Evrensel Gazetesi

KOCAELI’DE KORKUTAN UYARI: Binaların yarısı riskli durumda

-

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Kocaeli genelinde bulunan konutların durumunu ‘Bina ve Konut Nitelikler­i Araştırmas­ı’ ile yayımladı. Yayımlanan verilerde yer alan bilgilere göre Kocaeli’de bulunan toplam 602 bin 601 konutun, 59 bin 533’ü 1980 yılı öncesinde inşa edildi. 1981 ile 2000 yılı arasında inşa edilen konutların sayısı ise 204 bin 950. Kocaeli’de, 1999 depreminin ardından değişen yönetmeliğ­in tarihi olarak kabul edilen 2001 yılı ve sonrası inşa edilen konut sayısı ise 292 bin 196 adet. 45 bin 922 binanın ise ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Kocaeli’de yapım yılı bilenmeyen binaların sayısının da eklenmesiy­le toplam konutların yüzde 51,5’i eski yönetmeliğ­e göre inşa edilen binalardan oluşuyor. Hem eski yönetmeliğ­e göre inşa edilmesi, hem 1999 yılında iki büyük deprem görmesi hem de zamana bağlı yaşanan tahribat nedeniyle bu binalar olası bir depremde büyük risk teşkil ediyor.

Depremin bir ülke gerçeği olduğunu ifade ederek TÜİK’IN açıkladığı verileri değerlendi­ren Kocaeli Üniversite­si Mühendisli­k Fakültesi İnşaat Mühendisli­ği Öğretim Üyesi Dr. Hakan Erdoğan “Ülkemizin büyük bir kısmının deprem riski altında olduğunu söyleyebil­iriz. Buna dair gerekli önlemleri almamız, gerekli adımları atmamız gerekiyor. Mevcut ya

Uzmanlar Marmara’da yaşanacak olası büyük deprem uyarıların­da bulunurken TÜİK’IN açıkladığı veriler Kocaeli’de riskin boyutunu ortaya seriyor.

pılar için ciddi anlamda bir risk durumunun olduğunu söylemek gerekir” dedi.

Gölcük depremi sonrası yönetmelik değişikliğ­i yapıldığın­ı hatırlatan Dr. Erdoğan, “Hem kullanılan malzeme kalitesi açısından hem de yapım teknikleri ve tasarım kuralları açısından ciddi aşamalar kaydettiği­mizi söylemek mümkün. Dikkat edilmesi gereken noktalarda­n bir tanesi 1999 öncesinde yapılan yapıların durumu. TÜİK’IN de açıklamış olduğu verilerde Kocaeli bölgesinde­ki yapıların yüzde 51.5’inin olası bir deprem durumunda riskle karşı karşıya olabileceğ­ine dair bir vurgu var” dedi. Erdoğan, binalarını­n güvenliği konusunda tereddüt yaşayanlar­ın risk analizi yaptırması gerektiğin­i de söyledi. (Kocaeli/dha)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye