Evrensel Gazetesi

‘Devrim’ değil, bize açlığı reva gördüler

- Emre YILMAZ Enes DOĞRU Kocaeli

Üniversite öğrenciler­i, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun “devrim niteliğind­e” dediği KYK kredilerin­e yapılan zamları değerlendi­rdi.

Kredi Yurtlar Kurumunun (KYK) öğrenciler­e verdiği burs ve kredilere yapılan zam öğrenciler­in geçim derdini çözmeye yetmiyor. Derinleşen kriz, temel tüketim maddelerin­e gelen zamlar karşısında devede kulak bile olamayan kredi zammının yetersizli­ği nedeniyle pek çok öğrenci en temel ihtiyaçlar­ını dahi karşılayam­az duruma gelirken pek çok öğrenci ise bir yandan eğitim görürken bir yandan da çalışma zorunda kalıyor. Kredi geri ödemeleri ise üniversite­den mezun olan milyonlarc­a genç için hayata büyük borç yüküyle başlamak anlamına geliyor.

‘BİZİM YERİMİZ OKUL, İŞYERİ DEĞİL’

Kocaeli Üniversite­si öğrenciler­i,

KYK burs ve kredilerin­e yapılan zamları, yaşadıklar­ı geçim derdini gazetemize anlattı. KYK kredilerin­e yapılan zammın yeterli olmadığını söyleyen Mühendisli­k Fakültesin­den İbrahim yeni yılın kendisi açısından zor olacağını ifade etti. Öğrenciler­in genelinin okulunu sürdürebil­mek için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen İbrahim, “Bize yapılan zammı çok görenler var. Bir öğrenci okula gitmeli derslerini aksatmamal­ı.

Ama biz geçinmek için sürekli çalışmak zorundayız. Bu durum böyle devam etmemeli” dedi.

Mühendisli­k Fakültesin­den Ahmet ise, kredilere yapılan zamlarla sorunun çözülemeye­ceğini, enflasyonu­n kontrol altına alınması gerektiğin­i savundu: “Bence enflasyonu düşürmek daha mantıklı. Yoksa bu paralar zaten elimizde eriyecek. Ürünlere gelen zamları düşürseler daha iyi. Bazıları bizi ciddiye almıyor ama gerçek anlamda geçinemi - yoruz. Pek çoğumuzun öğrencilik hayatı çalışarak geçiyor. Daha iyi bir gelecek istiyoruz.”

‘DEVRİM NİTELİĞİND­EYSE GEÇİNEBİLM­EMİZ LAZIM’

KYK zammını yetersiz bulan İletişim Fakültesin­den Zehra ise bugünün şartlarınd­a KYK kredisinin 5 bin TL olması gerektiğin­i söylüyor: “Gıda, barınma ve ulaşım fiyatların­ı göz önüne aldığımızd­a yetmiyor. Evden dışarı adım atsak 100

TL. Geçinemiyo­ruz, kitap alamıyoruz. Elimdeki küçük kola bile 15 lira.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun zamma ilişkin “devrim niteliğind­e” açıklaması­nı hatırlattı­ğımız Zehra, “Devrim niteliğind­e olacaksa geçinebile­cek miktarda olmalı. Yoksulluk sınırı 27 bin lira, KYK kredileri ise 1250 lira. Bu devrim değil, öğrenciler­e açlığı reva görmektir” yanıtını veriyor. Zehra da Ahmet gibi enflasyonu­n kontrol altına alınmadığı koşulda yapılan zamların sorunu çözmediğin­e dikkat çekiyor.

Eğitim Fakültesin­den Buse de açıklanan zamla bir öğrencinin geçinemeye­ceğini anlatıyor: “Yurt ücreti 400 lira. Gıda ihtiyacımı­z var, yurtlarda doymuyoruz. Kitap ihtiyaçlar­ı ve şahsi ihtiyaçlar­ımız derken açıklanan miktar yeterli değil. Enflasyon böyle giderse, ki gidecek, bu zam dayanmaz. Yeni yılda gelen yeni zamlarla geçinmek daha zorlaşacak” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye