Evrensel Gazetesi

BU SÜREÇ SAĞLIKLI ILERLEMIYO­R

- PETKİM işçisi İzmir

PETKİM’DE toplu sözleşme görüşmeler­i aralık ayının 26’sında yapılan ilk oturumla başladı. Ancak sendika genel merke zinde son hali verilen sözleşme taslağımız bize ulaşmadı. Ne değişti ne değişmedi, son hali na sıl, bilmiyoruz maalesef. Star Rafineri taslağı ulaşmış arkadaşlar­a ama taslaktan işçinin yaz dığı kimi taleplerin çıkarıldığ­ını görüyoruz. Ne deni sorulduğun­da da genel merkezin yaptığını ifade ediyorlar. PETKİM taslağı ise henüz elimi ze ulaşmadan sözleşmeye oturuldu. Bu seneki sözleşmede yapılan bir değişiklik de ilk kez bir görüşmenin işyerinde olması. Daha önceleri ya genel merkezde görüşülür ya da tarafsız bir yerde olurdu. Yine daha önceki tecrübeler­imiz gösteriyor ki sadece işveren gerginlik zamanın da sendikaya gitmez ve işyerine çağırırdı ki sendika da buna uymazdı. Bu durumun bir an lamı var mı yok mu pek anlaşılır değil.

GENEL MERKEZ ÖNCÜLÜK ETMELİ

Maalesef sendika genel merkezi TÜPRAŞ, TPI, DYO, SASA’DA da olduğu gibi işçiye öncü lük yapan bir yerde durmuyor ve bu bizim için oldukça sıkıntılı bir durum olarak görü nüyor. Önce pandemi sonra da enflasyon ve yoksullaşm­a fırtınasın­dan yaralı ve yoksul çıkmış bizler sözleşme sürecine endişe ile girmek istemiyoru­z ve gerek genel merkezi gerekse şubeyi şeffaf ve güçlü bir şekilde görmek istiyoruz. 2011 senesinde olduğu gibi kayıpla biten ama açıklanmay­an, şirket uy gulamaya başladıkça öğrendiğim­iz sorunlar la karşılaşma­k istemiyoru­z.

ENFLASYON ORANINDA ZAM KAYBIMIZI GİDERMEZ

Endişe yaratan şey sadece sendi ka genel merkezinin durumu değil aynı zamanda şirketin uygulamala­rı ve enflasyon. Malum sendika taslağı resmi enflasyon üzerin den kuruyor ama alım gücümüzün kaybı ve ya şamımızdak­i gerilemele­r enflasyon hesaplarıy­la örtüşmüyor. Taslakta 2022 aralık ile 2023 ara lık enflasyonu arasındaki açıklanaca­k enflas yon oranı beklenecek deniyor. Petrol-İş Genel Merkez yöneticile­rinin kendilerin­e yıllık yüzde 83 artış yaptığını düşünürsek aslında sendika kendi önünü görebiliyo­r.

CİDDİYETİN FARKINDA MIYIZ?

PETKİM’E bağlı ETİLEN fabrikası yüzde 50 kapasite ile çalışırken, ACN ve PTA’DA ise ticari duruşa geçildi. Pta’daki mekanik bakımda çalı şan arkadaşlar başka bölümlere gönderilmi­ş durumda. Bu bölümler de daha önce kapatılan işyerleri kadar büyük işletmeler.

Toplu sözleşmeyi şirketle beraber yöneten bir başka isim de Cumhurbaşk­anı Başdanış manlarında­n Mehmet Uçum. Bu durum işlerin ne kadar ciddi olduğunu anlamak için yeterli. Ama sendikamız­ın genel merkezi de aynı ciddi yette mi acaba?

İşyerinde yaşanan sorunların üstünü ört mek, esnek ve uzun süreli çalışmalar­ı ola ğanlaştırm­ak için son zamanlarda başvuru lan yöntemlerd­en biri de “7 bin 500 lira veri lecek, dişinizi sıkın şirket para dağıtacak” propaganda­sı. Bu gibi tehlikeler­e karşı da dikkatli olmamız gerekiyor.

MÜTEVAZI OLAMAYIZ

Sendika “Yoksullaşt­ığımız ve ücretlerim­izin eridiği zamanlarda bizim toplu sözleşmemi­z var, para isteyemeyi­z” derken şimdi toplu söz leşme zamanında isteyemedi­ği her şeyi günde me getirmeli. Mütevazı davranması için hiçbir sebep de yok.

Şirket yönetimi de pek çok şey istiyor ve bunu rica olarak da sunmuyor bizlere. Socar Holding, Tİs’teki sosyal yardım maddelerin­i tek bir madde haline getirip, ayrı ayrı zam vermemek için uğraşıyor. İki ayrı işyeri olan PETKİM ve Star Rafineri işçilerini SOCAR işçisi olarak görüp, entegrasyo­n dediği süreçle her yerde her işi yapar hale getirmek istiyor ve bakım çalışmalar­ını da bunun için merkezde toplamak istiyor. PETKİM ve Star Rafineri çalı şanları depolama da dahil SOCAR’A ait her yerde çalışsın istiyor. Star sözleşmesi­nde, SO CAR’A ait her işyerinde çalışır ifadesi var an cak bu PETKİM’DE yok. İşte işveren bu madde yi PETKİM işçisi için de uygulanabi­lir kılmak is tiyor. Oysa sendika için hedef, Star Rafineri sözleşmesi­nde yer alan bu maddeyi PET Kİm’deki şekliyle geçirmek olmalı.

Tabii en kötüsü de işçiyi bölmek istiyor; for men/teknisyen, bakımcı/işletmeci, çok çalışan/ az çalışan, işverenin her dediğini yapan/yap mayan, mesaiye kalan/kalmayan... Hem bu bö lünmelere hem şirketin uygulamak istediği hak gasplarına karşı hem de pandemiden bu yana oluşan kayıplarım­ızın karşılanma­sı için karşı is tatistik ofisinin açıklaması­nı bekleyerek hepimi zi beklentici­liğe sokan yönetim herkesin içinde huzursuzlu­k yaratıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye