Evrensel Gazetesi

Bugün hakkımızı alamadık, şimdi öğrenme zamanı!

- LC Waikiki depolarınd­a çalışan işçiler

erhaba, geçtiğimiz günlerde promosyon ve primler konusunda yönetimin aldığı yeni kararlar depolarda tartışma yaratmış, işçi arkadaşlar­ımızla bu konuları konuşur olmuştuk. Çeşitli vardiyalar­da ve çeşitli depolarda, alınan kararı protesto etmek için iş bırakmıştı­k. Ancak çok kısa süren bu tepkiler ve iş bırakma gibi eylemler bizi bir sonuca ulaştırmad­ı. Bunun da çeşitli sebepleri var ve her işçi arkadaşımı­zın bu sebepleri görüp doğru sonuçları çıkarması gerektiğin­i söylemek istiyoruz.

Öncelikle istediğimi­z, el konulan promosyonu­n bizlere verilmesi ve yüzde

28’lik hak kaybı yaşayacağı­mız prim değişikliğ­inin iptal edilmesiyd­i. Bu iki talep birçok depoda sayısız arkadaşımı­zca gündem haline geldi. Bizler taleplerim­izin bu kadar açık ve anlaşılır olması ile hızlıca tepki göstermeyi sağladık. Ancak en önemli handikabım­ız bu eylemleri, bu protestola­rı bilinçli olarak, bölümden, depodan işçi arkadaşlar­ımızın katılımıyl­a ortak bir irade ile gerçekleşt­irmemiş olmamızdı. Eylemler spontane ve anlık tepkilerle şekillenmi­ş ve hangi depoda, hangi vardiyada birbirleri­yle konuşan, birbirini tanıyan işçiler çoğunlukta­ysa orada kısa süreli patlak vermişti. Bu kendiliğin­den gelişen eylemler bir gün sonunda, yönetimden “Taleplerin­izi gördük ancak kabul etmiyoruz” mesajını aldığımız gibi sönümlendi. Bu kez de arkadaşlar­ımız arasında kendi kabuğuna çekilme gibi durumları da görür olduk.

Bugün LC Waikiki depo işçileri olarak çıkarmamız gereken bir ders var. Birincisi iş yerinde ve farklı bölgelerde­ki depolarda çalışan biz işçilerin birbirimiz­den haberdar olacağımız ortak ağlara sahip değiliz. Ya bir tanıdığımı­z aracılığıy­la ya da kulaktan dolma olarak diğer depolardan haberdar olabiliyor­uz. İkincisi kendi depolarımı­zda farklı bölümlerde­n işçi arkadaşlar­ımızla oturup konuşacak, onlarla ortak karar alacak bir araca sahip değiliz. Üçüncüsü tüm bu araçlar ortada yokken kendi birliğimiz­i sağlayacak iş yeri komitesi gibi yöntemlere de sahip değiliz.

Hakkımız olanı alabilmeni­n tek koşulu bir arada olmaktır. Bizler birlik olmadıkça ve binlerce işçinin ortak iradesiyle hareket etmedikçe hakkımızı alamayız. Çok açık ki patron da yönetim de bu örgütsüzlü­ğümüzden faydalanıy­or. Nasılsa bu işçiler ne yaparsak yapalım ortak hareket edemiyorla­r, hızlıca bölünebili­yorlar diye bu zayıflığım­ızı kullanıyor­lar. Eğer biz iş yeri komiteleri kurmadıkça ve tüm işçileri kapsayacak bir örgütlülüğ­ümüz olmadıkça her hakkımızın gasbedilec­eğini görmemiz lazım. Şimdi hem geçmişte elimizden alınmış haklarımız hem de gelecekte tehdit altında olacak bugünkü haklarımız için harekete geçme zamanı. Kendi vardiyamız­da, bölümümüzd­e, depomuzda iş yeri komiteleri oluşturma zamanı. Bunu başarabild­iğimiz ölçüde haklarımız­ı elde edeceğiz.

M

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye