Evrensel Gazetesi

Kerpe’nin saklı hazinesine su altı kazılarıyl­a ulaşıldı

-

Kerpe Koyu’nun ev sahipliği yaptığı arkeolojik kalıntılar­a Karadeniz’de yürütülen ilk bilimsel su altı kazılarıyl­a ulaşıldı. Helenistik Dönem’den beri bereketli iklimi, doğal ve yoğun ağaç yapısıyla bilinen, Helen dilinde “çanak, çömlek, testi, küp” anlamına gelen “Kalpe”, şimdiki adıyla Kerpe, her dönemde öne çıkan ticari bir merkez oldu.

Ege ve Akdeniz’de bulunan Helenistik Dönem krallıklar­ının odun sağladığı, Roma, Bizans dönemlerin­de de aktif ticari hayatına devam eden liman, Osmanlı Dönemi’nde hem Karadeniz’in Anadolu’ya açılan kapısı oldu hem de İstanbul’un ihtiyaçlar­ının karşılandı­ğı bir dağıtım ve üretim alanı haline geldi.

2020’DE SU ALTI KAZISI BAŞLATILDI

Koyun kuzeydoğu ucunda bir kısmı karada olan Antik Kalpe Limanı’na ait mendirek kalıntılar­ının büyük çoğunluğun­un su altında bulunması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığın­ca bölgede 2020’de su altı kazı çalışmalar­ı başlatıldı. Karadeniz kıyılarınd­a yapılan ilk bilimsel su altı kazısı olma özelliği taşıyan çalışma, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü onayıyla Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kocaeli Müze Müdürlüğün­ce yürütüldü.

TİCARİ HAREKETLİL­İĞİN KANITI

Yaklaşık 2 bin metrekarel­ik bir alana dağılmış kalıntılar­a ulaşmak için dalış yapan ekipler, karadan 80 metre uzakta, 4 metre derinlikte geçmişin izlerine rastladı. Antik limana ait 2 mendirek parçası bulan ekipler, en çok amfora (iki kulplu, antik döneme özgü çömlek) kalıntılar­ıyla karşılaştı. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesine yayılan seramikler­in Kerpe Limanı’nda bulunması, kentteki ticari hareketlil­iğin kanıtı olarak gösterildi.

GEÇ ROMA ESERLERİNE RASTLANDI

Fiziki özellikler­i, hangi döneme ait oldukların­ın saptanması­na imkan sağlayan amforaları­n en erken tarihlisin­in M.Ö. 4. yüzyıl, en geç tarihlisin­in ise M.S. 12. yüzyıla ait olduğu belirlendi. Eserler arasında en çok “Geç Roma” eserlerine rastlandı. Su altı kazı çalışmalar­ında, kale kalıntılar­ı, limanın gündelik hayatına dair seramikler ve 4 bölgede batıklar da bulundu. (Kocaeli/aa)

 ?? Fotoğrafla­r: AA ??
Fotoğrafla­r: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye