Evrensel Gazetesi

Akıllı tahtası olmayan sınıflar Meclis gündemine taşındı

-

VAN’ıN merkez ilçelerind­eki ve kırsalda ki okullara ilişkin incelemele­rde bulunan HDP Van Milletveki­li Muazzez Orhan

Işık, çoğu okulda yeterli sayıda akıllı tahta bulunmadığ­ını kaydetti. Işık, okullardak­i akıllı tahta eksikliğin­i bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Van’ın Edremit ilçesinde yaklaşık 250 öğrencinin eğitim aldığı Doğanlar İlkoku lunda 8 sınıfta akıllı tahta ve internet alt yapısı bulunmadığ­ının veliler ve öğrenciler tarafından kendilerin­e bildirildi­ğini belir ten Işık, bunun üzerine söz konusu okulda ve kentte merkeze yakın diğer okullarda incelemele­rde bulundukla­rını anlattı.

DURUM AYRIMCILIK OLARAK DEĞERLENDİ­RİLDİ

Yaptıkları incelemele­rde söz konusu okulun yanı sıra merkez ilçelere yakın bir çok okulda ve kırsal bölgelerde­ki birçok okulda yeterli sayıda akıllı tahta bulunmadı ğını, aynı okul içerisin de bazı sınıflarda olan akıllı tahtanın diğer sı nıflarda bulunmadığ­ını tespit ettiklerin­i belir ten Işık, “Görüştüğü müz okul idareciler­i, eğitim sendikalar­ının yöneticile­ri, veliler ve öğrenciler bu durumun öğrenciler arasında ay rımcılık olduğunu ifade etmişlerdi­r” dedi.

EŞİTSİZLİK GİDERİLMEL­İ

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mah mut Özer’in yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi veren Muazzez Orhan Işık, öner gede akıllı tahtanın eğitimdeki yararların­a da değindi. Bazı okullarda hâlâ akıllı tah taya geçilemedi­ğini aktaran Işık şu cümle lerle eşitsizliğ­e son verilmesi gerektiğin­i kaydetti: “Ülkenin birçok yerinde ve il merkezleri­nde akıllı tahta kullanımın­ın git tikçe yaygınlaşt­ığı ancak özellikle kırsal bölgelerde­ki okullarda, kent çeperlerin­de yoksulları­n devam ettiği okullarda bu uy gulamadan yeterli düzeyde yararlanıl­madı ğı bilinmekte­dir. Eğitim araçlarına en çok ihtiyaç duyan ve her türlü eşitsizlik­ten olumsuz anlamda en çok etkilenen ve olumlu bir politika ile gözetilmes­i gereken öğrenciler­e yönelik bu ayrımcılık sonlandı rılmalıdır.”

Önergede Van’ın Edremit ilçesindek­i Doğanlar İlkokulund­aki eksikliği ve ince ledikleri diğer okullardak­i eksiklikle­ri de anlatan Işık, “Bu kapsamda Doğanlar ilko kulu da dahil Van’daki okullara yeterli sa yıda akıllı tahta, internet altyapısı ve ilgili bilişim donanımlar­ının sağlanması gerekli dir. Van’da on binlerce öğrencinin akıllı tahta olmadan ders aldığı bu koşulların be lirli bir plan dahilinde düzeltilme­si gerekli dir” ifadelerin­i kullandı.

Muazzez Orhan Işık, Bakan Özer’in ya nıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

Türkiye’de, 2022-23 eğitim-öğretim yılı için ilk, orta ve lise eğitimi düzeyinde kaç sınıf mevcuttur? Bu sınıfların kaçında akıllı tahta kullanımı için yeterli altyapı vardır? Akıllı tahta kullanımı imkanı sunulmayan sınıf sayısı kaçtır? Bu sınıflarda okuyan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Van’da, 202223 eğitim-öğretim yılı için ilk, orta ve lise eğitimi düzeyinde kaç sınıf mevcuttur? Bu sınıfların kaçında akıllı tahta kullanımı için yeterli altyapı vardır? Akıllı tahta kullanı mı imkanı sunulmayan sınıf sayısı kaçtır? Bu sınıflarda okuyan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Van’da akıllı tahta kullanım imkanı bulunmayan sınıflarda bu eksikliğin gide rilmesi amacıyla hangi çalışmalar yapıl maktadır? Tüm sınıflara akıllı tahta kulla nımı imkanı sağlanması ne zaman tamam lanacaktır? Kırsal bölgelerde akıllı tahta sağlanmama­sının gerekçeler­i nelerdir? Akıllı tahta imkanları hangi kriterlere göre dağıtılmak­tadır? Bazı okullara öncelik ve rilmesinin yasal gerekçeler­i nelerdir? Akıl lı tahta sağlanan ve sağlanmaya­n öğrenci lerin akademik başarısı arasında ortaya çı kan farklara ilişkin bakanlığın­ızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur? Van’ın Edre mit ilçesinde Doğanlar İlkokulund­a velile rin akıllı tahta sağlanması­na ilişkin başvu ruları neden yanıtsız bırakılmış­tır? Bu oku la akıllı tahta ne zaman sağlanacak­tır? Bu okul gibi akıllı tahta ihtiyacı nedeniyle baş vurusu bekletilen okul, sınıf ve öğrenci sa yısı kaçtır?(haber MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: HDP Basın
Fotoğraf: HDP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye