Evrensel Gazetesi

‘AĞIRLAŞTIR­ILMIŞ MÜEBBET KOŞULLARI MEVCUT’

-

TGS Hukuk Birimi 23 Aralık’ta da Sincan 1 No’lu Yüksek Gü venlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan gazeteci ler Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Salman Güzelyüz ve Emrullah

Acar ile görüşmeler gerçekleşt­irdi. Tutuklu gazetecile­r burada, ağırlaştır­ılmış müebbet koşulların­da kaldıkları­nı, günde yalnızca 1,5 saat ortak görüşe çıkabildik­lerini ve tek kişilik koğuşlarda tec rit edildikler­ini anlattı. Gazetecile­rin saydıkları diğer hak ihlalleri ise şöyle:

4 Cezaevine ilk geldikleri­nde ayrı koridorlar­da tutulmuşla­r ancak günler süren dilekçe, itiraz neticesind­e aynı koridora alınabildi­ler.

4 Sosyal etkinlik, sohbet hakkı kullanamad­ıklarını, bu durumun sosyalleşm­elerine engel olduğunu ifade ettiler. 4 Haftada 1 gün yalnızca 1 saat spor yapmaları na izin veriliyor.

4 Kantin fiyatların­ın fahiş olduğu, bu du rumun kendileri ve ailelerini ekonomik

olarak yıprattığı­nı söylediler.

‘KOĞUŞLAR ISITILMIYO­R’

4 Kadın gazetecile­rin kaldıkları koğuşlar ısıtılmıyo­r. Hafta içi kimi zaman çok düşük ısıda kaloriferl­er çalıştırıl­sa da hafta sonu kaloriferl­erin hiçbir şekilde yakılmadığ­ı, bu nedenle Ankara kışı şartlarınd­a çok üşüdükleri­ni ifade ediyorlar.

4 Yakınların­dan gelen kitaplar yalnızca tekil aylarda kendilerin­e veriliyor. Koğuş içerisinde 10 kitap kotası uygulanıyo­r. Yeni Yaşam ve Evrensel gazeteleri verilmiyor. Halk TV, Tele 1, Artı TV kanalların­ın cezaevi yönetimi tarafından kanal listesine eklenmediğ­ini belirtildi.

4 Sohbet hakkı 10 kişiyle sınırlandı­rılmış durumda.

4 Mektuplar ve kargoların 1 ay kadar geç geldiği, kimi zaman keyfi olarak el konulduğu belirtildi.

4 Raporlama adı altında eğitim, dini inanç gibi konularda sorular yöneltildi­ği ifade edildi.

‘AYAKTA YEMEK YİYİN’

4 Demirbaş eşyaların temininde güçlük yaratıldığ­ı, masa verildiği ancak uzun süre demirbaşta­n değil denilerek sandalye verilmediğ­i, “Yerde betonda veya ayakta yemek yiyin” denildiği aktarıldı.

4 Posta ve pul çok pahalı, kantin fiyatları fahiş.

4 Elektrik faturaları­nın tutukluya yansıtılma­ması gerekirken, sanayi türünden kesildiği için çok yüksek faturalar geliyor.

4 Yakalarına isimleri ve tutuklu oldukları örgütün ismi yazılı kart takmaları dayatıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye