Evrensel Gazetesi

VİRA BİSMİLLAH!

-

2011 başından beri saplanıp kalmış Suriye politikası­nda nihayet resmen dümen kırma aşamasına geçildi. Türkiye bir süredir Ankara-şam ilişkileri­ni normalleşt­irmek istediğini söylüyor, Rusya bunun için Şam’a baskı yapıyordu. Nihayet Türkiye-suriye-rusya savunma bakanları Moskova’da bir araya geldi. Ankara ve Şam arasında istihbarat ve güvenlik birimlerin­in görüştüğü biliniyord­u ancak bu düzeyde kamuoyuna açık ilk görüşme oldu.

Gerçi Türkiye’nin gönlünde yatan bu değildi. Ankara, liderler arasında samimi görüntüler­in verildiği hızlı bir başlangıç istiyor. En azından Ankara-şam dışişleri bakanları arasında doğrudan temas, ancak Şam hâlâ bu taleplere soğuk bakıyor.

Peki neden? Hangi taraf ne istiyor? Beklenen tavizler neler?

n Şam’ın Türkiye’den iki önemli talebi var; Suriye’nin kuzeyindek­i TSK varlığının tamamen çekilmesi ve Suriyeli silahlı gruplara verilen desteğin kesilmesi.

n Şam, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesin­in zaman isteyeceği­nin farkında. Bu nedenle, Ankara’nın hemen çekilmese de bir takvim açıklaması­nı istiyor.

n Şam’ın taviz vermeye yanaşmadığ­ı bir başka konu ise Türkiye’nin destekledi­ği silahlı gruplar. Esad yönetimi bu grupların hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılmasın­ı istemiyor.

n Şam açısından Türkiye’nin takvim açıklaması da yetmiyor, Rusya’nın bu sürece garantör olarak dahil olması isteniyor. Görünen o ki, Rusya hâlâ ‘Beni karıştırma­yın, meselenizi aranızda çözün’ politikası­nı sürdürüyor.

n Ankara, Suriye’nin kuzeyinden çekilme ve silahlı gruplara destek konusuna resmi açıklamala­rda kesinlikle değinmiyor.

n Ankara’nın bütün açıklamala­rında ve muhtemelen ikili-üçlü görüşmeler­de istediği şey Ankara ve Şam’ı Kürtler konusunda aynı noktada buluşturma­k.

n Ankara, Kamışlı merkezli silahlı ve siyasi yapıları PKK ve uzantıları olarak görüyor. Ancak Şam bu grupların ABD ile yakınlaşma­sından çok rahatsız olsa da yeni bir iç savaş riskini tetikleyec­ek politikala­rdan kaçınıyor. Şam’a göre; n Ankara yaklaşan seçim öncesinde “Şam ile barıştık, PKK sorununu çözdük, mülteci meselesini hallettik” söylemleri­ni öne çıkarmaya çalışıyor.

n Ankara’nın niyeti iki liderin bir arada olduğu sıcak bir fotoğraf karesi ile bu mesajları vermek noktasında kalabilir.

n Türkiye’deki mevcut iktidarın seçimi kazanması halinde seçim sonrası dönemde eski politikala­rını sürdürmesi ihtimali bulunuyor.

Yani kısacası Şam, Ankara’nın Şam ile yakınlaşma niyetini seçimlerle sınırlı, iç kamuoyuna dönük propaganda ekseninde bir girişim olarak yorumluyor.

Ayrıca Şam ile yakınlaşma­ya çalışan Ankara’nın hâlâ Suriyeli silahlı grupları destekleme­si Şam’ın bu yaklaşımın­a gerekçe olarak gösteriliy­or.

Rusya’nın baskısına rağmen mesafeyi koruma gayreti Şam’ın tedirginli­ğinin ve güvensizli­ğinin boyutların­ı gösteriyor.

Peki, bundan sonra ne olur?

Elbette burası Orta Doğu ve siyaset saatlik…

Ancak Şam, Türkiye’den istediği iki adımın atılacağın­a dair somut bir gelişme olana kadar ayak diremeye devam edecek gibi görünüyor. En azından seçime kadar…

Bu süreçte de Türkiye-suriye dışişleri bakanların­ın bir araya geldiği bir görüşme olabilir.

Peki bu görüşmeler, temaslar Suriye sahasına yansır mı?

Hayır!

Türkiye, Suriye sorununun önemli bir parçası. Haliyle çözümün de en önemli halkası durumunda. Bu nedenle, Suriye’nin kuzeyindek­i fiili varlık, ne amaçla destekledi­ği belirsiz on binlerce silahlı olduğu sürece iki başkent arasında buzlar kolay kolay erimez.

Ankara ve Şam yakınlaşma­sı ile mülteci sorunu da çözülmez. Başkentler arası ziyaretler, liderlerin sıcak tokalaşmal­arı ne Türkiye’deki Suriyelile­rin dönmesini sağlar ne de oradan yeni göçleri engeller!

Göçmen meselesini çözecek tek çözüm Suriye’nin ekonomik olarak toparlanma­sını sağlayacak destekler vermek ki, bu da oradan yeni göç akınlarını sınırlandı­rabilir.

Suriye’ye yönelik ABD yaptırımla­rı varken Türkiye açıktan Suriye’ye ekonomik destek verir mi; orası meçhul.

Ayrıca Türkiye Suriye’nin kuzeyinden çekilse bile destekledi­ği on binlerce silahlı ve İdlip’teki cihatçılar­la ilgili çözüm formülü var mı? Bu da belirsiz!

Yine de vira bismillah denilebile­cek bir temas oldu Moskova’daki görüşme…

Bakalım arkasından ne gelecek!

 ?? ?? Hediye LEVENT
@hediyeleve­nt
Hediye LEVENT @hediyeleve­nt

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye