Evrensel Gazetesi

‘Haftaya kara kış geliyor’

-

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TM MOB) Yayın Kurulu Başkanı ve Haliç Üniver sitesinde öğretim görev lisi de olan Yüksek Meteoroloj­i Mühendisi Ahmet Köse, halk ara sında ‘kara kış’ olarak bilinen, uzun soluklu 50 gün sürdüğü için eskile rin ‘amansız elli’ adını verdikleri so ğuk havalara ilişkin açıklamala­rda bulundu.

Anadolu Ajansının haberine göre, havanın gelecek günlerde hızla so ğuyacağını ve ‘kara kış’ın yaşanaca ğını belirten Köse, soğuğa karşı ted birli olunması uyarısında bulundu.

Köse, başladığı günden itibaren şiddeti artacak bu havaların, adını ‘amansız’ kelimesind­en aldığına dik kati çekerek, “Amansız kelimesi ma na olarak ‘aman vermez, acımasız, cana kıyıcı, hoşgörüsüz, gaddar, za lim’ olarak geçmektedi­r. Anlamın dan da anlaşılaca­ğı üzere bu soğuk lar, uzun soluklu 50 gün sürdüğü ve aman vermediği için atalarımız bu

Meteoroloj­i Mühendisi Ahmet Köse, Türkiye’de gelecek haftadan itibaren halk arasında ‘kara kış’ olarak bilinen ve 50 gün süren ‘amansız elli’ soğukların­ın yaşanacağı­nı söyledi.

ismi vermişlerd­ir” diye konuştu.

‘11 OCAK’TAN İTİBAREN YAŞANMAYA BAŞLAYACAK’

Normal şartlarda söz konusu so ğukların 4 Ocak’ta başladığın­ı fakat bu yıl tarihlerin ‘omega blokajı’ ne deniyle yaşanan yüksek basınçtan etkilendiğ­ini anlatan Köse, “Bu se ne amansız elli soğukları yurdu muzda bir hafta sapmayla 11 Ocak’tan itibaren yaşanmaya başla yacak. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere ‘amansız elli’ denmiştir. 10 gün ka ra kışın sonunda, 31 gün zemheri de, 9 gün gücüğün başında, toplam 50 gündür” dedi.

Diğer dönemlerde yaşanan so ğukların genelde fırtınayla birlikte birkaç gün veya hafta devam edip, yerini ılık havaya bıraktığın­ı akta ran Köse, ‘amansız elli’ soğukları nın ise çok daha uzun sürdüğünü, şiddetli ve sert geçtiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)*

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Bilal Kahyaoğlu/aa
Fotoğrafla­r: Bilal Kahyaoğlu/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye