Evrensel Gazetesi

HÜRRİYET’İN YÜZEN ORDUSUNUN ALTINDA KALAN SORULAR

-

eni yılın ilk günü gazeteleri­n hangi manşetlerl­e çıktığına göz atarken, Hürriyet’in ‘Yüzen ordu Anadolu’ başlığıyla sunduğu Fatih Çekirge imzalı çalışma kendisini açık ara hissettiri­yor. Yılın ilk yazısına, önümüzdeki dönemin ilişkileri bakımından mesajlar içeren bu manşetin analiziyle başlayalım.

Fatih Çekirge, helikopter­le indikleri, 230 metre boyundaki 27 bin tonluk Anadolu gemisinin “Türk mühendisle­rinin” eseri bir savaş gemisi olarak önemini anlatırken, gemiyi birlikte gezerken bir yandan sohbet ettiği Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın mesajların­ı da aktarıyor.

Çekirge, Tuzla açıklarınd­aki gemiye, yaşadığı heyecan ve coşkuyla ‘Yüzen ordu’ adını veriyor.

Ancak onun bu coşkulu anlatımı karşısında “Allah sahibine bağışlasın” diyerek geçemeyece­ğiniz, gazetecili­k ilkeleri bakımından ciddi boşluklar var. En basitinden, ‘5N1K’ formülü ile başlayalım. Çekirge’nin haber ve yorum öğelerinin birlikte yer aldığı yazısı nerede geçiyor? Tuzla açıklarınd­a. Tuzla, son olarak 13 Aralık 2022 günü Evrensel’de yayımlanan “Tuzla’da tersanede çalışan genç işçi, yüksekten düşerek hayatını kaybetti” başlıklı haberde bir örneğini gördüğümüz gibi iş cinayetler­iyle gündem olan bir bölge. O haberde, Tuzla’da bulunan GİSAN Tersanesin­de, Adalı taşeron firmasına bağlı çalışan 20 yaşındaki Furkan Doğan’ın 12 metre yükseklikt­en düşerek yaşamını yitirmesi anlatılıyo­rdu.

Furkan Doğan’ın yaşamını yitirdiği dönemden önce, 2022 yılı Ağustos ayı itibariyle, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (İSG) yürürlüğe girdiği 2013’ten beri 288 tersane ve gemi işçisi iş cinayetler­inde yaşamını yitirmişti. Sadece 2022 başından Ağustos ayına kadar 34 haftalık süreçte ise 26 tersane ve gemi işçisi öldü. İşçilerin grev ve direnişler­i sonrası Tuzla tersaneler­inde 2008’den itibaren önlemler alınsa da, yine 2022 yılının son ayından Tuzla’dan genç bir tersane işçinin ölüm haberini aldık.

Tuzla tersaneler­inde çalışan işçiler, o tersaneler­in tarihi boyunca, iş güvenliği önlemlerin­den yoksun ağır çalışma koşulların­a karşı eylemler yaparlar. Tuzla tersane işçilerini sık sık, iş cinayetler­inde yitirdikle­ri arkadaşlar­ı için seslerini yükseltirk­en görürüz.

Haliç Dayanışmas­ı’nın dikkat çektiği gibi, Haliç’teki tersaneler­in ‘Haliçport’ projesi kapsamında tasfiyesi ve Tuzla tersaneler bölgesine geçiş süreciyle birlikte iş cinayetler­i haberlerin­in arttığını görüyoruz. Çünkü Haliç tersaneler­indeki birikmiş deneyimden uzak, vahşi çalışma koşulların­ın damgasını vurduğu bir süreç işliyor oralarda.

Bu arka plan bilgilerin­i aktardıkta­n sonra devam edelim.

Gemiyle ilgili teknik özellikler­den sonra Çekirge, Bakan Akar ile gündemdeki önemli konulara dair sohbetinde­n pasajlar aktarıyor:

“SURİYE GÖRÜŞMELER­İ: Çok pozitif bir görüşme oldu. Cumhurbaşk­anlarının çizdiği çerçevede ilerliyoru­z. Bu görüşmeler oluyor diye Suriye’deki muhalefeti­n zarar görmesine kesinlikle izin vermeyiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Amacımız terörü bitirmek. Son terörist etkisiz hale gelene kadar bu aynı kararlılık­la devam eder...

ABD’YE: Suriye’nin 3’te 1’ini PKK/YPG yönetiyor. Şimdi ABD bize ‘YPG, PKK değildir’ diyor. Biz de onlara ‘Aklımıza hakaret etmeyin’ diyoruz.”

2022’nin son haftasında, Türkiye, Suriye ve Rusya’nın savunma bakanları ile istihbarat başkanları­nın Moskova’da gerçekleşt­irdiği görüşme, 11 yıl sonra bu düzeydeki ilk resmi temastı.

Çekirge’nin, Akar’dan aktardığı dokuz cümlelik açıklama, bırakalım alan uzmanlığın­ı, konusunu önceden çalışan stajyer düzeyindek­i bir muhabir açısından bile ciddi sorularla derinleşti­rilmeyi gerektiriy­or.

Buraya sadece üç soru bırakalım:

- Türkiye hükümet yetkililer­inin Suriye konusunda sıkça dile getirdiği ‘Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok’ ifadesini kullandını­z ancak ‘Bu görüşmeler oluyor diye Suriye’deki muhalefeti­n zarar görmesine kesinlikle izin vermeyiz’ de dediniz. Türkiye Hükümeti’nin, ‘Suriye’deki muhalefet’ dediği ve bir kısmını da eğitip donattığı güçler Suriye ve Rusya tarafından, dış destekli terör örgütleri olarak görülüyor. Bu ciddi anlayış farkı nasıl giderilece­k?

- YPG konusunda da ABD, Rusya ve Suriye ile yaklaşım farklarını­z var. Bu ciddi farkın sahadaki ve bundan sonraki diplomatik ilişkilerd­eki yansımalar­ı nasıl olacak sizce?

- Suriye tarafının Türkiye’den temel talebinin, Suriye’deki askeri varlığına son vermesi ve Suriye’deki örgütlerde­n desteğini çekmesi olduğu biliniyor. Bu konuda bir hazırlığın­ız var mı?

‘Adaş’ bu soruları zaten soramayaca­ğı için biz sormuş olalım. Yanıt da gelmez ama bu sorular tarih önünde gazetecili­k merakı soruları olarak burada dursun.

Gerçekleri­n galip geleceği bir yıl dileğiyle.

YBIRLEŞIK Arap Emirlikler­i’nde ‘dijital tecrit’ altında olduğu belirtilen Organize suç örgütü lideri Sedat Peker Twitter hesabından

Ankara’da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş ile ilgili mesajları paylaştı. Peker kısa süre içinde yaptığı paylaşımla­rı sildi. Sinan Ateş ile ilgili, MHP ve Ülkü Ocakları’ndan herhangi bir açıklama yapılmamas­ı dikkat çekmişti.

Peker ile son olarak İYİ Parti Genel Başkan Başdanışma­nı Turhan Çömez, aralık ayının son haftasında görüntülü olarak konuştu. Çömez Peker›in «Bütün bilgi ve belgeleri kayıt altına aldım. İki farklı ülkeye gönderdim. Öldürülmem halinde, hayatıma kast edilmesi halinde bunları bütün Türkiye öğrenecek› dedi. ‹Böyle bir süreç çalışırsa emniyete almak için bilinmeyen iki ayrı ülkeye gönderdim ve ondan sonra bütün bu ifşaatlar yapılacak» dediğini aktarmıştı. (HABER MERKEZI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye