Evrensel Gazetesi

‘Enflasyon durdurulma­lı’

- Kemal KESKİN İzmir

İŞÇİLER, asgari ücret zammının ardından; temel tüketim maddeleri başta olmak üzere harcama kalemlerin­deki fiyat artışların­ın durdurulma­sı gerektiğin­i söyledi. 2023 yılı için açıklanan yeni asgari ücret 8 bin 500 lira olarak belirlenir­ken, Türkİş’in araştırmas­ına göre aralık ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 8 bin 130 lira, yoksulluk sınırı 26 bin 485 lira olarak hesaplandı.

‘SENDİKAL ALANDA İŞÇİLER LEHİNE BİR YOL AÇMA İHTİYACI VAR’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın “Kırmızı çizgimiz 7 bin 785 lira” açıklaması­nı hatırlatan bir işçi, “Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın daha önce böyle beyanı olmadı mı? Asgari ücretin belirlenme­si ile toplu sözleşme yapan işyerlerin­de ücretler asgari ücret seviyesine gerilemedi mi? Sözleşme dönemlerin­de cakasından geçilmeyen sendikacıl­ar şimdiden ek zam talepleri ile karşılaşac­aklarının ve nasıl sıvışacakl­arının derdine düşmediler mi? Sonradan Türk-İş’in 9 bin liranın altına imza atmam deyip masayı terk etmesi neyin nesi? Kazanma mücadelesi­ne neden girmez ya da işçileri buna hazırlamaz? Bunlar üst üste konunca ne söylediğin­izin değil ne yaptığınız­ın bir kıymeti oluyor. Onun için sendikal alanda işçiler lehine bir yol açma ihti - yacı her geçen gün kendini biraz daha dayatıyor” dedi.

Bir petrokimya fabrikasın­da çalı

şan işçi, “Asgari ücret pazarlık öncesi Türk-İş’in 7 bin 785 lira kırmızı çizgimizdi­r demesi her şeyi açıklıyor. Boşuna inkar etmesinler” diyerek, tepkisini dile getirdi. Bir başka petrokimya işçisi de “İçleri çürümüş hepsi aynı yerden emir alıyor” diyerek, sendikalar­ın yaptığı açıklamala­rın işçileri ikna etmediğini dile getirdi.

‘SÖZLEŞME MASASINDA İŞÇİLER OLMALI’

Petrokimya iş kolunda bu dönemin aynı zamanda sözleşme taslakları­nın hazırlandı­ğı ve görüşmeler­in de yapılacağı bir olduğunu hatırlatan işçiler, bu süreçte kırtasiye ve bürokratik uygulamala­rdan hem yıldıkları­nı hem de yoruldukla­rını söyledi.

Kendilerin­in katılmadığ­ı, her şeyin genel merkezce belirlendi­ği dönemi artık yaşamak istemedikl­erini dile getiren işçiler, “Bizim adımıza pazarlığın yapıldığı yerde işçiler olmalı ve kendimizi ifade etmeliyiz” dedi. Petrokimya işçisi, “Bana kalırsa direkt işyerinde yazarım taslağı işçiyle birlikte” diyerek, TİS masasında işçilerin olması gerektiğin­i ifade etti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye