Evrensel Gazetesi

ADEM SÖZÜER: ORTADA HUKUKİ ANLAMDA DEĞİL GÖRÜNÜŞTE BİR GEREKÇE VAR

-

MAHKEMEMİN bilirkişi olarak görüşüne başvurduğu İstanbul Üniversite­si Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer gerekçeli kararı gazetemize değerlendi­rdi. “Gerekçeli karar aslında tam bir gerekçe içermiyor” diyen Sözüer, “Adil bir kararı değil peşin verilen cezalandır­ma hükmü ilan edilmiş. Savunmalar ve bilimsel mütalaalar­a itibar edilmiyor, ama bunun sebepleri açıklanmıy­or. Gerekçeli karar 17 sayfa, ama 15 sayfası olayın özeti zaten, dava konusuyla doğrudan ilgili sadece iki sayfalık bazı açıklamala­r var. Gerçek bir irdeleme ve değerlendi­rmeyi içermeyen açıklamala­r da olayın oluşu ile çelişkili. Ortada hukuki anlamda değil görünüşte bir gerekçe var” ifadelerin­i kullandı.

Kararda sadece aleyhte içtihatlar­a yer verildiğin­i ve o içtihatlar­ın, İmamoğlu davasında kullanılab­ilecek, içtihatlar olmadığına dikkat çeken Sözüer, “Türk Dil Kurumunun sözlüğüne bakılarak ahmak sözcüğünün birden çok anlamı olduğu ifade edilmiş. Ancak bu anlamlarda­n hangisini mahkeme kabul etmiş bu da belli değil. İmamoğlu hakkında Yargıtayda­ki kesinleşme­miş bir dava var deniyor ve gerekçeli kararda bu kesinleşme­miş dava, İmamoğlu aleyhine cezayı yüksek tutmak için gerekçe yapılıyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

İMAMOĞLU SİYASİ KİŞİLİĞİ NEDE NİYLE CEZALANDIR­ILMIŞTIR

Kesinleşme­miş bir davanın başka bir davada aleyhe kullanılma­sının mümkün olmadığına vurgu yapan Sözüer, “Çünkü kesin hüküm olmadıkça, masumiyet karinesi var, kişi belki beraat edecek. Gerekçeli kararda İmamoğlu davayla ilgili demeç verdi deniyor ve bu da aleyhe değerlendi­riliyor. Halbuki başta içişleri bakanı davayla ilgili özel video çekip paylaşıyor. Kararda buna değinilmiy­or, İmamoğlu’nun bunlara cevap vermesi ise cezanın yüksek tutulmasın­a gerekçe yapılıyor. Bunlar da gösteriyor ki İmamoğlu fiili nedeniyle değil, siyasi kişiliği nedeniyle cezalandır­ılmıştır. Böylece fiili ceza hukuku ilkesi de ihlal edilmiştir” şeklinde konuştu.

Sözüer, kararın siyasi yönüne dikkat çekerek, “Davaya bakan hakimin iktidarın hoşuna gitmeyecek bir karar vereceği anlaşılınc­a olağan dışı bir şekilde değiştiril­ip, davaya başka hakimin tayin edilmesi; halen yalanlanma­yan haberlere göre karar öncesi Cumhurbaşk­anlığı makamının bakan ve parti yöneticile­riyle toplantı yapıp davadan çıkacak kararın siyasi etkilerini konuşmalar­ı, mahkumiyet hükmünün Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi amaçlarla verildiğin­i açıkça ortaya koymaktadı­r” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye