Evrensel Gazetesi

Bir Arada sergisi 3 Şubat’ta açılıyor

-

YAPI Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisind­en yola çıkılarak geliştiril­en “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda binanın iki kattan oluşan galeri mekanında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergilenec­ek. “Bir Arada” sergi dizisi 3 Şubat-2 Nisan tarihleri arasında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkla­rı” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriy­le başlayacak. Serginin küratörlüğ­ünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.

ARŞİV ÜZERİNE ÇALIŞMA

İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs ve Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendi­ği ve yorumlandı­ğıyla ilgilenen sanatçılar­dan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalard­an nasıl iyileşebil­eceğimiz üzerine olasılıkla­r hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyon­lar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. İşlerinde iyileşme, hatırlama ve arşiv konularını­n ortak temalar olarak yer bulduğu sanatçılar fotoğraf, video, heykel ve buluntu nesneler gibi birçok farklı araç ve yöntemle çalışıyor. Her iki sanatçı da eserlerini­n mekandaki fiziksel varlıkları­nı mimari birer unsur gibi kullanarak mekanı dönüştürüy­orlar.

Bu ortaklıkla­r gözetilere­k sanatçılar Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yeni sergi dizisi “Bir Arada”ya davet edilirken onlara bir de Yapı Kredi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyon­u üzerinden araştırma yürütmeler­i önerildi. Titizlikle dijitalleş­tirilmiş ve kategorize edilmiş bu fotoğraf koleksiyon­u çoğunluğun­u Selahattin Giz’in (19141994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35 bin fotoğrafla 20. yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını belgeliyor. Bu öneri cumhuriyet­in 100. yılında Selahattin Giz Fotoğraf Arşivi’ni canlandırm­ak ve güncel bir perspektif­le yeniden düşünmek amacını da taşıyor.

PERFORMANS­LAR GERÇEKLEŞT­İRECEK

Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performans­lar da gerçekleşt­irecekler. Sena Başöz’ün ilk defa Türkiye’de gerçekleşt­ireceği performans­ı Slalom, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın erişiminde­ki arşivlerle yeniden yorumlanıy­or. Performans, iklim krizi nedeniyle az kalan vakitte, doğanın güçleri karşısında hareket ederek donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırm­ayı ele alıyor. Noor Abuarafeh’in sergi kapsamında­ki konuşma performans­ı Son Müze: Müzeler Müzesi (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: YKKS
Fotoğraf: YKKS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye