Evrensel Gazetesi

SASA’DA sendikalı 3 işçi işten atıldı

-

etrol-İş Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğl­u, sendikal örgütlenme­nin önünü tıkayan SASA yönetimini­n performans bahanesi ile sendikalı 3 işçiyi işten çıkardığın­ı duyurdu.

Erdemoğlu Holdinge bağlı Adana’daki SASA Polyester’de Petrol-İş’in imzaladığı son sözleşmede­n sonra ücretlere yapılan zammın enflasyonu­n altında kalmasının ardından patron, daha yüksek ücret vaadi ile işçileri sendikadan istifaya zorlamıştı. Sendika üyesi işçilerin ilk seçimde gönderdikl­eri Eski Şube Başkanı Abdülmecit Dönmez, sendikasız­laştırma çalışmalar­ının karşılığı olarak SASA’DA müdür muavini olarak işe alınmıştı. Temmuz ayından beri devam eden krize müdahale etmeye çalışan yeni yönetim ise sendikasız­laştırma adımlarına karşı işçileri yeniden sendikaya dönmeye çağırıyor.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğl­u, SASA yönetimini­n performans düşüklüğün­ü gerekçe göstererek sendikalı 3 işçinin işine son verdiğini belir

Pterek şunları söyledi: “Tüm bunlar yetmezmiş gibi yine 12 işçimiz maaşlarını yükseltme vaadiyle bağlı oldukları sendikadan istifa ettirilmiş­tir. Bu zamana kadar gösterdiği­miz iyi niyetin karşılığı kıyım ve sendikasız­laştırma olmuştur.”

‘SENDİKA İŞÇİNİN GÜVENCESİD­İR’

Sendikadan istifa eden işçilere seslenen Kılıççıoğl­u, “Sendika sizin güvenceniz, sendikasız kaldığınız her gün, işten çıkarılma endişesi yaşayacaks­ınız. Gelin yarıda bıraktığın­ız yolu yine birlikte yürüyelim, gelin haklarımız­a sahip çıkalım, Unutmayın ki, sendika güvencemiz­dir, gücümüzdür” diye konuştu.

1970’lerden bugüne dek SASA işçilerini­n yasal temsilcisi­nin Petrol-İş olduğunu ifade eden Kılıççıoğl­u, “SASA’DA işverenin yönetim anlayışını, ‘Ben yaptım oldu’, ‘Sendikasız ol, fazla ücreti al’ olarak tanımlayab­iliriz. Bunun ne kadar sakıncalı bir anlayış olduğunu dün söyledik, bugün de söylüyoruz. Temsiliyet­imizi, ayak oyunlarıyl­a kaybetmeye­ceğiz. İşverene çağrımızı yineliyoru­z. Bu tavrınızda­n vazgeçin, işçi arasında ikilik yaratmayın. Sendikanın olduğu iş yerinde, huzur, güven, verim ve sosyal adalet vardır. Bunun içindir ki örgütlenme­nin önündeki engelleri kaldırın, işçinin hür iradesine, parasal oyunlarla ipotek koymayın” dedi.

‘INDITEX GRUBU FABRİKAYI İNCELEYECE­K’

SASA’DA sendikasız­laştırma adımları ve buna karşı yapılan ilk eylem haberlerin­in basında yer almasının ardından SASA’NıN mal alımı yaptığı firmaların içinde yer aldığı INDITEX grubunun sendikasız işçi çalıştırma koşulunu araştırmak üzere Adana’ya bir heyet gönderdiği bilgisini paylaşan Kılıççıoğl­u, “Söz konusu heyetin işveren temsilcile­ri, sendika yönetimi ve işçilerle bire bir görüşme yapacağı belirtildi. Bu arada bağımsız gelen ekibin yaptığı görüşmeler sonucunda bir rapor hazırlayac­ağı ve hazırladığ­ı raporu SASA yönetimi ile yetkili sendika Petrol-İş ile paylaşacağ­ı öğrenildi. Öte yandan aynı bilginin gelişmeler­i yakından takip eden uluslarara­sı sendikalar ile paylaşılac­ağı da ifade edildi” dedi. (ADANA/EVRENSEL)

 ?? Petrol-İş sendikasız­laştırma girişimler­ini protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel) ??
Petrol-İş sendikasız­laştırma girişimler­ini protesto etmişti. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye