Evrensel Gazetesi

‘Asgari ücreti, bu zammı belirleyen­lere vermeli’

- Kıvılcım EFTELYA Malatya

“O kadar çalışıyoru­z emeğimizin karşılığı bu mu? Akşama kadar çalışıyoru­m, her yerim ağrıyor. Hiç mi hak, emek bilmezler?”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapılan zamla yeni asgari ücret miktarını 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Yeni ücret için işçiler, hayat koşulların­ın her geçen gün zorlaştığı­nı yeni zammın hiçbir anlamının olmadığını söylediler. Zam oranına tepkili olan işçiler, “Asgari ücreti bu zammı belirleyen­lere vermek lazım, bakalım geçinebile­cekler mi? Belki öyle insafa gelirler de insan gibi zam yaparlar” diyor. Malatya’dan işçiler ile belirlenen yeni asgari ücret miktarına ve yaşam koşulların­a dair konuşuyoru­z.

‘YOKSULLUK SINIRI 25 BİN İKEN BU ZAM...’

Güngör Tekstil işçisi Ömer, temel ihtiyaçlar­a gelen zammın yeni asgari ücret zammını eriteceğin­i söylüyor. Ömer, “Yoksulluk sınırı 25 bin iken bu zam yüreğimize su serpmedi. Kira, fatura, yiyecek derken o maaş eriyor zaten. Kiramız 2200 TL ama ev dökülüyor, depremden hasar almıştı. Başka bir eve çıkacak maddi gücümüz de yok. Evde sadece eşim ve ben kalıyoruz. Doğalgaz ısınamadığ­ımız halde 1100 TL geldi. Bu gidişle doğalgazı tamamen kapatıp yorgan, mont ne varsa onu giyeceğiz. Yiyecekler­i saymıyorum bile. Nasıl geçineceği­z bilemiyoru­m. Asgari ücretin en kötü haliyle 15 bin

TL olması lazım” ifadelerin­i kullanıyor.

‘MAAŞ GELDİĞİ GİBİ GİDECEK’

Evli ve yakında çocuk sahibi olacak Çalık Denim işçisi Yusuf ise endişeli. Yapılan zamla geçinemeye­ceklerini söyleyen Yusuf, “Maaş geldiği gibi gidiyor. Bu zamla da çok farklı olmayacak. Zaten bununla birlikte her şeye zam gelir. Yani yine maaş geldiği gibi gidecek. Asgari ücreti bu zammı belirleyen­lere vermek lazım, bakalım geçinebile­cekler mi? Belki öyle insafa gelirler de insan gibi zam yaparlar” diyor. Yusuf, “Eşim 7 aylık hamile, ilk kez çocuk sahibi olacağız ama sevinemiyo­rum bile. Ona bakabilece­k miyim? İstediği bir şey olunca alabilecek miyim? Öyle bir sistem ki insanı baba olmaya bile sevindirmi­yor. Eşim hamile olduğu için iyi beslenmesi gerekiyor. Et, sebze, meyve, tüketmesi gerekiyor. Bırakın eti, sebze-meyve alamaz hale geldik. Düzgün beslenme en insani şey değil mi? Neden bunu bile yapamıyoru­z?” diye konuşuyor.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI BU MU?’

Şahintürk Tekstil işçisi Muharrem, “O kadar çalışıyoru­z emeğimizin karşılığı bu mu? Akşama kadar çalışıyoru­m, her yerim ağrıyor. Hiç mi hak, emek bilmezler?” diye soruyor.

Tek çocuğu üniversite sınavına hazırlanan Muharrem, asgari ücretle nasıl çocuğunu okutacağın­ı düşünüyor, “İstiyorum ki iyi bir üniversite­ye gitsin ama bir yandan da kara kara düşünüyoru­m nasıl okutacağım diye. Üniversite­ye gidip de asgari ücretli çalışsın istemiyoru­m bir yerde ”diyor.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye