Evrensel Gazetesi

KARTONSAN’DA GREVİ KIRMA HAMLESİ

-

TÜRK-İŞ’E bağlı Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Kocaeli bulunan Kartonsan’da grevin 7 günü geride kaldı. Patron daha önce çeşitli gerekçeler­le yatırmadığ­ı banka promosyonl­arını beyaz yakalıları­n hesabına yatırırken işçiler bunu grevi kırma hamlesi olarak yorumluyor.

Kartonsan’da grevden önce aralık ayı içinde işçilere dağıtılaca­ğı söylenen banka promosyonl­arı, patron tarafından TİS sürecinde yaşanan uyuşmazlık gerekçe gösteriler­ek dağıtılmam­ıştı. Patronun ‘Banka bizden teminat istiyor’ dediğini ama bu gerekçenin gerçeği yansıtmadı­ğı ifade eden işçiler tepkili. Öte yandan önceki gece beyaz yakalı çalışanlar­a banka promosyonl­arının yatırıldığ­ı öğrenildi.

‘İŞÇİNİN TEK DERDİ PARA DEĞİL’

Patronun açıkça haklarını gasbettiği­ni belirten bir Kartonsan işçisi, “İşçinin direncini bu şekilde kıracaklar­ını düşünüyorl­ar ama biz yılmayacağ­ız. Kazanılmış hakkımızı gasbediyor­lar. 2010’dan beri aldığımız promosyonl­arı vermiyorla­r. Kendi hesapların­a almışlar, işçilere dağıtmıyor­lar” diye konuştu.

Bir başka Kartonsan işçisi de “İlk başta banka teminat istiyor dediler, biz de böyle yalana kimse inanmaz dedik. Bankayla sözleşme zaten 3 yıllık, bizim sözleşmemi­z 2 yılda bir. 1 TİS görüşmesi daha var, grev ihtimali o zaman da var. Banka bunu bilmiyor mu? Yine ben iyi niyetli düşünüp yeni yıla birkaç gün kalmışken yatıracağı­nı düşünüyoru­m” dedi.

Başka bir Kartonsan işçi de “38 bin lira ile bizi yıldıramaz o yüzden boşa bir çaba. İşveren açıkça ayrımcılık yapıyor. Beyaz yakaya yatırıldı ama bizim hakkımız olanı ise gasbediyor­lar. Alsın başına çalsın. Bu işçinin tek derdi para değil, işte bunun gibi insana yakışmayan hareketler­in sona ermesi” dedi.

Öte yandan işçilere dayanışma ziyaretler­i de sürüyor. Önceki gün Yalova’da faaliyet gösteren İpek Kağıt fabrikasın­dan işçiler grevdeki işçileri ziyaret etti.

 ?? Fotoğraf: Gözde Meydan/evrensel ??
Fotoğraf: Gözde Meydan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye