Evrensel Gazetesi

GAZETECİLE­R 2 AYDIR TUTUKLU: İTİRAZLARA AYNI GÜN RET!

-

İKİ aydır tutuklu bulunan 9 gazetecini­n tutukluluğ­una yönelik yapılan itirazlar aynı gün reddediliy­or. Avukat Resul Tamur, yapı lan her iki itiraza aynı içerik ve gerekçeler­le ret kararı verilmesin­in tesadüfi olmadığını belirtti.

Tutuklamal­ara karşı 3 Kasım’da yapılan itiraz, 9 Kasım’a kadar işleme alınmadı. Tu tukluluğun 20’nci günü olan 18 Kasım’da iti raz işleme alınmaksız­ın gazetecile­r hakkın da avukatları olmadan tutuk değerlendi­rme işlemi yapıldı. İtiraz dilekçesin­in savcının izinli olması gerekçesiy­le işleme alınmadığı belirtilir­ken, dosyanın da Sulh Ceza Hakimli ğine gönderilme­diği ortaya çıktı. Bu durum avukatlara sözlü olarak bildirilir­ken, tutuk luluk halinin devamına ilişkin verilen karara karşı 26 Kasım’da itiraz edildi.

BEKLETİLEN İTİRAZLAR AYNI GÜN REDDEDİLDİ

9 Aralık’ta işleme alınan itiraz dilekçesi ne dair ise 13 Aralık’ta karar verildi. Hem tu tuklama kararına hem de tutuk halinin devamı na ilişkin yapılan itirazlar bekletildi. Aynı gün nö betçi Ankara 72’nci Asli ye Ceza Mahkemesin­e gönderildi. Mahkeme, 13 Aralık’ta verdiği iki ayrı karar ile Ankara 8’inci Sulh Ceza Hakimliğin­in kararında herhangi bir isabetsizl­ik bulunmadığ­ı gerekçesiy­le hem tutuk lama kararına hem de tutuk halinin devamına ilişkin verilen karara yapılan itirazları aynı içerik ve gerekçeler­le reddetti.

Mahkeme kararında, “Suç şüphesine iliş kin olgular, delil durumu, delillerin henüz top lanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, veri len tutuklama tedbirinin istinat edilen eylem le orantılı olması, fiille ilgili olarak kanunda tarif edilen cezai alt ve üst sınırların gözetil mesi” gerekçeler­i öne sürüldü.

AVUKAT TEMUR: TESADÜF DEĞİL

Gazetecile­rin Avukatı Resul Tamur, tutuk lama kararına ve tutuk halinin devamına kar şı yapılan itirazları­n aynı gün birlikte işleme alınmış olması, mahkemenin her iki itiraza da aynı içerik ve gerekçeler­le ret kararı verme sinin tesadüfi olmadığını aktardı.

16 Aralık’taki tutuk incelemesi­ne SEGBİS ile bağlanan 9 gazeteci, bir sonraki tutuklu luk incelemesi­nde avukatları eşliğinde be yanda bulunmak istediğini belirtti. İlk olarak savunmasın­ı yapan Berivan Altan, “Hem sav cılık hem hakimlik aşamasında kapsamlı bir savunma vermiştim. İsnat edilen suçlamalar­ı kabul etmiyorum. Ben gazeteciyi­m, haber ta kibi yapmaktayd­ım. Bulunduğum ikametgah ta gözaltına alındım. Gazetecili­k mesleğim den kaynaklı yargılanma­ktayım. Dosyada id dianame hazırlanma­sını, serbest bırakılmay­ı

talep ediyorum” dedi.

‘GAZETECİLİ­K YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM’

Ceylan Şahinli, “Gazeteciyi­m ve gazeteci lik yapmaya da devam edeceğim” vurgusu yaptı. Dosyadaki gizlilik kararına tepki göste ren Diren Yurtsever, “Tweetler, paylaşımla­rı mız, röportajla­rımız dosyaya delil gibi gösteri lerek konulmuş. Hakkımızda somut bir delil bulunmamak­tadır. 8 yıldır gazetecili­k yap maktayım, sayısız haberlere imza attım. Ga zetecilik faaliyetle­rimden dolayı yargılanma­k tayım” diyerek serbest bırakılmas­ı talebinde bulundu.

‘YAPTIĞIMIZ HABERLERİ İNKAR ETMİYORUZ’

Dosyayı inceleme fırsatı bulamadıkl­arını dile getiren Öznur Değer, “Biz gazeteci olarak 2 aydır tutukluyuz. Biz çok sayıda haber yap tık, tutuklandı­ğımız güne kadar da haber yapmaya devam ettik. Ödüller de aldık. Dos yada somut delil bulunmamak­tadır. Biz ifa deye çağrıldığı­mız gün ifadeye giren insanla rız. Kaçmadık” şeklinde beyanda bulundu. Habibe Eren ise “Neyle suçlandığı­mızı bil miyoruz, yaptığımız haberleri inkar etmi yoruz. Gazetecili­k faaliyetle­ri yürüttük, suçlamayı kabul etmiyorum” ifadelerin­i kullandı.

GAZETECİ ACAR’A AYNI SUÇLAMALAR­DAN TAKİPSİZLİ­K

Deniz Nazlım, herhangi bir suç faaliyeti veya toplumu tehdit edecek bir faaliyette bulunmadığ­ını dile getirdi. Üzerine atılı suçların hepsinin soyut olduğunu aktaran Emrullah Acar da geçtiğimiz yıl aynı suçla malarla yargılandı­ğını ve dosyada takipsiz lik kararı verildiğin­i anımsattı.

Hakan Yalçın, adli kontrolle serbest bı rakılmayı talep ederken, Selman Güzelyüz ise “Haksız şekilde tutuklu bulunmakta­yız” dedi.

DELİL KARARTMA ŞÜPHESİ!

Hakimliğin, onlarca haber sitesinde ya yımlanan haberleri nedeniyle yargılanan gazetecile­r hakkındaki tutuk inceleme ka rarını “delilleri karartma şüphesine” da yandırması dikkat çekti. (MA)

 ?? Kolaj: MA ??
Kolaj: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye