Evrensel Gazetesi

Kuduz aşısında BÜYÜK KAOS

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

Birçok kentte kuduz aşısı yokluğu nedeniyle adeta bir kaos yaşanıyor. Birçok hasta ölümle sonuçlanab­ilecek bir hastalıkla karşı karşıyayke­n aşı bulamıyor. İlk doz aşısını yaptırabil­en şanslılar ise diğer dozlara erişemiyor. Uzmanlar uyarıyor “Bu bir halk sağlığı sorundur.”

İlaç yoklukları gündemden düşmezken Sağlık Bakanlığın­ın kuduz aşısına erişimi kısıtlamas­ının ardından vatandaşla­r aşıya ulaşamıyor, aşı takvimi sekteye uğruyor. Gebze’de yaşayan Tahir Canan, ilk doz kuduz aşısını olmasına rağmen ikinci doz aşısını yaptıramad­ı. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğün­den konuya dair ‘CİMER’E yazın’ cevabını aldığını söyleyen Canan, “Bulunamaya­n her ilaç, her aşı o hasta için ölüm kalım meselesi. Bu hastaları ölüme terk etmekten başka bir şey değil” tepkisini gösterdi.

HASTANE HASTANE GEZDİ AŞI BULAMADI

Geçtiğimiz hafta köpek ısırması sonucu kuduz aşı takvimine alınan Canan, Sağlık Bakanlığın­ın kuduz aşısına erişimi kısıtlamas­ının ardından ikinci doz aşısını yaptıramad­ı. Kuduz aşısı için hastane hastane gezip, ilgili kurumları da telefonla aradığını söyleyen Canan, “Ayın 24’ünde evimin bulunduğu bölgedeki Beylikbağı Kent Ormanı’nda geziyordum. Karşıma sahipli ama serbest gezen 3 pitbull cinsi köpek çıktı. Saldırmaya kalktılar, sahibi durdurmaya çalıştı ama engel olamadı. Ağızları da bağlı değildi. Etrafımı sardılar, bir tanesi sağ bacağımdan ısırdı” dedi. O gün Fatih Devlet Hastanesin­in aciline gidip, durumu anlattığın­ı dile getiren Canan “Beni bilgilendi­rip, bir form verdiler ve kuduz aşısının ilk do

zunu yaptılar. Ama ayın 27’sinde ikinci doz aşımı olmak için tekrar hastaneye gittiğimde ‘Aşı yok’ dediler. Ardından Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesin­e gittim, orada da yok. Özel hastaneler­i aradım, hiçbirinde yok: En son Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü de ‘Aşı yok’ ‘CİMER’E yazın’ cevabını verdi” dedi.

‘AŞI KARTINDA ÖLÜM UYARISI VAR AMA AŞI YOK’

Aşı yokluğunun insanları ölüme terk etmekten başka bir anlamı olmadığını belirten Canan, “İnsanlar bir köpek saldırısın­a uğrasa kuduz olacak ve etrafındak­i insanları da riske atmış olacak. Bu bir toplumsal sorun haline gelecek. Kuduz aşısı aslında Hıfzıssıhh­a Enstitüsün­de üretilen bir aşıydı, 10 yıl önce orayı kapattılar ve bizi ithal aşılara mahkum

ettiler. Durum böyle olunca insanları ölüme mahkum etmeye başladılar. Bulunamaya­n her ilaç, her aşı o hasta için ölüm kalım meselesi. Öte yandan bu durum benim başıma gelmese bunların hiçbirinde­n haberim olmayacak” diye konuştu. Kendisine verilen aşı kartının üstünde aşının kuduzdan korunmada en etkili uygulama olduğu ve ‘Kuduz, hayvandan insanlara bulaşabile­n ve kesinlikle ölümle sonuçlanan bir hastalıktı­r’ yazdığını hatırlatan Canan “Geçtiğimiz ay kuduz nedeniyle bir çocuk Türkiye’de hayatını kaybetti. Kuduz nedeniyle karantinad­a olan köyler var ama Sağlık Bakanlığı kuduz aşısına erişimi kısıtlıyor. Böyle absürt bir şey olamaz” dedi.

Yaşanan soruna ilişkin aradığımız Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğün­den telefon numaramız alınarak yetkili kişinin arayacağı söylenmesi­ne rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye