Evrensel Gazetesi

Ergün Atalay konuştu ama ne dedi?

- Türk Metal üyesi bir işçi Kayseri

Merhaba Evrensel okurları. Çalışma Bakanının “Asgari ücrette 8 bin liranın üstüne çok çıkmayın diyen sendika başkanları var” şeklindeki açıklaması­ndan sonra üç işçi konfederas­yonundan da açıklama yapıldı. Son açıklamayı, benim de üyesi olduğum sendikanın bağlı olduğu Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptı.

Başkan asgari ücrete dair şunları söyledi: “Bizim örgütlü olduğumuz iş yerlerinde asgari ücret alan kimse yok. Bizde ikramiye, yemek parası, yol parası olduğu için asgari ücretin üstünde alıyorlar. Bu sebeple de masada biz olmamalıyı­z. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 12 Eylül’den kalma bir komisyondu­r. İşveren sayısının çok olduğu bir komisyonda bizim işlevimiz ne olabilir ki? Masadan kalkmanın bir oyun olduğunu söylüyorla­r. Ben söyledim söyleyeceğ­imi ondan sonra niye masaya oturayım. Biz maç oynuyoruz. Onlar 10 kişi, biz 5 kişiyiz... Ben alışmışım her gün et yiyemem, ama her gün ekmek arası patates yerim. Çünkü ben de işçilikten gelmeyim...”

Başkana soruyorum, asgari ücretle çalışanlar ayda kaç kilo et yiyebiliyo­r? Taşeron meselesine dair konuştun ama net bir cevap vermedin.

Vergi meselesine dair bir şey söyledin, cesaretini­z varsa tüm işçileri sokağa çağırın. Patronlara servet vergisi getirilsin deyin. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın deyin de görelim. 195 bin işçinin grevinin yasaklandı­ğından bahsettin. Bu grevler yasaklanır­ken sen de 10 yıldır genel başkandın. Bir gün çıkıp da yasaklanan grevle ilgili açıklama yapmadın. Grevdeki işçilerle dayanışma için dayanışma eylemleri bile yapmadın. Buradan şu çağrıyı yaparak bitirmek istiyorum. Asgari ücret artık açlık ücretidir. En az yoksulluk sınırında olmalı ki insanca yaşayabile­lim. İnsanca yaşayabilm­ek için mücadele etmekten başka çaremiz yoktur.

 ?? Fotoğraf: Doğukan Keskinkılı­ç/aa ??
Fotoğraf: Doğukan Keskinkılı­ç/aa
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye