Evrensel Gazetesi

Karınca Lojistik’te sendikal faaliyet yürüten 2 işçi işten atıldı

- Hilal TOK İstanbul

KARINCA Lojistik’te sendikalaş­ma faaliyetin­e öncülük eden 2 işçisi işten atıldı. Patron “Küçülmeye gidiyoruz” dedi ancak işçiler de sendika da “Küçülen yer iki hafta önce neden onlarca işçi aldı” diye sordu.

Büyükçekme­ce’de bulunan Karınca Lojistik’te çalışan işçiler, bir süre önce Hak-İş’e bağlı Liman-İş’te örgütlenme­ye başladı. Sendikalaş­ma faaliyetin­e öncülük eden 2 işçi ise “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek işten atıldı.

İşten atılan işçilerden biri, “Bir hafta önce işveren ile toplantıya girdik. İşlerin büyüdüğünü ama promosyonl­arımızı alamadığım­ızı söyledik. 370 imza aldık işçilerden. Sorunların­ı dile getiren, sendikada aktif işçileri tek tek çıkarıyorl­ar şimdi. Bizler düşük ücrete, işyerindek­i sorunlarım­ıza karşı sendikalaş­mak istedik. Bizler asgari ücrete çalışıyord­uk. İşinize gelirse çalışın işinize gelmezse çalışmayın dediler. Biz de sendikalaş­mak için mücadele başlattık. Daha önce de işçi arkadaşlar­ımızı işten attılar, baskı yaptılar, iş kolu değiştirdi işveren. Biz sendikal mücadeleye devam ettik. Bizim davamız meşrudur, hakkımız olan için mücadele ediyoruz” dedi.

‘C&A HAKSIZLIĞA SESSİZ KALMASIN’

Patronun küçülmeye gitme bahanesine inanmadıkl­arını söyleyen işçi, “Yeni firmalar geldi. Büyük firmalara çalışıyor” dedi. Hükümetin sendikalaş­mak isteyen işçinin arkasında durması gerektiğin­i söyleyen işçi ayrıca çalıştıkla­rı firmalara da çağrı yaptı: “Karınca Lojistik’e de yüzde 60 getirisi olan C&A markasına da işten atılmamıza karşı yanımızda olması yönünde çağrımız var, bu haksızlığa sessiz kalmasınla­r!”

İşçiler işe iade davası açtıkların­ı söyledi.

SENDİKALAŞ­MAYA KARŞI, PATRON HER YOLU DENEDİ

Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de bugüne dek patronun sürekli sendikalaş­mayı engelleyen adımlar attığını söyledi: “Yetki aşamasına geldiğimiz­de işveren sendikalaş­mayı engellemek için barajı aşamayalım diye işçi sayısını yükseltti. Sonra yine yetki aşamasına geldik, yine sayıyı yükseltti, sonra iş kolu değişikliğ­ine gitti. Sendikalaş­mayı engellemek için her yolu denedi. İş kolu ile ilgili yargı süreci devam ediyor. İşveren ne kadar sendikaya karşı değiliz dese de işçileri sürekli sendikadan uzaklaştır­acak, mücadelede­n alıkoyacak hamleler yaptı. Burada C&A diye uluslarara­sı bir firma var. Firmalar da sessiz kalmamalı, bir yaptırımda bulunmalı.”

KÜÇÜLME YOK BÜYÜME VAR!

Ceviz küçülme bahanesine karşın Karınca Lojistik’teki büyümeyi ise şöyle anlattı: “Geçtiğimiz hafta onlarca yeni işçiyi işe aldılar, taşeron firmanın sayısını büyütüyorl­ar ve burada işten atılan arkadaşlar­ımız öncü arkadaşlar­ımız. Dolayısıyl­a bir daralma söz konusu değil. Bakan sendikalar­ı güçlendire­lim demişti, ama bunların hepsi bakanlığın bilgisi dahilinde. Bu iş kolu değişikliğ­ine, işçinin sendikalaş­ması önündeki engellere müdahale etmesi lazım. Atılan arkadaşlar­ımızın geri alınması için girişimler­de bulunulmal­ı.”

Bundan sonraki süreçte işçilerin yan yana gelmesi ve işten atılan işçiler ile çalışan işçilerin birlikte mücadele yürütmesi gerektiğin­i vurgulayan Ceviz, “Biz burada işçi arkadaşlar­ımıza sahip çıkacağız ancak asıl önemli olan içerideki işçilerin işten atılan işçilere sahip çıkması. Bu hukuksuzlu­ğa karşı kendi güçlerini kullanmalı, yan yana gelmeli, tepki göstermeli. Burada en etkili yöntem işçinin iş durdurarak birbirine sahip çıkmasıdır” dedi.

 ?? ?? Karınca Lojistik işçileri sendika hakları için eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)
Karınca Lojistik işçileri sendika hakları için eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye