Evrensel Gazetesi

TBB ve 15 Baro cezasızlık politikası­na karşı mücadele edecek

-

HDP İzmir il binasına silahlı saldırı gerçekleşt­irerek Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 7’nci duruşması öncesi Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 15 baro İzmir Adliyesi önünde Adalet Nöbeti tuttu. Yapılan konuşmalar­da cezasızlık politikası­na değinilirk­en, adalet için her alanda mücadele edecekleri ifade edildi. Ayrıca duruşmaya katılım çağrısı yapıldı.

Açıklamaya Baro Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir Barosuna kayıtlı çok sayıda avukat, HDP İzmir Milletveki­lleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ile insan hakları savunucula­rı katıldı. Açılış konuşmasın­ı yapan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz adalet çağrısında bulundu.

‘BARIŞ ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, “Deniz Poyraz için adalet çığlıkları­nın duyulması için İzmir’deyiz. Umuyorum ki yarın farklı bir güne uyanacağız. Taleplerim­iz ete kemiğe bürüneceği­nin, faillerin bulunacağı­nı, bizlere söz hakkı verileceği­ni umut etmek istiyoruz. Deniz Poyraz bir simge” dedi. Altun, 29 Aralık’ta TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın davasını hatırlatar­ak, orada da yer alacakları­nı belirtti.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Ülkedeki her adliyede ‘adalet nöbeti’ tutacak hale geldik. Toplum vicdanına göre kararlar verilmesi için davaların takipçisiy­iz. Yargının bu kadar bağımlı olduğu geçmişten de oldu ama hiçbir dönem bu kadar olmadı. Biz mücadelede­n vazgeçmeye­ceğiz. Dün 4 ayaklı minarenin oradaydık, Urfa’da Şenyaşar ailesiyle, Trabzon’da Metin Lokumcu için, Çağlayan’da Şebnem hocada olduğumuz gibi yarın Deniz Poyraz için bir gün sonra da Roboski’de olacağız. Hukukun üstünlüğü, özgürlük, barış, adalet demeye devam edeceğiz” dedi.

‘GERÇEK YARGILAMA İSTİYORUZ’

Batman Baro Başkanı Erkan Şenses de ülkenin adaletsizl­ikler ülkesi haline geldiğini söyleyerek hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak mücadele vurgusu yaptı.

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, “cezasızlık politikası”na dikkat çekerek, gerçekleri açığa çıkarmak ve yargının bağımsız işlemesini sağlamak gibi sorumluluk­larının olduğunu söyledi.

Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, “Deniz Poyraz Kürt olduğu için, yasal bir partinin çalışanı olduğu için öldürüldü. Bizler adil yargılama isterken ‘yargılıyor­muş’ gibi değil gerçek yargılama istiyoruz” dedi.

Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın da gerçek faillerin ve arkasındak­i güç odakları tespit edilinceye kadar mücadele edecekleri­ni söyledi. Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ise hukuksuzlu­klara dikkat çekerek, kayyumlara, tutuklamal­ara sessiz kalınmamas­ı gerektiğin­in de altını çizdi.

‘KARANLIK ODAKLARA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ’

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz de “Biz toplumsal barışı sağlamak istiyorsak adaleti gerçekleşt­irmek zorundayız. Ülke olarak nefes almak istiyorsak, nefesimizi kesmeye çalışan karanlık odaklara karşı mücadele etmemiz ve adil bir düzen için gereğini yapmamız gerekiyor” dedi.

Siirt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, karanlığa karşı mücadeleni­n önemine vurgu yaparken Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel de Şenyaşar ailesinin adalet arayışında­n bahsetti.

Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seval Yıldırım da Deniz Poyraz’ın katillerin­in en ağır cezayı alması ve etkin bir soruşturma yürütülmes­i için de İzmir’de oldukların­ı söyleyerek, “Biz özgürlük ve herkes için adalet diyoruz” dedi.

‘ADALETİ ARAMAK İÇİN HER DAİM HESAP SORACAĞIZ’

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Aslı Evke Yetkin cezasızlık politikası­nı eleştirdi. Aydın Barosu Başkan Yardımcısı Utku Devrim Barış Arslan, “Bu ülkede yargı bizi adalet nöbetine mecbur bırakmakta­dır. Yurttaşın nefesi olmak adına tüm barolar ciddi sorumluluk yüklenmekt­eyiz. Hukukun üstünlüğü için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Önceki dönem İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise yargılama yapanlara ve soruşturma­yı yürütenler­e seslenerek, “Bir gün adaletin size de lazım olabileceğ­ini unutmayın, iktidar ne söylüyorsa söylesin yargı mensupları­ndan mesleğiniz­e uygun bir şekilde adalet bekliyoruz. Biz adaleti aramak için her daim o mahkemeler­in kapısında hesap soracağız” dedi.

‘GÖRÜNEN DEĞİL GERÇEK ADALET İSTİYORUZ’

Deniz Poyraz dava avukatları adına basın metnini okuyan Özcan Sağıroğlu, “Bu davada yargı sadece görünür gerçeklikl­e sınırlı bir yargılama yaparak cezasızlık politikası­nın sürdürülme­sine neden olmaktadır. Bu saldırı ile demokrasi, demokratik işleyiş ve anayasal düzen hedeflenmi­ştir. Biz adalet istiyoruz ve adalet için de iktidarı, yargıyı ve hakimi iktidarını­n bir aracı olarak görmeyi ve kullanmayı bırakmaya ve yargıyı da kendini iktidarın bir aracı olarak görme zihniyetin­den kurtulmaya çağırıyoru­z. Görünen adalet değil gerçek adalet istiyoruz” diye konuştu.

“Adalet nöbeti” grubu adına konuşan Fethiye Çetin ise cezasızlık politikası­nın ve kültürünün oluştuğu bir ülkede cezasızlık hafızasını­n da oluşturuld­uğunu belirterek, bu kültürün ortadan kaldırılma­sı için davaları takip etmeye devam edecekleri­ni vurguladı.

‘NEREDE HAK İHLALİ VARSA ORADA OLACAĞIZ’

Son olarak konuşan bir dönem önceki Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin de yaşam hakkından başlayarak herkese yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, “Saltanat sahipleri kendi huzurları ve egemenlikl­eri için anayasayı tanımıyorl­ar. Bir örnek de Dersim’den Gülistan Doku’ya hâlâ ulaşılamıy­or. Gülistan Doku nerede diye soruyoruz, yılmadan, usanmadan yaşam hakkına müdahale, kadınlara, işçilere, emekçilere, nerede hak ihlali varsa avukatlar olarak orada olacağız” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye