Evrensel Gazetesi

PROTESTO HAKKI…

-

ıllardır her yeni yıl öncesi son haftanın yazısı yılbaşı olur. Geçmiş yazılarıma şöyle bir baktım tarihleri değiştirse­k hep güncel kalmışlar. Hepsinde bir önceki yılın sorunları… Adeti bozmayalım, bu yılın son günlerinde yaşananlar­la devam edelim.

Ne hikmetse belki de tesadüf Ankara’da “Ankara Katliamı” davası, İzmir’de “Deniz Poyraz” davası vardı.

Ankara Katliamı davası; 27 Aralık 2022 (18. duruşma) Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı firari sanıklar yönünden ayrılan dosyasında­ki 18. duruşma Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Avukatları­n; firari sanıklarla ilgili daha önce mahkemeyle bilgi paylaşmayı reddeden Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatın­dan (MİT) yeniden bilgi istenmesi yönündeki talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Şaşırdık mı? Tabii ki hayır.

‘Deniz Poyraz davası” 27 Aralık 2022 (7. duruşma) İzmir Aliağa/şakran

Duruşmaya, İzmir Muhabirimi­z Eda Aktaş ile gittik. Ne avukatlar ne müdafiler duruşmaya alındı. Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 7. duruşması Aliağa Şakran Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi­nde bulunan salonda müşteki avukatları olmadan görüldü ve karara bağlandı. Sonuç malumun ilanı oldu. Yani “Irkçı delinin biri katliamı yaptı. Böylece de cezasını verdik” diyorlar. Duruşmalar­da müdafi yok, avukat yok sanık hakim ve savcı karar veriyor.

Şebnem Hoca’nın tutuklanma­sı, Roboskî Katliamı’nın yıl dönümü ve Belgesel Sinemacı

YSibel Tekin’in tutuklanma­sı, grev yapmaya çalışan işçiler ve son yılın son günlerinde süren adaletsizl­iklere karşı toplumsal protestola­rımız. Protesto demişken John Berger’in ‘protesto’ üstüne yazdıkları­na kulak verelim. Protesto Üzerine

“… Her ciddi siyasi protesto mevcut olmayan adalete yapılan bir çağrı ve bu adaletin istikbalde gerçekleşe­ceğine dair bir umuttur; ancak protestola­rın birincil nedeni bu umut değildir.

Karşı çıkmamak son derece onur kırıcı, küçültücü, ölümden de beter olacağı için protesto eder insan. Barikat kurarak, silahlanar­ak, açlık grevi başlatarak, omuz omuza haykırarak ya da yazarak karşı çıkar; çünkü gelecekte ne olacak olursa olsun, içinde bulunduğu anı kurtarmakt­ır derdi.

Protesto, sıfırlanma­yı ve suskunluğa mahkum edilmeyi reddetmekt­ir. Bu sebeple, gerçekleşi­rse eğer, o anda küçük bir zaferdir protesto. Her an gibi geçici de olsa iz bırakır. Geçip gitse de belleklere kazınmıştı­r.

Protesto aslında başka, daha adil bir gelecek için göze alınmış bir fedakarlık değildir; içinde bulunulan zamanın kifayetsiz bir kurtarılış­ıdır. Mesele, kifayetsiz sıfatıyla tekrar tekrar nasıl yaşanabile­ceğidir…”

(Bento’nun Eskiz Defteri, John Berger, Çeviren: Beril Eyüboğlu, Metis Yayınları, Kasım 2012, İstanbul, s. 87-88.)

Dünden bugüne, bugünden yarına kalanlarla yeni bir yıla giriyoruz. Temennim protesto hakkımızı kullanmaya devam edelim. 2023 seçimleri 20 yıllık tek ses, tek parti, tek basın gibi teklerin ortadan kalkacağı bir yıl olsun. Hak, hukuk ve adalet arayışımız daim sürsün. Yeni yılınız kutlu olsun…

 ?? ?? Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com
Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye