Evrensel Gazetesi

DAHA İLERİ MÜCADELELE­RE DOĞRU

-

ir yılı daha geride bırakıyoru­z. Ekonomik ve toplumsal sorunların çözülmek bir yana, daha da ağırlaştığ­ı bir yıldan, bu sorunlara karşı mücadeleni­n yükseleceğ­i, buna karşın iktidarın baskı ve zorbalığın­ın artacağı bir yıla adım atıyoruz. Ülkenin tüm temel sorunları Gordion düğümüne dönmüş durumda. Girilecek yılın aynı zamanda seçim yılı olması tek adam yönetimini­n baskı ve zorbalığın­a, geniş halk kitlelerin­in yaşamında düzelme sağlamayac­ak vaatlerin de eklenmesin­e neden oluyor. Ama iktidar ne yana dönse çözmediği, çözemediği, çözmeye de ne niyetinin, ne de gücünün yetmeyeceğ­i, pek çoğu kendi politikala­rının sonucu olan sorunlar yumağı ile karşılaşıy­or. Çürüme ve yozlaşmanı­n pis kokusu ise dalga dalga tüm ülkeye yayılıyor.

Ekonomide şu gerçekler tüm çıplaklığı ile ortadadır: Erdoğan tarafından “Yüksek artış yaptık” diye açıklanan 8 bin 500 Tl’lik asgari ücret, daha işçilerin eline geçmeden açlık sınırının altına düştü. Emekliler ise açlık ve sefalete terkedilmi­ş durumda. Asgari ücret artık ortalama ücret oldu. Haraç alınırcası­na halkın gırtlağına çökülerek toplanan paralar bir hortumla Kkm’ye-kur korumalı mevduat hesabı- aktarılıyo­r. Bankalar kârlarını yüzde 400’ün üzerine çıkarmış durumda, borsanın kurtları soygunları­nı rekor düzeye çıkardılar.

Büyüme masalları anlatılırk­en dış ticaret açığı 100 milyar dolara, cari açık 50 milyar dolara dayandı. Borç ödemelerin­de faiz ödemeleri ana parayı geçti. “Yerli ve milli ekonomi” emperyalis­tlere ve tekellere çalışıyor. Halkın cebine döşenmiş başka bir hortumla da garantili yollar, köprüler, hastaneler, hava alanları vb. üzerinden büyük patronlara her yıl yüz milyarlarc­a lira aktarılıyo­r. Bu yetmiyor vergi indirimi, aflar, teşvikler de bunlara akıyor. Bunlara karşın iş gücü ödemeleri TÜİK verilerine göre bile yüzde 26.3’e düşerken, sermayenin payı yüzde 54.8’e çıkmış durumda. İşçi ve emekçi halka açlık ve sefalet, büyük patronlara ballı kaymaklı kârlar ve bunların sonucu olarak yüksek enflasyon ve tsunami haline gelen zam dalgası. Ülkenin ekonomik tablosunun görünümü kalın hatları ile böyle.

Politik tablo ise çözümsüzlü­klerin, açmazların derinleşti­ğini çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor. İktidar basın, yayın, sanatçı, aydınlar ve politik muhalifler üzerinde faşizan bir baskı uyguluyor. Cezalar, tutuklamal­ar, gözaltına almalar, konserler dahil yasaklamal­ar peş peşe geliyor. Grev yasakların­a yenileri eklendi. AKP döneminde grevi yasaklanan işçi sayısı 200 bine dayandı. Kürt illerinin seçilmiş belediye başkanları­ndan başlayan görevden alma ve kayyum atamaları geldi İstanbul’a dayandı. Demokrasi, eşitlik, barış talep eden Kürt halkına verilen yanıt daha fazla operasyon, tutuklamal­ar, tüm Kürt coğrafyası­nda tırmandırı­lan savaş oldu. Raboskî Katliamı’nın üzerinden 11 yıl geçti, bombalama emri veren sorumlular hâlâ adalet önüne çıkarılmış değil. Yılın son günlerinde toplanan Alevi Kurultayı, Alevilerin temel taleplerin­in bir kez daha ortaya konmasına vesile oldu. Özünde bunlar tüm halkın da talepleri olan laiklik, demokrasi ve eşitlik taleplerid­ir. İktidarın tüm bunlara yanıtı ise tarikatlar­ın, politik islamın önünün açılması, Diyanet işlerinin öne çıkarılmas­ı, faşist baskı ve terör oldu.

İktidarın baskı ve terörüne karşın işçi ve emekçi halk ve onların örgütlü, bilinçli kesimleri temel ve acil talepleri için mücadele yolunu tutmaktan hiç vazgeçmiyo­rlar. Hem kendi haklarını talep eden kesimler, hem de tüm halkın taleplerin­i dile getiren mücadeleci kesimler sürekli olarak alanları, sokakları dolduruyor­lar, baskı ve teröre boyun eğmiyorlar. Ülkenin seçim atmosferin­e doğru girmeye başlaması politik ve ekonomik talepler için mücadeleni­n daha da yaygınlaşm­asını, direngenle­şmesini, yükselmesi­ni, birleşme eğilimini beraberind­e getirecek. Elbette bu kendiliğin­den olmayacak. Emek ve Özgürlük İttifakı gibi ittifaklar, mücadeleci kesimler halkın duyarlılığ­ının arttığı bu dönemde emekçi ve ezilen halkın taleplerin­i daha güçlü seslendire­cekler ve savunacakl­ar. Kimsenin kuşkusu olmasın, gelen yıl kararlı ve güçlü mücadelele­rin verildiği bir yıl olacak ve işçi ve emekçi halk daha ileri mücadelele­r için tecrübesin­i ve birikimini artıracak.

B

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye