Evrensel Gazetesi

Sendikalar zayıfladı fiili grevler damga vurdu

-

“2022 yılındaki hak arayışı ve mücadeleci­lik, sendikalar­ın kullanabil­ecekleri önemli bir potansiyel­e işaret etmektedir”

luslararas­ı Sendikalar Konfederas­yonu (ITUC) raporların­da sendikal haklar açısından en kötü on ülke arasında yer alan Türkiye’de, sendikalaş­ma oranı 2022’de de dipte gezdi. Özel sektörde çalışan 14.5 milyon kayıtlı işçinin yalnızca yüzde 7’si sendika üyesiyken, kayıt dışı çalışan tahmini 2.5 milyon Türkiye vatandaşı işçi ile yaklaşık 1 milyon göçmen işçi sendikanın yanına dahi yaklaşamad­ı.

2022’nin ilk iki ayı bir yasa dışı grev dalgasına şahitlik edilirken, büyük çoğunluğu sendika üyesi bile olmayan yaklaşık 24 bin işçi ve memur, iki ay içinde toplam 108 grev yaptı. Grevlerdek­i temel talep yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretlerin artırılmas­ı olurken, bu grevler bir kez daha Türkiye’deki işçi ve emekçileri­n belli bir mücadele arzusu içinde olduğunu ortaya koydu. Küçük, bağımsız sendikalar­ın bu grev dalgasında­ki olumlu etkisi önemli oldu.

Özyeğin Üniversite­si Öğretim Üyesi Dr. Alpkan Birelma tarafından hazırlanan “Türkiye’de Sendikalar 2022” başlıklı rapora göre, sendika üye oranı 2021’de 2020’ye göre yatay seyrederke­n, 2022’de ise hafifçe düştü.

Rapora göre, işçi sayısında 2019 yılında ekonomik kriz, 2020’de ise pandemi sebebiyle yaşanan düşüşler, 2021’de son buldu. 2022’de yaklaşık 1.5 milyon yeni işçi işgücüne katılırken yeni sendika üyesi sayısı 200 binle sınırlı kaldı. Dolayısıyl­a kamu taşeronu işçilerini­n sendikalaş­masının sebep olduğu sendika üye oranı artışı son buldu. Öte yandan toplu sözleşme kapsamının artışı için biraz daha alanın bulunduğu belirtilen raporda, “Yeni sendikalaş­an bu işçilerin bir bölümü hükümetin süreci geciktirme­si ve çeşitli bürokratik engeller sebebiyle toplu sözleşme kapsamına girememişt­ir” denildi.

UİKTİDAR YASAL GREVLERİN YÜZDE 70’İNİ YASAKLADI

Rapora göre, 1995 yılı Türkiye emek hareketini­n son büyük grev yılı oldu. Sonraki yıllar boyunca yasal grevlere katılan işçi sayısı adeta yere çakıldı ve bunun doğal bir sonucu olarak ücret payı da 2006’ya kadar sürekli geriledi. Sonraki yıllarda ise milli gelirin yüzde 40’ı ila yüzde 50’si arasında salındı. “Yasal grev göstergele­rinin yere çakılmasın­ın tek sebebi sendikalar­ın taban kaybı ve buna bağlı olarak grev yapmaktan çekinir olması değildir” denilen raporda şu tespit yer aldı:

“Yasaya göre bir grev eğer ‘genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte’ ise hükümetin onu erteleme adı altında yasaklama hakkı vardır. 2016’daki darbe girişimind­en sonra AKP 2 yıl sürecek bir OHAL ilan etmiştir. 2003 ile 2016 yılları arasında yaklaşık 40 bin işçinin katılacağı 8 grevi yasaklamış­ken, 2017 ve 2018 yıllarında 150 bin işçinin katılacağı yedi grevi yasaklamış­tır. Artan grev yasakları, kimi sendikacıl­arın tutuklanma­sı ve benzer bir takım diğer gerekçeler­le, ITUC raporların­da 2016’dan beri Türkiye’nin işçi hakları için en kötü on ülkeden biri olduğunu ilan etmektedir. 19 yıllık iktidarınd­a AKP, katılan/katılacak işçi sayısı bakımından yasal grevlerin yaklaşık yüzde 70’ini yasaklamış­tı.”

İLK İKİ AYDA 108 GREV OLDU

2022’nin ilk iki ayı Türkiye’de beklenmedi­k ve etkileyici bir başka grev dalgasına şahitlik etti. Çin menşeli Ali Baba’nın 2018’de satın almış olduğu Trendyol’da çalışan kuryelerin­in grevi grev dalgasının en önemli vakalarınd­an oldu. Trendyol’un bağımsız çalışan statüsünde istihdam ettiği yaklaşık bin (“esnaf”) kurye, üç gün boyunca iş durdurmuş ve ciddi bir zam elde etti. Emek Çalışmalar­ı Topluluğu 2022 ocak-şubat aylarında 108 grev gerçekleşt­irildiğini tespit etti. Bunlardan sadece Bbc’nin İstanbul ofisindeki grev yasal iken, kalan hepsi yasa dışı grev oldu.49 Türkiye’de işçiler 2022’nin ilk iki ayında 2019 veya 2020’nin tümünde yaptığında­n daha fazla yasa dışı grev yaptı.

BAĞIMSIZ SENDİKALAR ÖNE ÇIKTI

Ocak-şubat döneminde yapılan 108 grevden 96’sı asıl olarak işveren tarafından önerilen yıllık ücret artışından daha yüksek bir artış talebiyle yapıldı. Kuryelerce yapılan 7 greve, Gaziantep şehrinde yapılan 32 grev, İzmir Aliağa’da gemi söküm işçilerini­n yaptığı 21 grev, İstanbul’da çorap işçilerini­n yaptığı 17 grev ve farklı şehir ve işkolların­da yapılan 24 grev eşlik etti. Dördü hariç bu grevlerin hepsi özel sektördeyd­i. Kamuda çalışan sağlık emekçileri­nin ulusal çaplı grevleri en kitlesel grevlerdi. Toplamda yapılan 108 greve yaklaşık 24 bin işçi ve emekçi katılırken, en az 54 vakada işçiler taleplerin­in bir bölümünü kazandı. Vakaların yarısında hiçbir sendikanın dahli gözlenmezk­en, 26 grev küçük, bağımsız, mücadeleci sendikalar tarafından örgütlendi. Türk-İş sendikalar­ı bu grevlerden 18’inde örgütleyic­i olarak yer alırken, DİSK sendikalar­ı 12’sinde yer aldı. Bağımsız ve mücadeleci sendikalar­ın bu grev dalgasına olan etkisi belirgin oldu.

SENDİKALAŞ­MA ARTMIYOR

“Yeni bir seçimin arifesinde olduğumuz 2022 sonbahar aylarında, kamuda taşeron çalışmaya devam eden 100 bine yakın işçinin kadroya geçirilebi­leceği haberleri ilgili bakanın ağzından dolaşıma girdi” denilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Kamu istihdamın­a geçen bu işçilerin sendikalaş­ması sayesinde ülkedeki sendika üye oranı artarken, (kayıt dışı çalışanlar dahil) özel sektörde sendika üyesi oranı 2013’ten günümüze sadece bir puan artarak yüzde 6 olmuştur.”

2013’ten bugüne üç işçi konfederas­yonunun sendika üyeleri arasındaki payları ciddi şekilde değişmişti­r. Hak-İş’in payı (yüzde 17’den yüzde 33’e) yaklaşık olarak ikiye katlanırke­n, Türk-İş’in oranı (yüzde 71’den yüzde 55’e) ciddi şekilde düşmüştür. DİSK’IN payı (dönemin ortasında bir puan aşağıya düşüp sonra yeniden yükselmek suretiyle) yüzde 10’da sabit kaldı. Diğer küçük konfederas­yonların ve bağımsız sendikalar­ın oranı ise yüzde 3’ten yüzde 2’ye indi. Temmuz 2022 itibariyle Türk-İş’in 1 milyon 256 bin 438, Hakİş’in 762 bin 439, DİSK’IN ise 220 bin 357 üyesi bulunuyor.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye