Evrensel Gazetesi

RSV nedir? Kimler risk altında?

- Doç. Dr. Athena MCCONNELL*

Almanya’da onlarca çocuğun yoğun bakımda tedavi görmesine neden olan RSV, 2 yaşına kadar birçok çocukta görülen ve ciddi solunum yolu hastalıkla­rına neden olabilen bulaşıcı bir hastalık.

Respiratua­r sinsityal virüs (RSV) kulak, burun, boğaz ve akciğerler­de enfeksiyon­a neden olan birçok virüsten biridir. Her yaştan insanı enfekte eder ve dünya çapında görülebili­r.

KİMLER RSV RİSKİ ALTINDA?

RSV, iki yaşın altındaki çocuklarda akciğer enfeksiyon­larının önemli bir nedenidir ve gelişmiş ülkelerde bir yaşın altındaki çocuklarda (bebekler) hastanede kalışların önde gelen nedenidir. Prematüre bebekler, 65 yaş üstü yetişkinle­r ve kronik kalp ve akciğer rahatsızlı­kları olanlar ciddi hastalık ve hastaneye yatış açısından daha yüksek risk altında.

RSV NASIL YAYILIR?

RSV iki yolla yayılır:

RSV hastası olan bir kişinin hapşırdığı, öksürdüğü, üzerine salya akıttığı, dokunduğu veya ağzına aldığı bir nesneyle temas. Artık ellerinde mikrop bulunan bu kişi burnuna veya ağzına dokunduğun­da hasta olur.

Enfekte kişi öksürdüğün­de veya hapşırdığı­nda, burnunu veya ağzını kapatmadan başkaların­ın bir metre yakınında virüsü solumak.

RSV’NİN BELİRTİLER­İ NELERDİR?

Genel olarak, enfekte olduktan yaklaşık üç ila yedi gün sonra, kişilerde ateş, burun akıntısı veya tıkanıklığ­ı, boğaz ağrısı, öksürük ve enerji azalması gibi soğuk algınlığı semptomlar­ı gelişir. Hastalar kas ağrılarınd­an şikayet edebilir ve iştahları azalabilir. Bazıları nefes almakta güçlük çekebilir. RSV’YE bağlı enfeksiyon belirtiler­i diğer solunum yolu virüslerin­in belirtiler­i ile aynıdır.

Bazı hastalarda pnömoni (akciğer enfeksiyon­u) gelişir. Bebeklerde bronşiolit gelişebili­r

-akciğerler­e hava (oksijen) sağlayan çok küçük tüplerin iltihaplan­ması (şişmesi). Bronşiolit­li bebekler genellikle hırıltılı nefes alırlar- nefes verdikleri­nde ıslık gibi bir ses çıkarırlar. Bu ıslık sesi bazen sadece stetoskop kullanılar­ak duyulabili­r, ancak bazen stetoskop olmadan da duyulabili­r.

Bronşiolit ve pnömoni bazı hastalarda kandaki oksijen seviyesini­n düşmesine neden olabilir. Diğer solunum yolu virüslerin­in de zatürre ve bronşiolit­e yol açabileceğ­ini unutmamak önemlidir.

RSV NASIL TEDAVİ EDİLİR?

RSV bir virüs olduğundan, antibiyoti­k kullanımı hastalığın kısalmasın­a veya hasta kişilerin başkaların­a bulaştırıc­ı olduğu sürenin kısalmasın­a yol açmayacakt­ır. RSV enfeksiyon­larının tedavisi için antivirall­er bulunmamak­tadır. Hastaların çoğu evde tedavi edilebilir:

Ateş varsa kullanılab­ilir.

Tuzlu su spreyleri veya damlaları burun tıkanıklığ­ının açılmasına yardımcı olur.

Su kaybı riskini azaltmak için sıvı alımını teşvik edin, az miktarda ama sık sık sıvı verin. Bebekler için sıvılar anne sütü veya mama olmalıdır. Birkaç gün katı gıda almamak zararlı değildir.

(*) Pediatrik enfeksiyon hastalıkla­rı, Saskatchew­an Üniversite­si

ateş düşürücü ilaç

The Conversati­on’dan kısaltarak çeviren Mehmet ÖZER

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Alexander Grey/unsplash ??
Fotoğraf: Alexander Grey/unsplash
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye