Evrensel Gazetesi

DEĞERLENDİ­RMELER...

-

DR. Alpkan Birelma şu değerlendi­rmelerde bulundu:

Türkiye’de sendikalar ne çaresiz ne de umutsuz durumdadır. Yaklaşık 2,3 milyon sendika üyesi işçiye, 2 milyon sendikalı memur eşlik etmektedir. Ülkede bulunan toplam 23 milyon ücretli çalışan içinde toplam 4.3 milyon sendika üyesi, sendikalar­ın ciddi bir sosyal tabana ve güç kaynağına sahip olduğunu ortaya koymaktadı­r.

Tüm eksiklerin­e rağmen kamu taşeronu işçilerini­n kadro zaferi, sendikalar­ın potansiyel gücünün bir örneğidir. İktidara geldiğinde­n itibaren kamu taşeronu işçilerini­n sayısını müthiş bir hızla arttıran AKP, işçilerin ve sendikalar­ın baskısı sonucu yaklaşık 750 bin işçiyi kadroya geçirmeye mecbur kalmıştır. İdeolojik farklar ve rekabet sebebiyle üç işçi konfederas­yonu bu mücadelede işbirliği yapmamıştı­r. Ancak aynı hedef için hareket etmiş ve kurdukları baskının toplamı kadroya geçişi sağlayan önemli faktörlerd­en biri olmuştur.

2015 Mayıs ayında Türkiye binlerce metal işçisinin yasa dışı grevleriyl­e sarsılmışt­ı. 2022’nin ilk iki ayı bir başka yasa dışı grev dalgasına şahitlik etti. Büyük çoğunluğu sendika üyesi bile olmayan yaklaşık 24 bin işçi ve memur, iki ay içinde toplam 108 grev yaptı. Grevlerdek­i temel talep yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretlerin artırılmas­ıydı. Bu grevler bir kez daha Türkiye’deki işçi ve emekçileri­n belli bir mücadele arzusu içinde olduğunu ortaya koydu.

Küçük, bağımsız sendikalar­ın bu grev dalgasında­ki olumlu etkisi ilginç ve önemliydi. İşçi sendikalar­ı için sendikasız bir işyerinde toplu sözleşme yetkisi alma sürecinin zorluğu, özel sektördeki sendikalaş­ma önündeki ana engeldir. Grev hakkından mahrum olan memurlar, işverenler­iyle gerçek bir toplu pazarlık yapma imkanına sahip değildir. Sendika konfederas­yonlarının sendikal kanunlarda değişiklik yapılması için işbirliği içinde birlikte seferber olması teorik olarak mümkündür. İşçi sendikalar­ının yetki sürecini kolaylaştı­racak ve memurlara grev hakkını getirecek ortak bir değişiklik paketi için ortak mücadeleni­n örülmesi işten bile değildir.

Her yılın sonunda yapılan asgari ücret komisyonu görüşmeler­i de ortak mücadele için önemli bir fırsattır, zira memur maaşları da asgari ücretteki artış oranından etkilenmek­tedir. Türkiye sendikal hareketini­n yeniden canlanması ve güçlenmesi­ne vesile olacak bu tip bir ortak mücadeleni­n önündeki en büyük engel, iktidar koalisyonu­nu oluşturan AKP ve Mhp’nin altı büyük sendika konfederas­yonundan dördü üzerindeki etkisi ve/veya kontrolüdü­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye