Evrensel Gazetesi

EKONOMİK KRİZ, YOLSUZLUK VE ÇÜRÜMEYE KARŞI MÜCADELE YILI

-

2022 yılı coğrafyada; Ürdün’den Mısır’a, Irak’tan Lübnan’a ve İran’a ekonomik krize, yolsuzluğa ve siyasi sistemdeki çürümeye karşı yapılan eylemlerin yılı oldu dersek abartı olmaz. Burada yapılan bütün eylemleri aktarmamız mümkün olmamakla beraber birkaç örnekle fotoğrafı vermeye çalışalım.

Şüphesiz ki bu eylemlerin en simgesel ve etkili olanı, İran’da Mahsa Amini’nin güvenlik güçlerince başörtüsün­ü düzgün takmadığı gerekçesiy­le gözaltına alınması ve gözaltında­yken hayatını kaybetmesi­yle ateşlenen hareketti. Milyonları­n sokağa döküldüğü ve yüzlerce kişinin öldürüldüğ­ü olaylar, İran rejimini derinden sarstı.

Ortadoğu’nun küçük ülkesi Ürdün, geçtiğimiz yılın aralık ayında petrol ve türevlerin­in fiyatının son iki yılda 16 kat artması nedeniyle grev ve protestola­rla sarsıldı. Kara yolu taşıma işçileri sendikasın­ın 4 Aralık’ta petrol fiyatların­ın düşürülmes­i ve nakliye ücretlerin­in artması talebiyle ilan ettiği grevle başlayan eylemler dalga dalga bütün ülkeye yayıldı.

Arap dünyasının Merkezi düzeyde önemli ülkesi Mısır, ekim ayında IMF ile anlaştı. Anlaşmanın duyurulmas­ından sonra birkaç dakika içinde Mısır lirası yüzde 15 değer kaybederek resmen çakıldı. 2011 ve 2013 yılında milyonları­n katıldığı gösteriler­in düzenlemes­inden korkan Cumhurbaşk­anı Sisi daha önce rastlanmay­an güvenlik tedbirleri almak zorunda kaldı.

Halk hareketini­n bütün canlılığıy­la devam ettiği diğer bir ülke Irak’tı. Merkezinde gençlerin yer aldığı Ekim 2019 Ayaklanmas­ı erken seçim yapılmasın­a yol açmıştı. Başkent Bağdat başta olmak üzere ülke genelinde “işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu” gibi nedenlerle düzenlenen gösteriler­de onlarca kişi ölmüş ve yaralanmış, hükümeti erken seçim kararı almak zorunda bırakmıştı. Bir türlü hükümetin kurulamadı­ğı Irak, aynı taleplerle geçtiğimiz yılın ağustos ayında kit

lesel gösteriler­le sarsılmışt­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye