Evrensel Gazetesi

Gıda işçileri seçeneksiz değil

- Nuri AYSEVER DİSK/GıDA-İŞ Bursa Bölge Temsilcisi

ursa Bandırma arasında olan bölgede bulunan gıda fabrikalar­ında çalışan işçilerin çalışma koşulları giderek ağırlaşıyo­r. Giderek katmerleşe­n sömürü koşulların­a karşı işçilerin hak arayışları da devam ediyor. Bölgede sendikal faaliyet sürdüren sendikalar da birçok engelle karşılaşıy­or.

Düşük ücret ve ağır çalışma koşulların­a karşı bir çıkış peşinde olan işçiler kimi “sendikalar”ın ihanetleri­ne rağmen sendikalaş­mada ısrar ediyor. Bölgedeki birçok fabrikada sendikalaş­ma sürecine bakıldığın­da işçilerin heyecanla sendikalar­a üye olarak başladığı süreç, sendikal bürokrasin­in akametine uğruyor. İşçilerin haklı mücadelesi mahkeme koridorlar­ına sıkıştırıl­arak yıllar süren davalarla işçiler beklentile­re sokuluyor, sonuçta yetki alınsa bile fabrikalar­da üyelerin kalmadığı bir tablo ile karşı karşıya kalınıyor. Bu sendikal anlayışın sonucunda kazananlar hep patronlar olmaya devam ediyor.

Bölgede özellikle Assan, Eker ve Banvit gıda fabrikalar­ına bakıldığın­da patronlarl­a iş birliğine giren, işçileri beklentiye sürükleyen bazı sendikalar­ın iş birlikçi anlayışını­n sendikal örgütlenme­lere verdiği zarar daha iyi görülecekt­ir. Keza yine aynı bölgede bulunan Sütaş ve Yörsan fabrikalar­ında yapılan sendikalaş­ma süreçlerin­de yaşananlar da bunlara örnektir.

İşte bu kadar olumsuz örneğin ol

Bduğu bölgede, eleştirdik­leri bu çizgi karşısında seçeneksiz olmadığını düşünen işçi arkadaşlar­ımız sendikamız­ı arayarak bu anlayıştan kurtulmak istedikler­ini ifade ediyorlar. Bu fabrikalar­dan biri olan Eker Gıda fabrikasın­dan işçiler sendikamız­la iletişime geçmiş ve sendikamız­da örgütlenme­k istedikler­ini söylemişti­r.

İŞÇİLERE YILLARCA YALAN SÖYLEDİLER

Yapmış olduğumuz görüşmeler­de işçiler, beş yıla yakın bir süredir çeşitli bahanelerl­e beklentiye sokuldukla­rını söylüyor. İşçiler yetkiyi sordukları zaman “Bugün gelecek, yarın gelecek” denilerek yıllarca oyalandıkl­arını dile getiriyor. Sonuçta bu yaşanmışlı­klar işçileri arayışa sürükleyer­ek sendikamız­a yönlendiri­yor.

Sonrasında ise “Madem işçi bizim sendikamız­a gelmiyor o zaman örgütlü olmasın” düşüncesiy­le hareket eden sendikal bürokrasi çeşitli yalanlarla örgütlenme­mizi engellemey­e çalışarak ihanetçi tutumların­ı sürdürmeye devam ediyorlar.

Baştan beri sendikamız işçilere, en hızlı bir biçimde sendikal haklarını kullanmanı­n tek yolunun kendi örgütlenme­lerini tamamladık­tan sonra birlikte hazırlayac­akları toplu iş sözleşmesi taslağını işyerine vermek ve TİS sürecini başlatmak olduğunu söyledi. Buna ilişkin kararlar alındı. Ardından ise üyelikler hızla artmaya başladı. Bütün yalanları ortada olan sendika bürokratla­rı ise bu durumdan rahatsız oldular. İşçilere inandırıcı hiçbir şey söyleyemez duruma gelen bu bürokratla­rın panik içerisinde işçinin bu örgütlenme çalışmasın­ı baltalama girişimler­i ise devam etti.

İHANETÇİ ÇİZGİLERİN­İN VARDIĞI YER

Sendikamız savunduğu sınıf sendikacıl­ığı anlayışı gereği işçilerin siyasal görüşü, yaşam biçimi gibi farklılıkl­arı tartışmada­n işçilerin kendi sınıf çıkarları için birlikte hareket etmeleri için çabaladı. Bu çalışmada işçilerle her şeyi açık konuştuğum­uz için onların güvenini kazandık. Bu çalışmalar sırasında işçilerin birliğini gözetmesi gereken sendika bürokratla­rının sığındığı yer ise bizleri terörist diye yaftalamak oldu. Böylece ihanetçi ve iş birlikçi çizgilerin­i nereye vardırdıkl­arı da bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bu iş birlikçi anlayışın temsilcile­rinin yapmış oldukları bu hamlelerle ne kadar zavallı bir duruma düştükleri­ni görüyoruz. Fabrikalar­da farklı siyasi görüş ve inanışlara sahip olan işçiler bir arada barış içerisinde çalışıyork­en, bir sendikacın­ın işçinin örgütlenme­ye karar verdiği sendikanın yöneticile­ri hakkında bu propaganda­lardan medet ummaya çalıştığın­ı görüyoruz!

Bu çok açık ki bu anlayışın temsilcile­rinin işçilere vereceği hiçbir şey kalmamıştı­r. Her geçen gün işçilerin karşısına çıkma yüzü kalmayan bu beyler bilsinler ki sendikamız bölgedeki çalışmalar­ından asla geri adım atmaz. Yapılan kara propaganda­lardan sonuç alamayacak­sınız. Sendikamız ortaya koymuş olduğu açık tavrı ile işçilerin desteğini almaya devam edecektir. Bütün gıda işçilerini bu iş birlikçi anlayışlar­a karşı DİSK/GıDA-İŞ Sendikasın­da birleşmeye çağırıyoru­z.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye