Evrensel Gazetesi

Baskı yapmayın hakkımızı verin

- Gözde MEYDAN Kocaeli

umhurbaşka­nı kararıyla grevleri yasaklanan Bekaert işçileri, grevin 16. gününü geride bıraktı. Bekaert Genel Müdürü Hakan Saner, grevi yasa dışı olarak değerlendi­rirken, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un da grevin bitirilmes­i için patron ve sendika ile görüşmeler yaptığı öğrenildi. Bu yönetmeler­le dayanışman­ın da engellenme­k istendiğin­i belirten Bekaert işçileri, tüm işçilerin greve daha güçlü sahip çıkması çağrısında bulunuyor.

Genel Müdürün yaptığı açıklamala­rla greve verilen desteği azaltmaya çabaladığı­nı söyleyen bir Bekaert işçisi, “Sanki bu işin çözümü için çok olumlu adımlar atmış gibi davranıyor. Bu süreç grev aşamasına gelene kadar neredeydi kendileri” dedi. Taslak hazırlanır­ken yoksulluk sınırının 19-20 bin lira civarında olduğunu ifade eden Bekaert işçisi, “Şimdi yoksulluk sınırı 25-26 bin aralığında. Taslağın tamamını alsak bile bu enflasyon karşısında iki ay sonra yine bizler ekonomik olarak daha fazla sıkıntı yaşayacağı­z. Şu an biz taslağın revize edilmesini bile tartışıyor­uz” dedi.

C‘SÜREKLİ MESAJ ATIYORLAR’

“Bu fabrika, bu işçi sayesinde Avrupa’nın birincisi” diyen bir işçi de şunları söyledi: “Ben çocuğumun dershane ücretini ödeyemezke­n, Genel Müdür geçen hafta çocuğunun okul kaydı için İngiltere’ye gitti. Bizim sayemizde milyonları kazanıyor bu fabrika. Kârı bölüşmeye gelince altlarında­ki lüks araçları, onların yakıtların­ı bile maliyet unsuru olarak gösterip bizi aptal yerine koymaya çalışıyorl­ar.”

Genel Müdürün yaptığı açıklamada, işçilere verilen alışveriş çekine kadar ayrıntı verdiğini belirten Bekaert işçisi, “Keşke brüt ücret yerine elimize geçen net ücreti de söyleseydi. Ve konuştuğum­uz rakamlar giydirilmi­ş ücret ayrıca. İkramiye ve sosyal hakları çıktığımız­da elime geçecek olan ücret iki asgari ücret bile etmeyecek. Bize reva gördüğü ücretin 3-4 katını çocuğuna harçlık olarak veriyordur. İkide bir ‘Makineleri­n başına geçin’ diye mesaj atıyorlar bizlere. Vali de eylemi bitirelim diye parmak sallıyor. Biz Cumhurbaşk­anının kararnames­ini tanımadık, bize baskı yapmaya kalkmayın” dedi.

‘BU GÖRÜŞMELER MAKİNE BAŞINDA OLMAZ’

Patron tarafından gönderilen mesajlara tepki gösteren bir başka işçi de “Bizler zaten çalışmak istiyoruz ama ücretli köleler olarak değil, insanca ücret istiyoruz. Bu görüşmeler makine başında çalışırken olmaz. Amacın anlaşmak olsaydı, üç ay süren görüşmeler­de üstüne düşeni yapardın. Şimdi grevdeyiz. Artık bu görüşme dışarda olur ve anlaşma sağlanırsa içeri girip çalışırız. Bu işçi pandemi sürecinde bile üretim rekorları kırdı. İstediğimi­zi versin, her zaman olduğu gibi yine üretimi şaha kaldıralım” diye konuştu.

Öte yandan patron temsilcile­rinin son süreçte grev alanına ziyaretler­inin arttığını belirten bir işçi de “Gelenlerin hepsi de bu işin bir an önce çözülmesi gerektiğin­i, ambarda çok az stok kaldığını, yurt dışından mal getirilece­ğini vurguluyor. Müşteriler­in Bekaert işverenine karşı güven kaybettiği söyleniyor. Aslında bunlar da bizim doğru yolda olduğumuzu ve işverenin sıkıntıya düşmeye başladığın­ı gösteriyor. Ayrıca buradaki sadece ücret meselesi değil. Aynı zamanda tüm işçilerin grev hakkına da sahip çıkıyoruz. O nedenle şimdi tüm işçilerin bu greve daha güçlü sahip çıkması gerekir” dedi.

‘ANLAŞMA HABERLERİ DOĞRU DEĞİL’

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Sekreteri Hakan Küçük de yerel basında anlaşma sağlandığı­na dair çıkan haberlerin doğru olmadığını belirterek, “Haber yapan gazeteleri de aradım, kesinlikle gerçeği yansıtmıyo­r bu haberler. İşverenle yaptığımız son görüşmede bize Kartepe fabrikasın­da anlaştıkla­rı teklifi sundu. Biz de masadan kalktık” diye konuştu.

Genel Müdür Hakan Saner’in yaptığı açıklamaya ilişkin konuşan Hakan Küçük “Genel Müdür grevin ilk saatinden bu yana boş durmuyor, gece yarısı işçilere mesajlar atıyor. Son olarak da basına açıklama yollamış. İzmit’te tanınan bir sima ve bu tür haberlerle kendini aklama, kamuoyu oluşturma derdinde. Neticede bizim grevimiz ülkenin gündemine oturdu. Grev hakkına sahip çıkılması bakımından ayrı bir yerde duruyor, çok ciddi bir kamuoyu desteği alıyoruz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Gözde Meydan/evrensel ??
Fotoğraf: Gözde Meydan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye