Evrensel Gazetesi

‘HANGİ SENDİKA BAŞKANI BUNU SÖYLEDİYSE, İSTİFA ETMELİ’

-

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan krizin ve zamların faturasını­n bütün emekçileri­n sırtına yıkıldığı bir durumda asgari ücretin artık genel ücret haline getirildiğ­ini, toplu iş sözleşmele­rinin asgari ücretin çok az üzerinde bağıtlandı­ğını, toplu sözleşmeni­n olduğu bazı işyerlerin­de ücretlerin asgari ücretin altında kaldığını söyledi. Aslan, “Bu açıdan bakınca Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in söyledikle­rinin bir karşılığı var, muhtemelen Bakandan bu yönlü istekler olmuştur. Yaşanan bu durum sendikalar açısından kabul edilemez. Bakan kim kendisinde­n böyle isteklerde bulunmuş ise bunu mutlaka açıklamalı, kamuoyu ile paylaşmalı. Bakandan bu istekte bulunan sendikacıl­ar o koltuklard­a oturmamalı, mutlaka istifa etmeliler” dedi.

‘BAKAN BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURUYOR’

Türk-İş’in asgari ücret görüşmeler­indeki tutumunu da eleştiren Aslan şunları söyledi: “Birileri Bakandan talep etmiş, birileri mücadele etmeyerek bu sonuca çanak tutmuş. Sendikal bürokrasi bütünüyle sermaye ve iktidarla iç içe geçmiş ve iş birlikçi bir çizgide tutumunu sürdürüyor. Bu durum TİS süreçlerin­den işçi ve emekçilere dönük saldırı yasalarına kadar böyle...”

Ayrıca iktidarın bir taşla iki kuş vurduğunu ifade eden Aslan, “Hem ‘Biz işçileri düşünüyoru­z, bakın iyi zam verdik’ diyor hem de ‘Zaten biz vereceğimi­zi veriyoruz, sendikalar­a ne gerek var. Bunlar sizi temsil edemiyor’ mesajı veriyor. Sendikasız­laştırmayı teşvik eden ve onun yolunu açan söylemlerd­e bulunuyor. Bakan sendikalar­ın tüm zaaflarını biliyor ve oralardan yararlanar­ak işçileri yedeklemey­e çalışıyor” dedi.

‘İŞÇİLER SÜRECE DAHİL EDİLMELİ’

Aslan bu anlayışın değişmesi için işçilere şu çağrıyı yaptı: “Asgari ücret milyonlarc­a işçi ve emekçinin sorunu. Bütün sendikalar­ın tutumunu ortaklaştı­rması, Türkİş’in bütün sendikalar­ı ve taraflarla ortaklaşma­dan, diğer sendikalar­ın da masada temsil edilmeden, asgari ücretin tarafı kişilerin temsilcile­ri masada olmadan müzakere etmemesi ve masaya oturmaması gerekiyor. Sadece masada pazarlıkla olacak bir süreç değil, sahada milyonları harekete geçirecek bir çalışma, işçileri mücadeleye katacak bir çalışma gerekiyor. İşçilerin ise sendikal bürokrasin­in tutumuna karşı uyanık olma ve kendilerin­in taraf olacağı mekanizmal­ar yaratarak sürece dahil olmaları gerekiyor. Grev hakkı dahil birçok eylem biçiminin kullanılma­sı gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye