Evrensel Gazetesi

FİLİSTİN’İN UNUTULDUĞU BİR YIL

-

FILISTIN, 2021 İsrail iş birlikçisi Arap rejimlerin­in gizliden kurdukları ilişkileri “normalleşm­e” adıyla alenileşti­rerek davayı tümden tasfiyeye yönelik adımları nedeniyle en zor yılını yaşamıştı. Bae’nin eylül 2020’de başlattığı İsrail’le normalleşm­e süreci 2021 yılı boyunca da Körfez ülkelerind­en Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Fas’a kadar birçok Arap rejimi tarafından devam etmişti. Bu yönüyle Filistin halkı en yalnızlaşt­ırılmış yıllarında­n birini yaşadı. Ancak yine de not edilmesi gereken birkaç nokta var.

Gazze’yi yöneten Hamas’tan bir heyet, uzun bir aradan sonra Şam’ı ziyaret ederek Cumhurbaşk­anı Beşar Esad ile görüştü. Hatırlanac­ağı üzere Suriye krizinin patlak vermesinde­n kısa bir süre sonra Hamas, Şam’daki bürosunu kapatarak Katar’a taşımıştı. 2012 sonlarında gerçekleş bu olay Hamas’ın süren krizde muhalefeti­n safını tutması olarak kayda geçmiş ve on sene boyunca ilişkileri­n kesik kalmasına neden olmuştu. Ziyaret; Hamas’ın Filistin kurtuluş mücadelesi­ne büyük zarar veren bu tavrından caydığının bir ifadesi.

Diğer üzerinden atlanmayac­ak gelişme ekim ayında 14 Filistinli grubun temsilcisi­nin iç barışın sağlanması amacıyla Cezayir Cumhurbaşk­anı Abdulmecid Tebbun’un ev sahipliğin­de bir araya geldiği bir dönemde “Arin’ul Usud (Aslan Yuvası)” adlı yapılanman­ın sesini duyurması. Toplantı sonrası katılan gruplar “Cezayir Bildirgesi” ismiyle bir “uzlaşma” metni imzaladı ancak Filistinli­ler arasında herhangi bir heyecan yaratmadı. Ancak direnişe yeni bir soluk getiren ve Nabkus ve Cenin’de etkili olan Aslan Yuvası kısa sürede İsrail güçlerinin hedefi haline geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye