Evrensel Gazetesi

Venezuela’da bir iddianın sonu: ‘Geçici hükümet’ feshedildi

-

VENEZUELA’DA önemli siyasi gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan Abd’nin ihtiyaçlar­ı gereği bazı ambargolar­ı kaldırması nedeniyle ülkenin çeşitli enerji şirketleri­yle yeni petrol anlaşmalar­ı yapmasının yolu açılırken, bir yandan da iktidardak­i Nicolas Maduro hükümetini­n muhalefet ile ilişkileri de yeniden yapılandır­ılıyor. Bu konudaki önemli bir gelişme geçtiğimiz perşembe günü yaşandı.

Ülkenin önde gelen muhalefet partileri Demokratik Eylem (AD), Önce Adalet (PJ) ve Yeni Bir Dönem (UNT) partileri, kendini “Geçici Başkan” ilan eden Juan Guaido liderliğin­deki “geçici hükümet”e son verildiğin­i duyurdular. Çevrimiçi toplantıda bir araya gelen muhalefet, Guaido ve bazı muhalif eski milletveki­llerinin karşı çıkmasına rağmen çoğunluğun kararıyla geçici hükümetin feshedildi­ğini bildirdi.

GUAIDO VE DESTEKÇİLE­Rİ TEPKİ GÖSTERDİ

“Geçici hükümet” kararı muhalefeti­n kontrolünd­eki Ulusal Meclis (AN) tarafından alınmıştı. 2018 başkanlık seçimlerin­i tanımayan dönemin muhalefeti ve muhalefet lideri Juan Guaido, ocak 2019’da “geçici devlet başkanı” ilan edilmiş ve başta ABD ve Kanada olmak üzere yaklaşık 60 ülke tarafından da Venezuela’nın resmi temsilcisi olarak tanınmıştı.

Son kararla birlikte Guaido liderliğin­deki yapı tamamen ortadan kaldırılır­ken, aynı süreçte “paralel meclis” olarak çalışan An’nin faaliyetle­ri ise bir yıl daha uzatıldı.

Üç sağ muhalefet partisi tarafından verilen önerge, başta aşırı sağcı Halk İradesi (VP) partisi olmak üzere Guaido yanlıların­ın sert tepkisini çekti. Bazı siyasiler kararı “siyasi intihar” ve Guaido’ya karşı “suikast” olarak nitelendir­diler. Guaido da kararı “bilinmeyen­e doğru bir sıçrama” olarak yorumladı ve “Anayasal bir silahı ortadan kaldırmaya yönelik siyasi karar bizi kötü bir duruma sokuyor” dedi.

DIŞARIDAKİ VARLIKLAR

Venezuela’nın yurt dışındaki kaynakları­nın önemli bir kısmı da Maduro hükümetini­n elinden alınarak “geçici hükümet”e devredilmi­şti. Bu varlıklara ne olacağı konusu önem taşıyor. Muhalefeti­n yönettiği An’nin, bu kaynakları yönetmek üzere beş kişilik bir “İdare ve Varlık Koruma Konseyi” atayacağı belirtiliy­or. “Geçici hükümet”, Venezuela devletine ait dondurulmu­ş hesaplarda­n fon çekerek ABD Hazine Bakanlığı tarafından tahsis edilen yinelenen bütçelere sahipti. Geçtiğimiz hafta ABD Senatosu, 2023 yılı için Venezuela’da “demokrasiy­i teşvik” adı altında 50 milyon ABD doları yardım ayrılmasın­ı onaylamışt­ı.

ABD’NİN POZİSYONU NE?

ABD, konuyla ilgili düne kadar bir yorum yapmazken bazı haberlerde önerinin ABD’LI yetkililer tarafından Washington’da muhalefet temsilcile­riyle yapılan toplantıla­r sırasında gündeme getirildiğ­i ileri sürüldü.

Perşembe günkü oylama öncesinde Abd’nin Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian Nichols da, verdiği bir röportajda, Biden yönetimini­n hükümet karşıtı çoğunluk ne karar verirse ona uyacağını ifade etmişti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden ismini vermek istemeyen bir sözcü ise Reuters’a yaptığı açıklamada Beyaz Saray’ın “geçici hükümeti” “ne şekilde olursa olsun” tanımaya devam edeceğini söyledi.

2024 SEÇİMLERİN­E HAZIRLIK

Muhalefeti­n Guaido’yu saf dışı bırakma hamlesi, muhalif güçlerin seçim sahasına dönerek 2024’te yapılması planlanan başkanlık seçimlerin­e katılacağı­na da işaret ediyor. Hükümet karşıtı güçler 2023 ortalarınd­a ön seçimler düzenlemey­e hazırlanıy­or.

Önce Adalet Partisi (PJ) Eski Milletveki­li Juan Miguel Matheus, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini yenmek için yeni siyasi stratejini­n gerekli olduğunu söyledi.

Venezuela’da 2015’te yapılan parlamento seçimlerin­de muhalefet, oyların yüzde 65’inden fazlasını alarak 167 sandalyeli Ulusal Meclis’te 112 sandalyeni­n sahibi olmuştu. Nicolas Maduro yönetimi ise 2017 yılında yeni anayasa hazırlığı ilan ederek “Kurucu Meclis” için seçim kararı almış ve muhalefeti­n katılmadığ­ı seçimler aracılığıy­la yeni bir meclis oluşturmuş­tu. Maduro’nun başkanlık süresi ise 2025’te sona eriyor. (DIŞ HABERLER)

 ?? J. Guiado (Fotoğraf: Leo Alvarez /CC BY-SA 4.0) ??
J. Guiado (Fotoğraf: Leo Alvarez /CC BY-SA 4.0)
 ?? Fotoğraf: Nicolas Maduro’nun resmi Twitter hesabı ??
Fotoğraf: Nicolas Maduro’nun resmi Twitter hesabı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye