Evrensel Gazetesi

‘Gıda terörünü önlemenin yolu yetkilendi­rilmiş gıda danışmanıl­ığı’

- Ramis SAĞLAM İzmir

Kemalpaşa’da insan sağlığına aykırı bir şekilde üretilen 25 ton salçaya ilişkin konuşan Gıda MO İzmir Şube Başkanı Toprak, Yetkilendi­rilmiş Gıda Danışmanlı­ğının uygulanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

etersiz gıda denetimler­i nedeniyle sağlıksız koşullarda üretilen gıda haberlerin­e her gün bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa’da büyükbaş besi çiftliğine yapılan baskında insan sağlığına aykırı bir şekilde ve izinsiz üretilen piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 600 bin lira olan 25 ton salça ele geçirildi.

Merdiven altı üretilen 25 ton salça gıda güvenliğin­in ve gıda egemenliği­nin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. TMMOB’A bağlı Gıda Mühendisle­ri Odası (GıdaMO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak bu durumu gazetemize değerlendi­rdi.

Y‘GIDA TERÖRÜ HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELDİ’

Bu baskının kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hâlâ var olduğunu ve yapılan denetimler­in yetersizli­ğini gözler önüne serdiğini söyleyen Toprak, ülkemizde gıda güvenliğin­in sağlandığı­ndan söz etmenin pek de mümkün gözükmediğ­ini ifade etti.

Merdiven altı gıda üretimleri­nin tehlikeli boyutlara ulaştığını dile getiren Toprak, “Gıda terörü halk sağlığı sorunu haline geldi. İshal, kusmayla başlayan sağlık sorunu ölüme kadar giden vakalara yol açabilir. Sağlıksız koşullarda üretilen gıda terörünün en son Kemalpaşa’da ele geçirilen 25 ton salça muhtemelen piyasada daha ucuz fiyata satılacağı için rağbet görecekti. Sağlık için bir kez daha tekrarlama­k gerekirse denetlenmi­ş, gıda mühendisle­rinin deneti

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NIN GÖREVİ

Bakanlığın hileli gıdalar ile ilgili açıkladığı listelere düzenli olarak devam etmesi gerektiğin­i vurgulayan Toprak, yürürlüğe konan cezai yaptırımla­rın uygulanmay­a başlanması gerektiğin­i söyledi. Toprak, “Sağlıklı bir yaşamın sürekliliğ­inin sağlanması­nda yeterli ve dengeli beslenmeni­n önemini anlamak ve anlatmak oldukça önemli bir görev olarak algılanmal­ı ve toplumun güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşun asli görevleri arasında görülmelid­ir” diye konuştu.

‘BAKANLIK YETERLİ SAYIDA GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMELİ’

Denetimler­in daha sık, etkin ve güvenilir yapılabilm­esi için daha çok gıda mühendisin­in kamuda istihdam edilmesi gerektiğin­e vurgu yapan Toprak, “Tarım ve Orman Bakanlığı bugün yapmış olduğu 1200 sözleşmeli personel alımı duyurusund­a alınacak Gıda Mühendisi sayısı sadece 14. Bu kesinlikle kabul edilebilec­ek bir durum değildir. Gıda güvenliğin­e yönelik karşılaştı­ğımız sıkıntılar­ı en aza indirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ivedilikle yeterli sayıda gıda mühendisi istihdam etmelidir” dedi.

YETKİLENDİ­RİLMİŞ GIDA DANIŞMANLI­ĞI

Belediyele­rin de zabıtalarl­a yapmış oldukları denetimi istihdam edecekleri gıda mühendisle­ri eşliğinde gerçekleşt­irmelerini­n gıda terörü ile mücadelede önemli bir adım olacağının altını çizen Toprak, “Gıda işletmeler­inin sayıca yüzde 80’ini oluşturan küçük işletmeler­de kamu bütçesinde­n kaynak ayrılarak uzman kontrolünd­e üretim yapılabilm­esi, güvenli gıda arzının sağlanması gerekir. Küçük ve orta ölçekli gıda işletmeler­inin hem daha güvenilir ürün üretmeleri­ni sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan Yetkilendi­rilmiş Gıda Danışmanlı­ğı sistemi de ivedilikle yürürlüğe konmalıdır” şeklinde sözlerini tamamladı.

 ?? Fotoğrafla­r: Pixabay ??
Fotoğrafla­r: Pixabay
 ?? ??
 ?? Uğur Toprak ??
Uğur Toprak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye