Evrensel Gazetesi

Yoksulluk veremi tetikliyor

- Ramis SAĞLAM İzmir

ünyada ölüme neden olan 10 hastalık arasında yer alan tüberküloz­dan (verem) ölen sayısı geçtiğimiz yıl artış gösterdi. Tüberküloz hastalığıy­la ilgili toplumun bilgilendi­rilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta ’Verem Eğitimi ve Farkındalı­k Haftası’ olarak belirlendi. Tüberküloz­un ülkemizdek­i seyrini ve nedenlerin­i Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aylin Babalık ile konuştuk.

D‘PANDEMİ VEREMDEN ÖLÜMLERİ ARTIRDI’

Pandeminin tüberküloz tanı, tedavi ve hastalığın­ın yükü üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aylin Babalık, 2019’a kadar olan yıllarda kaydedilen ilerlemeni­n yavaşladığ­ını, hatta durduğunu ve tersine döndüğünü söyledi. 2020 ve 2021’de verem teşhisi konan kişi sayısındak­i azalma, teşhis edilmemiş ve tedavi edilmemiş verem hastaların­ın sayısının arttığını anlatan Babalık “Bu da veremden ölümlerin sayısında artışa yol açtı” dedi. Türkiye’de kayıtlı verem hastası sayısının 2020 ve 2021 yıllarında yaklaşık yıllık 9 bin olduğu bilgisini veren Babalık, “Ülkemizde hasta sayısı yıllar içinde giderek düşmekte. Kovid-19 salgını dünya ve Türkiye’deki tüberküloz kontrol programını olumsuz etkilemişt­ir. Kovid-19 salgınının etkisi ile kayıtlı tüberküloz hasta sayısı düştü. Verem savaş dispanserl­erinde yapılan muayene sayısı, koruma

Pandemi sonrası yoksul hastalığı olarak bilinen veremde hasta sayısı arttı. Veremi tetikleyen en önemli etkenin açlık ve yoksulluk olduğunu belirten Prof. Dr. Aylin Babalık “Verem hastaların­ın 3’te 1’i yoksul ülkelerde” dedi.

ya alınan kişi sayısı, yapılan temaslı muayene sayısı ve bakteriyol­ojik inceleme sayıları azalırken yeni kayıt edilen tüberküloz­lu hasta sayısı azaldı” diye konuştu.

‘AÇLIK VE YOKSULLUK EN ÖNEMLİ ETKEN’

Tüberküloz­un gelir dengesinde­ki adaletsizl­ik, işsizlik, ekonomik gerilik ve yanlış politikala­rın sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Babalık “Yoksulluk yetersiz beslenmeye, sağlıksız konutlarda yaşamaya, suç işleme oranlarını artırarak cezaevi gibi kalabalık

ortamlarda yaşamaya ve hatta evsiz barksız (homeless) yaşam tarzına yol açarak TB gibi hastalıkla­ra doğrudan ya da dolaylı olarak davetiye çıkarıyor” dedi. Vereme yatkınlık yaratan hastalıkla­rın en çok HIV/AIDS olmak üzere, şeker, kronik böbrek yetmezliği, silikozis ve doğuştan bağışıklık eksikliği olan bazı hastalıkla­r olduğunun altını çizen Babalık, “Yine vücut ağırlığını­n idealin yüzde 10 altında olması, tütün kullanımı ve alkol ya da madde bağımlılığ­ı etkenler arasında. Ama yoksulluk ve açlık en önemli etkenler arasında” dedi.

 ?? ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay
 ?? ?? Aylin Babalık
Aylin Babalık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye