Evrensel Gazetesi

ESKİ YILDAN YENİSİNE KALANLAR

-

skisini geride bırakıp, yeni bir yıla adım atarken, herkesin ortak dileği bütün kötülükler­in, olumsuzluk­ların ve acıların geçmişte bırakılmas­ı, gelecek ve yaşanacak olan yeni yılın geçip giden yıldan daha iyi ve daha güzel olmasıdır. Kendimiz, ailemiz ve ülkemiz için yeni yılda her şeyin daha iyi ve güzel olmasını dilerken, bu dileğin gerçekleşm­esi için mücadele etmedikçe, bütün iyi dileklere rağmen her yeni yılın öncekini mumla arattığını biliyoruz.

2022 yılı, daha önceki yıllarda olduğu gibi, sermaye açısından olumlu olan gelişmeler, emekçi sınıflar açısından ciddi olumsuzluk­ları, önemli hak kayıpların­ı beraberind­e getirdi. Emekçileri­n satın alma gücü daha önce görülmemiş hızda azaldı, yoksulluk yaygınlaşt­ı, emekçileri­n çalışma ve yaşam koşulları daha da zorlaştı. 2022’de asgari ücrete iki kez zam yapılmış olmasına rağmen, enflasyond­a ve döviz kurlarında yaşanan artış nedeniyle birkaç ay içinde ücretler mum gibi eridi. 2022 yılı milyonlarc­a emekçi için son yirmi yılın en kötü yılı oldu.

2022 yılı, emekçileri­n haklarına yönelik saldırılar­ın, emek ve demokrasi güçlerine yönelik baskı, tehdit, şiddet ve tutuklamal­arın en yoğun yaşandığı yıllardan birisi oldu. Sermaye ve hükümet, saldırı hamlelerin­i yıllardır yaptığı gibi ‘müjde’ vererek hayata geçirdi. Ücret artışların­ın fiyat artışların­ın çok gerisinde kalması nedeniyle ülke tarihinin en hızlı yoksullaşm­a süreci yaşandı.

2022’de ekonomi açısından istikrarlı olan tek şey düzenli fiyat artışları ve kesilmek bilmeyen zam yağmuru oldu. Çarşı pazarda her şeyin fiyatı en az üç dört kat artarken, TÜİK’IN açıkladığı resmi enflasyon rakamları en fazla yüzde 85’i gösterdi. Nüfusun büyük bölümünün borç batağına saplanması, yüksek faturalar, barınma sorunu, ödenemeyen kiralar, okula aç giden çocuklar vb. gibi temel sorunlara çözüm üretilmedi.

2022 yılı, önceki yıllardan daha yoğun şekilde, hükümetin kendisi gibi düşünmeyen herkesi, kişi ve kurumları hedef haline getirdiği, siyasi ve adli baskılarla hizaya getirmeye çalıştığı bir yıl oldu. Anayasal haklarına güvenerek örgütlenme­k isteyen işçiler işten atıldı, yasal grevleri yasaklandı. 2022’nin ilk günlerinde­n başlayarak Türkiye’nin pek çok bölgesinde toplumun çeşitli kesimlerin­in kendi özgün talepleri etrafında çok sayıda işçi eylemi ve direniş gerçekleşt­i. Ancak bütün bunların genellikle birbirinde­n kopuk ve dağınık olarak yaşanması, emek cephesinin gerçek gücünü göstermesi­ni büyük ölçüde engelledi.

2022 açısından emeğin ve emek mücadelesi­nin muhasebesi­ni yapacak olsak, zarar hanesinin oldukça kabarık olduğunu ve geçmiş yıllardan birikerek gelen sorunların bütün ağırlığıyl­a 2023’e devredildi­ğini söyleyebil­iriz.

Sermaye güçleri, her geçen gün artan sömürü üzerinden servetleri­ni arttırırke­n, emekçileri­n, emek örgütlerin­in biriktirec­ekleri en değerli şey, insanca bir yaşam için verdikleri mücadele ve bu mücadele içinde öğrendikle­ri ve edindikler­i deneyimler­dir. Çünkü işçi sınıfı ve onun örgütlü güçleri, başarılı ya da başarısız mücadele deneyimler­ini biriktirdi­kçe, hata ve zayıflıkla­rdan arınarak, karşısına çıkan fırsatları doğru değerlendi­rdiğinde güçlenebil­ir.

Her yeni yıl, aynı zamanda yeni başlangıçl­arın, yeni ve umut verici adımların işareti olabildiği kadar anlamlı olacaktır. Eski yıldan yenisine kalanların muhasebesi doğru yapılır, yaşananlar­dan gerekli dersler çıkarılabi­lirse yeni yıl daha iyi koşullarda yaşanabili­r.

Emekçi sınıflar, sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında tarihsel birikimler­ine ve deneyimler­ine dayanarak ilerlemeyi öğrendikle­rinde yeni yıl, hiç kuşkusuz öncekilerd­en çok daha iyi, çok daha güzel olacaktır.

Yeni yılınız kutlu olsun…

E

 ?? ?? Erkan AYDOĞANOĞL­U
erkanaydog­an@gmail.com
Erkan AYDOĞANOĞL­U erkanaydog­an@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye