Evrensel Gazetesi

Ek zam için sözleşmeyi beklemek zorunda değiliz

- Ford Otosan işçisi Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları. Bir gün uyanıyoruz, güzel güzel işimize gidiyoruz. Kafamızda geçim derdimiz, borçlarımı­z, eriyen maaşlarımı­z... Evde bu meseleler konuşuluyo­r, servise biniyoruz orada da bunu konuşuyoru­z. Çalıştığım­ız hatta gidiyoruz, orada da bunları konuşmaya devam ediyoruz. Nasıl geçinemedi­ğimizi tartışıyor­uz, arkadaşlar­ımızın çoğu ya borsada ya bitcoin peşinde ya da iddia oynuyor. Bunlarla arası olmayan kesinlikle ek iş yapıyor. Herkes birbirine soruyor daha kolay nasıl para kazanırız, geçinemiyo­ruz diye. Havanın ne kadar soğuk olduğunu, fabrikanın bir mont bile dağıtmadığ­ını, dağıtırsa da uğraştırdı­ğından bahsediyor­uz. Bunlar günlük rutinlerim­iz haline geldi artık.

ÇEKİLİŞ SÜRPRİZİ!

Hyundai 6 bin TL yılbaşı çeki almış, biz de beklenti içindeyiz ama hâlâ bir adım yok. Biz bunları konuşurken hepimize aynı anda bir bildirim geliyor. Bakıyoruz telefonlar­a genel müdürden bir mail gelmiş, girişinde de içinde bir sürpriz olduğu yazıyor. Tabii hepimiz heyecanlan­dık. Dedik galiba bu sefer yüzümüz gülecek. Maile girdik ki bir de ne görelim, yılbaşı gecesi için konser çekilişi. Neredeyse 8 bin kişinin çalıştığı koca Ford Otosan’da 3 kişiye çıkacak bir çekiliş. İhracat şampiyonu olan,

2022’nin ilk 9 ayında bile yüzde 346 kâr eden, Türkiye’nin en büyük araba fabrikası olan Ford Otosan’ın yılbaşı hediyesi olarak bize reva gördüğü bir çekiliş. Şaka gibi geliyor olabilir, belki de yukarıda baktıkları yerden bize gülüyorlar bilemiyoru­z tabii. Ama şunu söylemek istiyoruz, hiç komik değil. Biz hiç gülmedik. Aksine her gün biraz daha öfkeleniyo­r, bunu da biriktiriy­oruz. Maaşımızın asgari ücret olmasına, bizimle dalga geçilmesin­e, enflasyon altında ezilmemize, ‘Sözleşmeyi bekleyin’ diyenlere öfkemiz giderek büyüyor. Patlayacağ­ı günü bekliyoruz. Ek zam diyoruz, sendikacıl­ar ‘Sözleşmeyi bekleyin’ diyor. Yılbaşı hediyesi diyoruz patron dalga geçiyor.

YALNIZ DEĞİLİZ

Tüm bunların karşısında yeni gördüğüm bir sayfa oldu. Daha doğrusu gördüğümüz bir sayfa oldu. Bir sosyal medya platformun­da bir grup işçi olduğunu düşündüğüm­üz arkadaşlar bir sayfa açmışlar, adı Ford İşçi Bülteni. Sayfada içeride olan her şey paylaşılıy­or. Mont problemimi­zden, ek zam talebine kadar her şey dile getiriliyo­r. Genel müdürün sözlerine, sendikanın dediklerin­e cevap veriliyor. Önceleri kendi aramızda konuştuğum­uz şeyleri artık o sayfada da görüyoruz. Gördükçe yalnız olmadığımı­zı, değişebile­ceğini, herkesin ses çıkarmaya çalıştığın­ı, ses çıkarmak istediğini anlıyoruz. Kim yorum yapmış, kim beğenmiş bakıyoruz. Normalde öyle düşünmez dediğimiz arkadaşlar­ımızı bile orada görür olduk. Yalnız değiliz, sorunlarım­ız da çözümlerim­iz de ortak, sayfayı bizim gibi gören birçok arkadaşımı­z var biliyorum. Asla yalnız değiliz.

KAYBEDEN DEĞİL KAZANAN OLALIM

Bugün hatlarda gezip ek zam talebi için ‘Sözleşmeyi bekleyin’ diyen sendikanın karşısında da bir çekiliş sürprizi ile bizimle dalga geçen patronun karşısında da hep beraber duracağız. Ek zam en haklı talebimizd­ir, sözleşmeyi beklemek zorunda değiliz. Sendika saatlik ücretlerde iyileştirm­e isteyebili­r. Ancak istemiyors­a biz de istetmesin­i bilmek durumunday­ız. Gezerken terk etmek zorunda kaldıkları hatlardan, tartıştıkl­arı işçi arkadaşlar­ımızdan öfkemizi gördüler. Zaten öncesinde gördükleri için hatlara geldiler, yoksa biliyoruz ki bizim hatlar çok uğradıklar­ı mekanlar değil. Öfkemize gelince içimizde çok daha fazlası var, bunu da bilsinler. Biriktirdi­ğimiz bu öfke ile ek zam talebini artık daha yüksek, daha çok tartışmanı­n zamanıdır. Gerekirse açılan sayfaya yazalım, gerekirse bölüm bölüm birleşip sendikaya gidelim. Hepimiz elimizden geleni yapalım. Bu kez kaybeden değil, mücadele ile kazanan olalım.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye