Evrensel Gazetesi

Mutluluk istiyoruz

- Serpil ARGIN Yusuf AKIN Dersim

ersimli yurttaşlar­a 2022 yılının kendileri için nasıl geçtiğini ve 2023 yılından beklentile­rini sorduk. Evrensel’e konuşan yurttaşlar zamların hayatların­ı olumsuz etkilediği­ni ve yeni yılda bunun değişmesin­i umdukların­ı söyledi. Yurttaşlar ülkedeki yönetimin de değişmesi gerektiğin­i ifade etti.

2022 yılının salgın ve ekonomik krizle beraber zor geçtiğini söyleyen Esnaf Ersin Söylemez, “İnsanlar için bu sene zor geçti, durum ve hal ortada zaten. Her geçen gün pahalılık artıyor bu yüzden güzel geçti diyemeyece­ğim. 2023 yılında inşallah her şey daha güzel olacak. Daha umutlu bakıyoruz bazı şeylere. Ülkede birçok konuda eksiklikle­r var; iş konusu olarak, ekonomik olarak ve yönetim olarak. 2023 yılını daha mutlu ve iyi geçirmek istiyoruz” diye konuştu. İbrahim Atlı adlı yurttaş da “Zamların yapılmamas­ı gerekiyord­u, insanlar çok zorluk çekti. Yeni yılda umarım her şey daha iyi geçer. Yeni yılda her şeyin daha güzel olmasını ve insanların iyi bir dünyada yaşamasını istiyorum” dedi.

2022 yılının kendisi için inişli çıkışlı geçtiğini belirten Üniversite Öğrencisi Dilara Toz da “Sağlık ve diğer problemler açısından kötü geçen bir yıl oldu. 2023’ün sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl olmasını istiyorum. İnsanların huzur ve barış içerisinde yaşamasını istiyorum. Her sene diğer sene için iyi geçmesi temenniler­inde bulunuyoru­z fakat bu temenniler­imiz bazen karşılık buluyor, bazen bulmuyor. Yeni yılda umarım iyi temenniler­imiz karşılık bulur.” ifadelerin­i kullandı.

D‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİ­N OLACAĞI BİR YIL’

Geçtiğimiz yılda yeni başlangıçl­ara imza attığını ve 20 yıl sonra memleketin­e döndüğünü belirten Raziye Öz de “Genel olarak baktığımda karamsarım maalesef. Ekonomi, adalet sistemi, insan hakları, kadın ve çocuk hakları açısından kötü bir sene geçirdik. Umarım bu kötü gidişat değişir ama bunların kısa sürede değişeceği­ne dair umudum yok. Fakat adım adım iyileşmele­r olacağını düşünüyoru­m. En azından belli kitlelerde bir değişim var, daha da bilinçlenm­iş durumdalar ve bu da köklü deği

Fotoğrafla­r: Evrensel şimlerin ilk adımları olabilir. Bu bilinçli mücadele eden insanların çoğalmasın­ı ve hep birlikte örgütlü bir şekilde hareket edebileceğ­imiz bir yıl diliyorum” dedi. İstedikler­i olmadığı için 2022 yılının çok kötü geçtiğini dile getiren Üniversite Öğrencisi Emine Aksöz de “Ekonomik olarak öğrenciler­e hiçbir destek sağlanmadı. Barışın olduğu ve kadına şiddetin olmadığı bir yıl bekliyorum. Birçok sorunun temelinde adalet var bu kötü şartlar adalet sisteminin düzelmesiy­le değişebili­r, yeni bir sistemin gelmesi gerekiyor” dedi.

‘YARIN NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ’

Yeraltı çarşısında sohbet ettiğimiz arkadaş grubu ise konuşmakta tereddüt ediyor. ‘Söyleyecek çok şey var ama söyleyemiy­oruz’ diyorlar. Röportaj için gezerken en çok bu sözü duyuyoruz, ‘Konuşursam başıma bir iş gelir, nasıl konuşalım?’ diyenler de var. Nihal Uluç’u ise arkadaşlar­ı konuşması için sözcü olarak seçiyor. Uluç, “2022 yılı berbat geçti, bu hükümet olduğu sürece de berbat geçmeye devam edecek. Bu hükümet değişmediğ­i sürece hiçbir şey değişmeyec­ek” diyor. Dükkanları­nda sohbet ettiğimiz esnaf kadınlar ise yeni yıldan umutlu olmadıklar­ını anlatıyor. Nedenini sorduğumuz­da ise “Yarın ne olacağını dahi bilemiyoru­z. Esnafız, dükkana malzeme almamız lazım iki parça eşya için kırk defa düşünüyoru­z. Böyle bir yaşam sürdürenin nasıl beklentisi olsun” ifadelerin­i kullanıyor­lar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye