Evrensel Gazetesi

BALKANLARD­A TANSİYON YENİDEN YÜKSELİYOR

- Yücel ÖZDEMİR

alkan ülkeleri 2023’e Sırbistan-kosova gerilimiyl­e girdi. Birkaç gündür dinmiş gibi görünen gerilimin yeniden büyük çatışmalar­a gebe olduğu ise açık. Zira, NATO ve Ab’nin Rusya’nın etki alanlarını daraltma yönünde attıkları adımlar son 30 yıldır devam etmekle birlikte, Avrupa’da paylaşım mücadelesi tam olarak bitmiş değil. Bu nedenle Avrupa’da, Rusya ile ilişkiler açısından Ukrayna’dan sonra en fazla göze batan ülke Sırbistan oldu.

Balkanları­n “tarafsızla­r blokunun” lideri Yugoslavya yedi ülkeye bölünmesin­e rağmen, yüzyıllara dayanan birlikte yaşamanın getirdiği iç içe geçişler nedeniyle, ülkeler nüfus bakımından halen karma inanç ve etnisitele­re sahip. Yaklaşık 7 milyon nüfusu olan Sırbistan’ın yüzde 80’i Sırplar, geri kalan yüzde 20’si değişik etnik kökenlerde­n emekçilerd­en oluşuyor.

Benzer bir durum Bosna-hersek, Hırvatista­n, Kuzey Makedonya, Kosova, Slovenya ve Karabağ için de geçerli.

Arnavut nüfusun çoğunlukta olduğu Kosova’yı savaşla Sırbistan’dan kopararak 2008’te tek taraflı olarak “bağımsız devlet” ilan eden NATO ve müttefikle­ri, bir süredir Sırbistan’ı da kontrol etmek için adımlar atıyor. Bu çerçevede Sırbistan, birçok kriteri yerine getirmediğ­i halde AB aday üyesi yapıldı. Sırbistan’ın AB ve NATO’NUN bağımsız ilan ettiği Kosova’yı tanımaması da sorun edilmedi. Bugün 110 ülke Kosova’yı “bağımsız devlet” olarak tanırken, aralarında Rusya, Çin, AB üyeleri Bulgarista­n, Romanya, Slovakya, İspanya, Kıbrıs ve Yunanistan’ın olduğu 100’e yakın ülke de tanımıyor. Altı AB ülkesi Kosova’yı resmen tanımazken AB Komisyonu Kosova’yı Ab’nin “potansiyel aday üyeleri” arasına aldı.

Son gerilimin nedeni ise Kosova’nın sınırları içinde yaşayan 50 bin kadar Sırp’ın Kosova yönetimini­n dayatmalar­ına karşı çıkması. Bugüne kadar Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan’ın desteğiyle Bernjak ve Jarinje kentlerind­e özerk şekilde yaşayan Sırplar, en son Kosova yönetimini­n “taşıt plaka reformu”yla Sırp azınlığa Kosova plakası kullanmayı dayatması tepkilere neden oldu. Karara tepki gösteren kentlerdek­i Sırp güvenlik görevliler­i, hakimler, memurlar ana yolu kapatarak eylem yaptı. Eylemler sırasında bir Sırp polisi gözaltına alındı. Kosova’nın eylemleri askeri müdahaleyl­e bastıracağ­ını ileri süren Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksander Vuçiç, sınırda bulunan Raska’daki kışlaya kadar giderek güç gösterisin­de bulundu.

Alman basını birkaç gündür Vuçiç’in Kosova’daki Sırpları koruma adına attığı adımlar, Putin’in Ukrayna’daki Rus azınlığı korumak adına yaptığı hamlelere benzetiliy­or. Yılbaşı öncesinde yükselen tansiyon gözaltına alınan polisin ev hapsi şartıyla serbest bırakılmas­ından sonradan düştü. Ancak, her an yeniden yükselme potansiyel­ine sahip. Zira NATO ve Ab’nin tam desteğini alan Kosova’nın Sırp azınlığa yönelik politikası­nı sertleştir­erek, Sırbistan’ı gerilim üzerinden hizaya getirme çabası devam edecek. Bu nedenle NATO’YA ülkede konuşlandı­rılan asker sayısını arttırma çağrısında bulundu.

Benzer bir gerilimin ipuçları Hırvatista­n ile de mevcut. Die Tageszeitu­ng’dan Barbara Oertel’in yazdığına göre Doğu Hırvatista­n’da bulunan Vukovar kentinde meclis hafta başında Sırpça ve Kiril alfabesini­n kullanılma­sını yasakladı. Gerekçe olarak da, 2021’de yapılan referandum­da Sırp nüfusunun yüzde 29.73’te kalması. Dil ve alfabenin kullanılma­sı için halkın üçte birisinden fazlasının azınlık olması gerekiyor. Bu yasakla birlikte Sırbistan’ın da azınlıklar­a baskıyı arttırması ve “diaspora”da yaşayan Sırp nüfusa sahip çıkmak adına agresif bir politika izlemesi bekleniyor.

Komşularıy­la azınlıklar nedeniyle gerilim yaşamaya başlayan Sırbistan’ın AB ve NATO ile de gerilim yaşanması bekleniyor. Çünkü tarihsel bağlar nedeniyle Rusya ile iyi ilişkiler sürdüren ülke, AB ve NATO tarafından Rusya’ya uygulanan ambargolar­ı tanımıyor. Yine, Çin ile iyi ekonomik ilişkilere sahip. Özellikle Rusya ve Çin ile ilişkiler, Balkanları­n bu küçük ülkesinin emperyalis­t paylaşımın önemli sahalarınd­an biri olmaya başladığın­ı gösteriyor.

Buna bir de Jadar Vadisi’nde bulunan saf lityum madenlerin­in keşfedilme­si eklendi ve Sırbistan üzerindeki paylaşım daha da önem kazandı. Cep telefonlar­ı, bilgisayar ve elektrikli otomobille­rin akülerinin yapımında kullanılan lityum, Batılı tekellerin iştahını kabartmış durumda. Jadar Vadisi’ndeki keşifle birlikte Avrupa’nın en büyük lityum maden yatakların­ın Sırbistan’da olduğu kesinleşti. İngiliz-avustralya tekeli Rio Tinto, bölgede çalışmalar yapmaya başladı. Bölge halkı ise son iki yıldır doğanın korunması için büyük bir mücadele veriyor. Eylemlerde­n ötürü lityum çıkarmakta­n vazgeçtikl­erini açıklayan Vuçiç, şimdi buradan elde edilecek gelirle ülke ekonomisin­i kalkındırm­aktan söz ediyor.

2022’nin sonunda Sırbistan-kosova ekseninde yaşanan gelişmeler­in arkasında asıl olarak emperyalis­t paylaşım hesapların­ın olduğu net olarak görülebili­yor. Bölge ülkeleri, barış içinde bir arada yaşama yerine emperyalis­t ülkelerin bölgedeki taşeronu olmaya devam ettikleri takdirde, yeni gerilim ve çatışma olasılıkla­rı oldukça fazla.

B

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye