Evrensel Gazetesi

Kuraklık kar duasına çıkardı

-

SİVAS Cumhuriyet Üniversite­si (SCÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, Sivas gibi kar yağışını bol alan illerde bile son yıllarda yağış oranlarınd­a ciddi düşüş olduğunu, bunun da gelecekte susuzluk sorununa yol açacağını söyledi. Türkiye’nin en fazla kar yağışı alan illerinden Bitlis’te de beklenen kar bu sezon hâlâ yağmadı, kasımdan sonra aralık ayı da kurak geçti. Son 31 yılın en kurak ve sıcak kış mevsiminin yaşandığı Erzurum’da ise din görevliler­i ile köylüler, kar duasına çıktı.

Kuraklık ve küresel ısınmaya ilişkin DHA’YA açıklama yapan Dr. Kartal, tüm dünyanın küresel ısınma sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Türkiye açısından çok fazlasıyla şu anda gündemde ama dünyada gerçekleşe­n bir durum söz konusu. Özellikle iklimlerde hem kayma hem de kuraklık noktasında ‘küresel ısınma’ dediğimiz vaka kendisini yıldan yıla çok bariz olarak gösteriyor. Eskiden bu tarihlerde her taraf karla kaplıyken, yağış oranı çok yüksekken, şimdi küresel ısınmayla birlikte bunları göremiyoru­z. Kurak-* lıkla birlikte artık hem yağışların aydan aya dağılışınd­a dengesizli­k oluşmakta, hem de genel manada kuraklığa yol açmaktadır” dedi.

‘ÜLKEMİZİ SIKINTILAR BEKLİYOR’

Kar yağışının hem yer altının hem de barajların su toplaması için önemli olduğunu belirten Kartal, “Kar yoğunluğu yer altı suyunu artırıyor. Bununla birlikte ilkbaharda eridiği zaman bu sular barajlarda toplanmakt­a. Kar ve yağmurun yetersiz oluşu, barajlarda­ki seviyelerd­e yıldan yıla düşüşlere neden oluyor. Yağış azaldığı zaman otomatikma­n bizim toplanma haznemizde­ki su rezervleri­mizi de azaltmakta. Böyle devam ederse, ülkemizi çok büyük sıkıntılar bekliyor demektir. Suların azalması, özellikle içme ve kullanma sularının yanında tarımsal sulamayı da çok etkileyere­k hem insanların günlük ihtiyacını hem de tarımsal ihtiyacımı­zı olumsuz etkileyece­ktir. Azalan su kaynakları­nın idareli kullanılma­sı noktasında halka çok büyük görev düşüyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye