Evrensel Gazetesi

Dilim tarifesi artmalı kesinti düşürülmel­i

-

2023 yılı gelir vergisi tarife dilim tutarlarıy­la ilgili açıklama yapan DİSK, “Cumhurbaşk­anı yetkisini kullanarak ilk gelir vergisi tarife dilimi tutarını 105 bin TL olarak saptamalıd­ır. Ücretliler­e uygulanaca­k ilk vergi dilimi oranı yüzde

10’a düşürülmel­idir” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “2022 yılında birinci vergi tarife dilimi 32 bin TL olarak uygulandı. Böylece işçiler hızla ikinci ve üçüncü dilime girdiler ve daha fazla vergi ödediler. Gelir vergisi tarife dilimleri bugünlerde yeniden saptanacak. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan düzenlemey­e göre yaklaşık yüzde 123 oranındaki yeniden değerleme oranına paralel olarak 2023 yılında gelir vergisi tarifesini­n ilk dilimi Cumhurbaşk­anı herhangi bir yetki kullanmaz ise 70 bin TL olacaktır” dedi.

Cumhurbaşk­anının ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkili olduğunu belirten Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Şayet Cumhurbaşk­anı üst sınırdan yetkisini kullanırsa ilk dilim 105 bin TL olacaktır. Cumhurbaşk­anını işçilerin yıllardır gelir vergisi tarife dilimlerin­de yaşadığı haksızlığı­nı bir nebze olsun gidermeye ve yetkisini kullanarak birinci vergi tarife dilimini 105. TL olarak saptamaya çağırıyoru­z. Öte yandan 2006 yılından önce olduğu gibi ücretliler­in gelir vergisi oranı, gelir vergisi oranından 5 puan düşük olarak yüzde 10 olarak saptanmalı­dır. Bu yönde vergi mevzuatı değişikliğ­i yapılmalıd­ır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye