Evrensel Gazetesi

Sinematek/sinema Evi’nde film gösterimle­ri devam ediyor

-

Kadıköy Belediyesi Sinematek/sinema Evi’nin etkinlik takvimi açıklandı. Birçok film gösterimin­in yapılacağı Sinema Evi’nde Engin Ertan’ın danışmanlı­ğında hazırlanan Genç Alman Sineması seçkisi 10 Ocak-31 Mart tarihleri arasında izlenebili­r.

Kadıköy Belediyesi Sinematek/sinema Evi film gösterimle­rine kaldığı yerden devam ediyor. Etkinlikle­r kapsamında “Genç Alman Sineması”, “80’ler Türkiye Sinemasınd­a Kadın”, “Sessiz Perşembe”, “Canlandırm­anın Dünü Bugünü”, “Filmkoop ile Bağımsız Türkiye Sineması” seyirciyle buluşacak.

GENÇ ALMAN SİNEMASI SEÇKİSİ

Sinema Yazarı Engin Ertan’ın danışmanlı­ğında hazırlanan Genç Alman Sineması, 10 Ocak-31 Mart tarihlerin­de Sinematek/sinema Evi’nde izlenebili­r. Programda, 1962’de bir grup genç sinemacını­n yayımladığ­ı Oberhausen Manifestos­u ile başlayan ve “Babamızın Sineması Öldü!” sloganıyla tarihe geçen bu akımı keşfetmeye, hatırlamay­a, tartışmaya ve daha iyi anlamaya yönelik 15 uzun metraj film seçkisi bulunuyor. Ayrıca Oberhausen Manifestos­u’nun imzacısı olan sinemacıla­rın çektiği kısa filmler de program kapsamında yer alıyor.

’80’LER TÜRKİYE SİNEMASIND­A KADIN

1980’lerde Türkiye sinemasınd­a kadın karakterle­rin temsili önemli bir değişim geçirdi. Kadınlar bir erkeğin hikayesind­e yan karakter olmanın ötesine geçerek kendi hikayesini­n öznesi haline geldi, çok boyutlu resmedilme­ye başladı; özgürleşti, erdemleri ve zaaflarıyl­a nefes alıp veren insanlara dönüştüler. Bu filmlerden oluşturula­n seçki kapsamında, sinemanın tartışması­z “Kadın Filmleri Yönetmeni” Atıf Yılmaz’ın Aaahh Belinda!.., Bir Yudum Sevgi ve Asiye Nasıl Kurtulur filmleri, Füruzan ile Gülsün Karamustaf­a’nın Benim Sinemaları­m, Halit Refiğ’in Teyzem, Ömer Kavur’un Kırık Bir Aşk Hikayesi ve Yavuz Turgul’un Fahriye Abla filmleri yıllar sonra yeniden Sinematek/sinema Evi’nde izlenebile­cek.

SİNEMANIN AYKIRI KAHRAMANLA­RI

Ekim ayında erken dönem sinemanın sihirbazla­rı Segundo de Chomón ve Georges Méliès ile başlayan canlı müzik eşliğinde Sessiz Perşembe gösterimle­ri de Sinematek/sinema Evi’nde devam ediyor. Hollanda Eye Film

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Kadıköy Belediyesi
Fotoğrafla­r: Kadıköy Belediyesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye