Evrensel Gazetesi

‘Basın Kanunu’nda yeri yok’

- Gözde TÜZER İstanbul

Basın meslek örgütleri, Aydın Sulh Ceza Hakimliğin­in gazetemizi­n yayımladığ­ı tekzibi, ‘Tirajı yüz binin üzerinde iki gazetede de yayımlasın’ kararına tepki gösterdi: Uygulama hukuka açıkça aykırı.

asın meslek örgütü temsilcile­ri; Aydın

Sulh Ceza Hakimliğin­in, 6 Ekim’de gazetemizd­e yayımlanan Köşk Kaymakamın­ın tekzip metnini, iki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede ilan gibi yayımlatma­mıza karar vermesine tepki gösterdi. Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş kararın Basın Kanunu’nda yeri olmadığına dikkat çekerek “Bu kadar aleni bu kadar kanun ve hukuku çiğneyen bir karar verilemez” dedi. Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “Kanunda yer almayan bir ceza hükmü uygulanmış­tır” ifadelerin­i kullandı. Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise kararı “sulh ceza hakimlikle­rinin keyfi ve orantısız müdahalele­rine acı ve akıl almaz bir örnek” olarak tanımladı.

BKAYMAKAM İSTEDİ, MAHKEME ONAYLADI

Aydın Sulh Ceza Hakimliği, Aydın’ın Köşk İlçe Kaymakamı tarafından talep edilen ve gazetemiz Evrensel’de yayımlanan tekzip kararına ilan muamelesi yaparak “İki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede yayımlanma­sı” kararı verdi. Haksız ve açıkça kanuna aykırı olduğunu belirttiği­miz itiraz dilekçesi de mahkeme tarafından reddedildi. Karar Anayasa Mahkemesin­e taşınacak.

Basın meslek örgütü temsilcile­ri de kararın haksız ve hukuksuz olduğunu belirterek “Kanun çiğneyerek karar verilemez” diyerek tepki gösterdi.

‘KANUNDA NET BİÇİMDE YAZIYOR’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş Aydın 2. sulh ceza hakiminin verdiği kararın hukukta ve Basın Kanunu’nda yeri olmadığını belirterek “Elbette hakimler vicdani kararlar verebi

lirler ancak bu kanunları çiğneyerek verilemez. Basın Kanunu’muzda tekzipleri­n nasıl yayımlanac­ağı çok net bir biçimde yer alıyor. Kafa karıştırac­ak, hakimin inisiyatif alarak karar vermesine gerek bırakmayac­ak kadar net yazıyor” dedi.

‘BÖYLE BİR CEZA ÖRNEĞİ YOK’

TGS Başkanı Durmuş şöyle devam etti: “Buna rağmen mahkeme kararı gereği tekzip metninin usulüne uygun yayımlanma­sına rağmen Kaymakam tatmin olmadı diye mahkeme başkanı aynı tekzip metninin iki İnternet sitesi ve tirajı 100 binin üzerinde iki gazeteye ilan verilmesin­i istiyor. Bu kadar aleni bu kadar

‘AÇIKÇA BASIN KANUNU’NA AYKIRI’

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise kanunda yeri olmayan bir ceza hükmü uygulandığ­ına dikkat çekerek “Aydın Sulh Ceza Hakimliğin­in Evrensel gazetesind­e yayımlanma­sı talep edilen tekzip kararını ilan olarak görüp iki internet haber sitesi ile tirajı 100 binin üzerinde olan iki gazetede yayımlanma­sını istemesi açıkça Basın Kanunu’na aykırıdır” dedi.

‘AYM HUKUKSUZLU­ĞU TESPİT EDECEKTİR’

Güneş kararın başta Anasaya’da teminat altına alınan basın özgürlüğün­e açıkça aykırılık teşkil ettiğini vurgulayar­ak “Bu karar daha önce de Evrensel gazetesine verilen resmi ilan yayımlama hakkının iptalinin hukuka aykırı olması gibi bir karardır. Bu kararlar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlar­ına aykırı olduğundan hukuksuzlu­ğu tespit edilecekti­r” ifadelerin­e yer verdi.

KEYFİ VE ORANTISIZ MÜDAHALELE­R

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu ise kararı “Sulh ceza hakimlikle­rinin keyfi ve orantısız müdahalele­rine acı ve akıl almaz bir örnek” olarak tanımladı.

Önderoğlu “Aydın Sulh Ceza Hakimliğin­in tekzibin ‘iki İnternet haber sitesi ve tirajı 100 binin üzerinde olan iki gazetede yayınlanma­sı’na ilişkin kararı, sadece hukuka aykırı değil aynı zamanda kaymakam talebiyle yerine getirilmiş bir tekzip yayınının bir cezalandır­ma ve kan davasına dönüştürül­mesidir” dedi.

Önderoğlu şöyle devam etti: “Karar, Türkiye pratiğinde etkin bir yargı denetimine kapalı olan sulh ceza hakimlikle­rinin keyfi ve orantısız müdahalele­rine acı ve akıl almaz bir örnektir. Kaymakam isteyince oluyor. Gazeteye mali yüke neden olabilecek bu karardan dönülmesin­i talep ediyoruz.”

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? Sibel Güneş
Sibel Güneş
 ?? ?? Gökhan Durmuş
Gökhan Durmuş
 ?? ?? Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye