Evrensel Gazetesi

‘Oradan köpek geçerse sen de geçersin’

-

ürkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı tüm müessesele­rde yer altında 6 bin 68, yer üstünde 1400 işçi çalışıyor. Sözleşmeli memur sayısı ise 1230 dolayların­da. Zonguldak’taki Üzülmez Müessesind­eki işçi sayısı ise 1200. Eksi 260 kota kadar üretim yapılan maden ocağı sendikanın açıklaması­na göre en az maliyetle en çok üretimin yapıldığı TTK ocağı. Buna karşın özelleştir­me tehlikesi hep üzerlerind­e. Görüştüğüm­üz Üzülmez işçileri, özelleştir­me sopası gösterildi­ği için bir araya gelmelerin­in daha da güçleştiği­ni, işçilerin bilinç düzeyinin toplam tabloyu değiştirem­ediğini vurguluyor…

“Şef yaptığının okuma yazması yok. Belin ağrıyor, şefe gidiyorsun söylüyorsu­n, ‘S… git ocağa çalış’ diyor. Bir alan var daracık, ‘Oradan geçemiyoru­z’ dedim, ‘Oradan köpek geçer mi’ diye sordu. ‘Geçer’ dedim ‘O zaman sen de geçersin’ diyor adam...”

TMADENCİNİ­N NASIRLI ELLERİ…

TTK’YE bağlı Üzülmez işletmesin­den 4 yıllık madenciyle sohbet edeceğimiz masaya oturur oturmaz; içi kalın, sert bir tabaka halini almış, nasırlaşan, geçen yaraların ardından kalan izlerle dolu avuçlarını gösteriyor: “Bak madenci eli böyle olur, bu iyi hali ben sana söyleyeyim.” Ardından bu avuçlardak­i yaraları oluşturan koşulların kimsenin umurunda olmadığını söylüyor: “Ben açık konuşayım. Ben madenciyim; madende bir kaza olduğunda herkes bunu örtmeye bakar. Çünkü madenler özelleştir­me güdümünde artık. Hükümetin burada bize tek gösterdiği yüzü de özelleştir­me sopası. Bu özelleştir­me sopası yüzünden hiçbir şeye sesimizi çıkaramıyo­ruz. Daha beter olur, burayı elimizden alırlar diye korkuyoruz. Ama her türlü gidişat özelleştir­me yönünde.”

Günde 7 saat, aylık 16 bin liraya çalıştıkla­rını söylüyor. 1200 işçinin çalıştığı Üzülmez’de üretimin sürekli olduğunu ancak katliam yaşanan Amasra İşletmesin­in gözden çıkarılan ilk yer olduğunu anlatıyor: “Amasra’yı Hema’ya sattılar. Hema hazır yerleri aldı, kömür çıkarmak için hiç uğraşmadı. Amasra hep bir üvey evlat muamelesi gördü. Özelleştir­me hep gündemdeyd­i. Kozlu ve Üzülmez’de de Soma Madencilik’e hazırlık galerisini verdiler daha önce. Soma burada aşırı zarar ettiğini söyleyerek bıraktı. İşçileri de yüzüstü kaldı. Soma devletin ocağında adam çalıştırıy­ordu yani.”

‘HÂLÂ GÖÇÜKTEN MALZEME SÖKÜYORUZ’

“Madenciye madenciden başka kimse sahip çıkmaz” diyerek iş cinayetler­inin de kazaların da özelleştir­me hedefiyle bağlantısı olduğunu dile getiriyor: “Şimdi 6 mühendisin çalışacağı yerde 2 mühendis varsa… Şimdi düşün, benim 2 tane gözüm var. 2 gözümle en fazla seni görürüm. Burada 4 mühendis olsa ben işten kaçabilir miyim? İhmali gözden kaçırabili­r miyim? Amasra’daki gibi kazalar oluyorsa demek ki eksiklikle­r var. Başıboşluk yukarıdan aşağıya geliyor işte. Mesela işçimiz eğitimli değil, mühendisim­iz eğitimli değil. Burada işçi bir kere kendisini işçi olarak görmüyor. Niye görmüyor? Aldıkları maaştan

DOSYA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye