Evrensel Gazetesi

COĞRAFYADA ÇİN’İN YÜKSELİŞİ

-

er sene sona ererken yılın bıraktığı bakiyeye bakmak adettendir. Arap dünyası bakımından da 2022 yılı, sonraki yılları etkileyece­k birçok gelişmeye tanıklık etti. Şüphesiz ki geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeler, özellikle on yılı aşkın süredir yaşananlar­dan bağımsız değil. Lakin bu kadar hareketli bir coğrafyada her dönemin, her yılın mirasının kendine has yönleri de mevcut tabii ki.

Coğrafya, emperyalis­tler ve onların bölgedeki uzantıları arasında rekabetin şiddetlend­iği bir yılı geride bıraktı. Belki de bunun en bariz göstergele­ri Ukrayna savaşı gölgesinde gerçekleşe­n ve OPEC’IN bir parçası olduğu petrol ve gaz üretim kararları, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Riyad’a yaptığı çıkartma ve Rusya ile İran arasında doğal gaz üretimine yönelik yapılan yatırım anlaşması.

Lakin şiddetlene­n sadece emperyalis­tler arası rekabet değil, halkta taleplerin­in gerçekleşm­esi için sokakta sesini daha yüksek perdeden haykırdı. Arap dünyasında birçok ülkede diktatörlü­klerin yıkılmasıy­la sonuçlanan halk hareketler­inin simgeleşen sloganı “Şaab yurid ıskat nizam” (Halk düzenin yıkılmasın­ı istiyor) sloganıydı.

Bu slogan bir yandan halkın iktidarlar­a duyduğu öfkeyi ve kini yansıtırke­n diğer yandan aslında hareketin sınırların­ı da gösteriyor­du. Diktatörlü­klerin yıkıldığı bütün ülkelerde, demokratik halk rejimlerin­in kurulamama­sının ekonomik ve siyasi sancıları yaşanıyor.

HGEÇTIĞIMI­Z yılın kayda geçmesi gereken diğer bir olayı aralık ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in üç gün süren Riyad ziyaretiyd­i. Veliaht Prens Muhammed bin Selman 2019 yılında Pekin’i ziyaret etmişti. Ancak Şi Cinping’in ziyaretini­n bizzat Muhammed bin Selman’ın davetiyle gerçekleşm­esi, kapsamı, bu esnada gerçekleşt­irilen üç zirve ve diğer Arap ülkelerini­n temsilcile­riyle yapılan görüşmeler, buluşmanın bir “iadeiziyar­et”ten çok “Çin’in Ortadoğu çıkarması” olarak değerlendi­rilmesine yol açtı. Şi Cinping, 30 devlet başkanı ve kurumla görüşme yaptı. Suudi petrolünün dörtte birini ithal eden Çin devlet başkanının Krallıkla Çin arasında “kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması” çerçevesin­de 29.3 milyar dolarlık 34 imza atılmış olması bu çıkarması “Amerikalıl­arın Suudi Arabistan’daki kazanımlar­ını devralması” olarak değerlendi­rildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye