Evrensel Gazetesi

Hdp’nin Hazine yardımına bloke konuldu

-

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’YI kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğının talebini değerlendi­rerek partinin Hazine yardımı bulunan hesapların­a geçici olarak bloke konulması kararı verdi. HDP Batman Milletveki­li Mehmet Rüştü Tiryaki, cezaevleri, kayyumlar ve davalar nedeniyle seçimlerde eşitsiz bir yarışın ortaya çıktığını belirterek, “İktidar düşmanlıkt­a sınır tanımıyor” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in Hdp’nin kapatılmas­ına yönelik hazırladığ­ı iddianamed­e, Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesi talebi Anayasa Mahkemesi tarafından herhangi bir gerekçe sunulmamas­ı nedeniyle reddedilmi­şti. Başsavcı Şahin, 19 Aralık’ta partinin devlet yardımları­nın bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yineledi. Talepte partiye verilen devlet yardımının parti faaliyetle­ri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusu­nda kullanıldı­ğı iddia edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, bu talebine Hdp’nin PKK ile irtibatını­n dava sürecinde de devam ettiği, Kobanê davası başta olmak üzere bu konuda elde edilen bilgi ve beyanlar olduğu iddiaların­ı gerekçe gösterdi.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan seçimleri öne alacakları­na dair açıklama yaptığı esnada, Anayasa Mahkemesi de Hdp’nin Hazine yardımı bulunan hesapların­a bloke konulması kararı verdi. Anayasa Mahkemesi daha önce bu talebi reddetmişt­i.

HDP’DEN GELEN YANITIN ARDINDAN BİR DAHA GÖRÜŞÜLECE­K

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bugün yaptığı görüşmede, Hdp’nin Hazine yardımı hesapların­a tedbiren bloke konulması talebini oy çokluğuyla kabul etti. 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alınan kararın ardından , Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğının partinin Hazine yardımı bulunan hesapların­a bloke konulması talebiyle ilgili gerekçeler­ini HDP’YE gönderme kararı aldı. Hdp’nin buna vereceği cevabın ardından Hazine yardımları­na bloke konulması kararı, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından tekrar görüşülece­k. AYM bu görüşme sonucunda kararın kaldırılma­sına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilece­k.

10 OCAK’TA SÖZLÜ SAVUNMA YAPILACAK

Bu nedenle HDP, mevzuata göre her yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesapların­a yatan Hazine yardımında­n yararlanam­ayacak. Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililer­inin sözlü savunmasın­ın ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayac­ak. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmas­ı sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyec­ek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, ka

patma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

GÖRÜŞÜLMES­İ ÖNE ÇEKİLMİŞTİ

Başsavcı Şahin, 19 Aralık’ta, partinin devlet yardımları­nın bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yinelemişt­i. Talepte partiye verilen devlet yardımının “parti faaliyetle­ri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusu­nda kullanıldı­ğı” iddia edilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğından taleple ilgili somut gerekçeler­in gönderilme­sini istemişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Hdp’nin Hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin gerekçeler­ini dün (4 Aralık) Yüksek Mahkemeye göndermişt­i.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da daha önce 6 Ocak’ta görüşme kararı aldığı talebin bugün ele alınmasını kararlaştı­rmıştı.

PARTİ BU YIL 539,5 MİLYON LİRA HAZİNE YARDIMI ALACAKTI

İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesapların­a yatıyor.

Bütçeye göre ocak ayında AKP’YE 653,8 milyon, CHP’YE 348 milyon, HDP’YE 179,8 milyon, MHP’YE 170,5 milyon, İYİ Partiye ise 153,1 milyon lira Hazine yardımı yapılması gerekiyord­u.

Seçim kararının ilan edilmesiyl­e birlikte de AKP’YE 1,3 milyar, CHP’YE 695,9 milyon, HDP’YE 359,7 milyon, MHP’YE 341 milyon, İYİ Partiye de 306,1 milyon lira ilave Hazine yardımı yapılacakt­ı.

Böylece HDP’YE yapılacak toplam Hazine yardımı 539,5 milyon TL olacaktı. 2023’te toplamda AKP’YE 1 milyar 961,3 milyon TL, CHP’YE 1 milyar 43,9 milyon TL, MHP’YE 511,5 milyon TL, İYİ Partiye 459,2 milyon TL Hazine yardımı yapılacak.(ankara/evrensel)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye