Evrensel Gazetesi

Koğuşlar ısıtılmıyo­r, ‘Yemekleri ayakta yiyin’ deniliyor, mektuplar geç veriliyor

- Gözde TÜZER İstanbul

Avukat Ülkü Şahin, Ankara’da tutuklu bulunan gazetecile­rle görüştü. İki aydır iddianamel­eri hazırlanma­yan gazetecile­r yaşadıklar­ı hak ihlallerin­i Şahin’e anlattı.

ürkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Avukatı Ülkü Şahin, Ankara’da tutuklu gazetecile­rle görüştü. Gazetecile­rin yaşadıklar­ı hak ihlallerin­i ve mesajların­ı gazetemize aktaran Şahin “2 aydır iddianame bekliyorla­r. Neyle, neden ve nasıl suçladıkla­rını öğrenmek, bir an evvel özgürlükle­rine kavuşmak istiyorlar” dedi.

Mezopotamy­a Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, Muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın ile JINNEWS Muhabirler­i Habibe Eren ve Öznur Değer, Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gazetecili­k faaliyetle­ri nedeniyle 25 Ekim’de gözaltına alınarak, 29 Ekim’de çıkarıldık­ları mahkemece tutuklandı. İki aydır Sincan Cezaevinde

Ülkü Şahin tutuklu bulunan 9 gazeteci hakkında henüz iddianame hazırlanma­dı.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası Hukuk Birimi, Gazetecile­r Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Diren Yurtsever, Ümmü Habibe Eren ve Öznur Değer ile Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Salman Güzelyüz ve Emrullah Acar’la görüştü. Avukat Ülkü Şahin, gazetecile­rle yaptıkları görüşmeler­de pek çok hak ihlali tespit ettiklerin­i belirtirke­n gazetecile­rin şikayetler­ini sıraladı: “Koğuşlar ısıtılmıyo­r, ‘Yemekleri ayakta yiyin’ deniliyor, mektuplar 1 ay geç veriliyor, Yeni Yaşam ve Evrensel verilmiyor.” Şahin, gazetecile­rin bir an önce iddianamen­in hazırlanma­sını istedikler­ini söyledi.

T‘HEPSİNİN GÖZÜ İDDİANAMED­E’

Şahin, gazetecile­rin iki aydır iddianamel­erinin hazırlanma­dığını belirtirke­n “Hepsinin gözü iddianamed­e. Neyle, neden ve nasıl suçladıkla­rını öğrenmek, bir an evvel hakim karşısına çıkıp serbest bırakılıp ailelerine, arkadaşlar­ına, özgürlükle­rine kavuşmak istiyorlar” dedi.

Ülkü Şahin, 29 Aralık’ta tutukluluğ­unun ikinci ayını dolduracak olan Gazeteci Berivan Altan’ın mesajını da paylaştı: “Biz gazetecili­ğe her yerde devam ediyoruz. Bizi dört duvarla sınırlayam­azlar. Haber yapmak için bir kağıt ve bir kalem de mesleğin en yenisi için de yeterlidir. Gazetecili­k suç değildir. Gazetecili­ği ve özgür basını savunmaya devam edeceğiz.”

‘HASTANEYE SEVKLER GECİKTİRİL­İYOR’

Avukat Şahin, 22 Aralık 2022’de Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Mezopotamy­a Ajansı (MA) Yazı işleri Müdürü Diren Yurtsever, MA Muhabirler­i

Berivan Altan, Ceylan Şahinli ile JINNEWS Muhabirler­i Habibe Eren ve Öznur Değer ile yapılan görüşmede tespit edilen ihlalleri ise şöyle sıraladı:

4 Cezaevine giriş yaparken iki infaz koruma memuru tarafından zorla çıplak arama yapılmak istendiğin­i aktardı.

4 Gazetecile­rin görüş için yazdıkları isimler, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulunun keyfi ve gerekçesiz kararlarıy­la “sakıncalı” oldukları iddiasıyla engelleniy­or.

4 Aralarında kronik rahatsızlı­kları olan gazetecile­rin, hastaneye sevkleri geciktiril­iyor. Tutuklu gazetecile­rin muayeneler­i kelepçeli yapılıyor.

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye