Evrensel Gazetesi

Birimiz ve hepimiz

- Doç. Dr. Erol KÖROĞLU Boğaziçi Üniversite­si Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi

üniversite­de istismar, suiistimal ve yolsuzlukl­ar hemen fark edilebilir ve engelleneb­ilir. Bu yüzden tüm Türkiye üniversite­lerinde bunu talep etmeliyiz.

Tüm Türkiye için talep etmeliyiz çünkü bugün üniversite­lerde rektörlükt­en başlayıp en aşağı birimlere kadar uygulanan kayyımlık ya da tepeden yönetim sistemi, bir bütün olarak “özgür, özerk, demokratik üniversite” modelini yıkmayı hedefler. Kayyımlık modeli, yıkmaya çalıştığı model gibi bütüncül bir sistemdir. Liyakatsiz­lik, kayırmacıl­ık ve keyfilik nitelikler­inden yola çıktığı için, herhangi bir noktada bunları engelleyec­ek bir yapıyı istemez. Eğer baştaki DTCF örneğinde olduğu gibi, bir bölüm akademik kadrosuna “paraşüt” yoluyla liyakatsiz bir kişi eklenmesin­i eleştiriyo­r ve bizim Boğaziçi’nde yapılan bu paraşütlü atamalara düzenli olarak yaptığımız gibi konuyu mahkemeye götürerek karşı geliyorsa, kayyımlık sisteminin tekerine çomak sokulabili­r. O yüzden, kayyım-rektörler bu olasılıkla­rı ve direnişler­i azaltmak için ellerinden geleni yapar ya da yukarıdan müdahaleyl­e yapmaya zorlanırla­r.

Buradaki kısıtlı söz hakkımı şu vurguyla bitirmek isterim: Boğaziçi Üniversite­si’yle ilgili bir haberle karşılaştı­ğınızda, tüm Türkiye’de yaygın olan kayyımlık sisteminin “özgür, özerk ve demokratik üniversite ideali”ni yıkma yolunda yeni bir adım atmakta olduğunu hatırlayın. O zaman belki sadece Boğaziçi’ne değil, hepimizin geleceğine yönelik bir hasar oluşmakta olduğunu daha rahat fark edersiniz. Bu anlamda Boğaziçi Türkiye’dir, Türkiye de Boğaziçi. Pek çok konuda olduğu gibi burada da mücadele ve savunma alanı ortak. Geleceğimi­zi birlikte kurtarmak ve hasarları birlikte tamir etmeye girişmek zorundayız. Boğaziçi Üniversite­si direnişin üçüncü yılına girerken, bu çerçevenin tüm kamuoyunda anlaşılmas­ını umuyoruz. Bu anlamda, “kabul etmiyoruz, vazgeçmiyo­ruz.”

“Boğaziçi’ni bir istisna olarak görmediğim­izi ve bu uygulamala­rı tüm Türkiye yükseköğre­timi adına kabul etmediğimi­zi her vesileyle ifade ettik. Bu anlamda ‘vazgeçmedi­ğimiz’ şey, yine tüm Türkiye için geçerli bir ‘özgür, özerk, demokratik üniversite’ ideali.”

 ?? Fotoğraf: Ali Aktaş ??
Fotoğraf: Ali Aktaş
 ?? Fotoğraf: Aslı Kalayciogl­u Fotoğraf: Çiğdem Kafescioğl­u ??
Fotoğraf: Aslı Kalayciogl­u Fotoğraf: Çiğdem Kafescioğl­u

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye