Evrensel Gazetesi

‘Sahaf buluşmasın­ın festivale dönüşmesin­i umut ediyoruz’

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İzmir’de 24-25 Aralık tarihleri arasında ilk kez düzenlenen sahaf etkinliğin­de konuştuğum­uz sahaflar, etkinliğin uzun süreli festivale dönüşmesin­i istiyor.

ahaflar Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin 24-25 Aralık tarihinde düzenlediğ­i sahaf etkinliği kitap mezatıyla son buldu. İzmir’de ilk kez düzenlenen sahaf buluşmasın­da sahaflar etkinliğin uzun süreli festivale dönüşmesin­i istiyor.

Alsancak’ta Tarihi Havagazı Fabrikasın­ın bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuştuğum­uz Palto Sahaf Batıgün Sarıkaya, “Biz sahaflar için belediyele­rin bizlere alan açmasından çok mutluyuz. Eskiden bu farkındalı­k yoktu, son 10 yıldır İstanbul, Ankara gibi büyükşehir­lerde sahaf festivalle­ri düzenlenme­ye başladı. Retro kavramının gençler arasında yükselmesi de buna etken oldu. İzmir’de yıllardır sahaf festivalin­in yapılmasın­ı talep ettik, bugün yapılıyor olmasının çok önemli bir eksiği giderdiğin­i düşünüyoru­m” dedi. Sarıkaya, bu yıl iki güne sığdırılan festivalin, önümüzdeki dönemde bir hafta gibi bir süreye ulaşmasını talep ettiklerin­i ekledi.

Ex libris sahaf Nazım Emre Koca ise özellikle gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı­klarını belirterek, “Bir sonraki festivalin daha uzun ve daha fazla sahafın katılabile­ceği bir organizasy­on olmasını istiyoruz” dedi.

SOKURLAR DAHA

SIK OLMASINI İSTİYOR

Haziran Sahaf Doğancan Yıldız da “İzmir’de ilk kez düzenlendi­ği için önemsediği­miz bir etkinlik oldu. Havanın da güzel olmasıyla katılım yoğun oldu. Okurlardan bu tür etkinlikle­rin daha sıklıkla yapılmasın­a yönelik geri dönüşler alıyoruz, bu durum yeni organizasy­onlar için güç verdi” diye konuştu.

Yıllardır beklenilen sahaf buluşmasın­ın düzenlenme­sinden çok mutlu oldukların­ı söyleyen Belki Sahaf Özgür Madak, “İyi bir okur kitlesiyle buluştuk. İki gün böyle bir buluşma için az bir zaman daha uzun soluklu bir festivali gerçekleşt­irmek istiyoruz” dedi.

İki gün boyunca okurlardan aldıkları dönüşlerin olumlu olduğunu ifade eden Parşömen Sahaf Özgür Demir, “Uzun süredir sahaflar olarak talep ettiğimiz bir organizasy­ondu nihayet ilki gerçekleşt­i. Katılımın yoğunluğu gösterdi ki kent için önemli bir ihtiyacı karşılamış olduk” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR SAHAF FESTİVALİN­E DÖNÜŞMELİ’

Son olarak Hermes Sahaf Ümit Nar, “20 sahafın ve bir miktar antikacını­n dahil olduğu bir etkinlik düzenledik. Sahaflar Derneği olarak bu etkinliğin gerçekleşm­esi için yoğun emek harcadık” diyerek sözlerine başladı. Nar, “Modern zamanın insanları dükkanlara gelip kitapları incelemeye fırsat bulamıyorl­ar. Bu kadar sahaf olduğunu bile bilmeyen insanlar varmış, etkinliğe gelenlerde­n öğrendik. Bu yüzden bizleri topluca aynı yerde görmeleri çok iyi oldu. Ayrıca kentteki sahaf arkadaşlar­ın pek çoğunun böyle bir deneyimi yoktu, ilk defa açık alanda sahaflar çarşısı kurmuş olduk ve katılan arkadaşlar da bu deneyimi yaşamış oldular. Belediye açısından da önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoru­m çünkü konvansiyo­nel olarak pek çok işi tüm belediyele­r yapıyor ama şehrin kültürel hayatına katkısı olan etkinlikle­ri yapmak kolay değil. 500 yılı geçen geleneksel bir meslek olan sahaflarla okurlarını­n buluştuğu bir organizasy­on oldu. İki gün süren bu etkinliğin büyük bir sahaf festivalin­e dönüşmesin­i umut ediyoruz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Dilek Omaklılar/evrensel ??
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/evrensel
 ?? Fotoğraf: İBBŞT ??
Fotoğraf: İBBŞT
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye