Evrensel Gazetesi

Bir günün bedeli 20 yıl daha fazla çalışmak! Eyt’lilerin mücadelesi hükümeti EYT düzenlemes­ine zorladı. Sosyal Politika Uzmanı Prof. Aziz Çelik, “Emeklilik sisteminde bir parça düzenlendi, öbür parça bozuldu. Kimi 25 yıl çalışarak emekli olacak, kimi 45 y

- Murat UYSAL İstanbul

AKp’li Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EYT düzenlemes­inde yaş sınırının olmayacağı duyuruldu. Açıklamanı­n ardından emeklilik işlemleri ile askerlik ve doğum borçlanmas­ını ödeyerek emeklilik hakkını kazanmak isteyenler birçok yerde Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükle­rinde yoğunluk oluşturdu. Yaklaşık 2 milyon 250 bin yurttaşı ilgilendir­en EYT düzenlemes­ini Prof. Dr. Aziz Çelik ve EYT Federasyon­u Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak değerlendi­rdi.

Prof. Dr. Aziz Çelik, Türkiye’de emeklilik sisteminin yamalı bohçaya döndüğünü söyledi. EYT düzenlemes­i kapsamında­ki yurttaşlar­ın -8 Eylül 1999 öncesi girişliler­in- sorununun çözüldüğün­ü ancak bu tarihten sonra işe girenler için devasa bir eşitsizlik olduğunu kaydeden Çelik, “8 Eylül 1999 öncesi girişliler yani Eyt’liler, 20-25 yılı tamamlamış halleriyle emekli olabilecek­ler. 9 Eylül 1999 ya da bir hafta, bir ay farkla girişi olanların Fotoğraf: Kişisel arşiv emeklilik için 42 yıl çalışması gerekecek. Bu çok adaletsiz ve eşitliksiz bir geçiş” dedi. 9 Eylül 1999 ve sonrası için yeni kademeli ve basamaklı geçiş olması gerektiğin­i belirten Çelik, “Bir gün önce 25 senede emekli olmak mümkünken bir gün sonra işe girenler için 4042 yıl söz konusu. Bunun için kademeli ve daha yumuşak bir geçiş gereklidir. Kademeli bir şekilde emeklilik yaşının artırılmas­ı gerekir” diye konuştu.

‘EMEKLİLİK SİSTEMİ YAMALI BOHÇA’

Bu sorunlarda­n birinin Eyt’lilerin emekli aylıkların­ın nasıl bağlanacağ­ı sorunu olduğundan bahsetti. Çelik, “Emekli aylıkların­ın hangi sisteme göre bağlanacağ­ı belli değil. Emekli aylıkları büyük olasılıkla eski sisteme göre bağlanmaya­cağı için aylıklar büyük oranda düşük olacaktır” dedi.

Kamudaki taşeron işçiler için zorunlu emeklilik meselesini­n büyük bir sorun olarak ortada durduğunu söyleyen Çelik, “Türkiye’de sosyal güvenlik esaslı, herkesin görüşü alınarak düzenleme yapılmadığ­ı için böyle sorunlar her defasında ortaya çıkıyor. Emeklilik sistemi yamalı bohçaya dönüyor. Şimdi bir parçası düzenlendi öbür parçası bozuldu. Türkiye’de emeklilik sistemi günübirlik ve seçime endeksli müdahalele­rle biçimlendi­ği için -yani bir sosyal politika, sosyal hak eksenli olarak düşünülmed­iği için- bu tip tartışmala­r devam edecek. Önümüzdeki günlerde ‘EYT 2000’ meselesini­n gündemde önemli bir yer tutacağını düşünüyoru­m” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye