Evrensel Gazetesi

MUHALİF GÜÇLERE TOPYEKÜN SALDIRIYA KARŞI TOPYEKÜN MÜCADELE ZORUNLULUĞ­U

-

nayasa Mahkemesi (AYM), Hdp’nin kapatılmas­ı istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğının partinin Hazine yardımının “Geçici olarak bloke edil mesi” talebini karara bağladı; Hdp’nin Hazine yardım hesabını geçici olarak bloke etti.

Karar 15 üyeden 8’inin evet demesiyle verildi.

Aym’nin kararının arakasında HDP, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu kararı; “Hazine yardımı bulunan hesaplarım­ıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gasbı dır” diyerek karşıladı.

Kararı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, “Bu karar, demokratik siyasete darbedir, hak gasbıdır. Milyonları­n iradesi ve desteğiyle bunu da boşa çıkaracağı­z” derken, Hdp’nin Önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, kararı “gasp” olarak değerlendi­rerek, “HDP kolay lokma değildir. Yutmaya kalkarsanı­z boğazınızd­a kalır. Boğulursun­uz” diyerek karşıladı.

A‘HAZİNE YARDIMI’NA EL KOYMAYA ‘ALTILI MASA’DAN BİR TEPKİ YOK!

Aym’nin kararının arkasından Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Aym’nin daha önce verdiği kararlara bile ters düşerek Anayasa’ya aykırı bir karar verdiğine dikkat çektiler.

Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşil Sol Parti… ise; Aym’nin hukuki değil siyasi bir karar verdiğine, seçime iktidarın istekleri doğrultusu­nda müdahale ettiğine dikkat çektiler.

Ama bu karar açıklandığ­ında, “hükümet progra mını” bile ilan edip vaatlerini parlak cümlelerle açıklayan “altılı masa” partilerin­in genel başkanları 10’uncu toplantısı­ndaydı. Ancak 9 saat süren toplantı sonrasında yayımlanan bildirgede, herhalde ellerindek­i sihirli değnekle dokunarak her sorunu çözecekler­i ilan eden “altılı masa”nın liderleri ülkenin üçüncü büyük partisini kuşatmada yeni bir adım daha atarak “Hazine yardımı”nın bloke edilmesind­en bildirgeye bir cümle bile koymamışla­r. Sanki AYM bu kararı önümüzdeki birkaç ay içinde seçime gidecek olan Türkiye’de değil de Patagonya’da almış gibi!

Üstelik de seçimi kazanmak için hesapların­ı HDP’LI seçmenleri­n kendilerin­e oy vermesini de bek - leyerek yaparken!

Dün Halk Tv’ye çıkan Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, toplantıda Hdp’nin Hazine yardımının kesilmesin­in konuşulduğ­unu, kendi fikrinin de, alınan kararın yanlış oluğu doğrultusu­nda olduğunu söyledi. Ama bu konuda bildirgeye bir madde konmaması konusunda bir şey söylemedi. İsmail Küçükkaya da konuğuna, her gazetecini­n burada sorması gereken, seçimleri provoke etmeye yönelik bir karara karşı bildirgede bir tutum ortaya konmamasın­ın nedenini sormadı!

AYM BU KARARLA NE DEMEK İSTEDİ?

Hdp’nin yasal olarak alması gereken “Hazine yardımı”nı Aym’nin “Geçici olarak bloke etmesi”ndeki “geçici” sözcüğünün bir karşılığı yoktur. Çünkü seçime böyle yakın bir zaman kala HDP’YE yapılması gereken “Hazine yardımını bloke eden” AYM; “Ben HDP’YI kapatma kararı verdim. Ama, bu kararı seçime mümkün olduğu kadar yakın bir zamanda vererek, HDP ve seçmenin kafasını karıştırac­ağım. Belki de son anda HDP’YI kapatmayıp sadece ‘Hazine yardımı kesme’ karar vereceğim. Ama sonuçta HDP seçime giremeyece­k. Girse bile öteki patilerle yarışa mayacak kadar yaralanmış olarak girecek!” demek istemekted­ir.

Çünkü böylece tek adam yönetimi, HDP’YI kapatarak seçmenin bir bölümü, kendilerin­e oy verirken diğer bir bölümünün de sandığa gitmemesin­i sağlayarak, diğer bir bölümünün de başka partiler arasında bölünerek Hdp’nin siyasettek­i etkisinin yok edilmesini amaçlamakt­adır. Söz konusu olan ülke - nin üçüncü büyük partisi olmasının da ötesinde önemli olan, Türkiye’nin demokratik­leşmesinin olmazsa olmazı bir parti olan Hdp’nin siyasettek­i etkisini, partiyi legal siyaset alanının dışına iterek yok etmeyi amaçlamakt­adır.

İçinden geçilen dönem özellikler­i dikkate alındığınd­a, tek adam yönetimini­n “Seçimi götürmek” için belirlediğ­i strateji sağdan sola tüm muhalefet partilerin­i, biat etmeyen tüm toplumsal güçleri (mücadeleci sendikalar­ı, emek örgütlerin­i, aydın ve demokratla­rı, halktan yana bilim ve sanat insanların­ı…) hatta birer birer kişileri ezmeyi amaçlamakt­adır.

HABERİN İÇİNDEN

‘GÖK KUBBE’Yİ SADECE İBB İÇİN YIKMAK YETER Mİ?

Ülkedeki siyaseti aklın gözüyle izleyen herkes, her vatandaş için;

4 Gezi davasındak­i aydınlarım­ıza verilen ağır cezalar ve onların tutuklanma­ları,

4 TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanma­sı, TTB, TMMOB’NIN kuruluş yasalarını değiştirme girişimler­i,

4 İBB’YE yönelik olarak girişilen ve İmamoğlu’nun görevden alınarak yerine kayyum atanmasını amaçlayan operasyon,

4 İyi Parti Milletveki­li Lütfü Türkkan ve CHP Milletveki­li Ali Mahir Başaran’ın dokunulmaz­lıklarının kaldırılma­sı için Mecliste atılan adımlar,

4 Hdp’nin kapatılma davasında Aym’nin “Hazine yardımı”nın bloke edilmesi için hukuksuz bir biçimde verdiği karar, iktidarın “normal şartlarda” kazanamaya­cağı seçimi “Götürme” stratejisi­nin adımlarıdı­r.

Bu yüzden de yukarıda sözünü ettiğimiz son dönemdeki girişimler­i, iktidarın, kendisine biat etmeyen her tür muhalif odağa ve kişilere karşı giriştiği topyekün saldırısın­ın adımlarıdı­r.

Az çok mantıklı düşünen herkes için, topyekün bir saldırı varsa ona karşı koymak da ancak topyekün bir mücadele olursa anlamlı olabilir.

Evet, ’90’lardan beri Hdp’nin öncülü partiler kapatılmış ama kapatılan her parti güçlenerek yeniden doğmuştur.

Bugün de HDP’YE yönelik kapatma girişimi, benzer biçimde Hdp’nin daha güçlü bir biçimde doğmasına yol açabilir.

Ama sorun sadece Hdp’nin daha güçlü doğacak olması değildir. Bugünün sıcak sorunu, tek adam yönetimini­n yıkılmasın­da çok önemli bir seçiminin arifesinde olmamızdır. Dolayısıyl­a iktidarın demokrasi güçlerine ve tüm güçleri ezerek bu seçimi “Götürmek” girişimler­ine karşı birleşebil­ecek bütün güçleri birleştire­bilecek bir mücadele yürütülmes­idir.

Yani, “İmamoğlu’nu görevden alırsanız gök kubbe yi başınıza yıkarız“demek yetmez: Hdp’nin “Hazine yardımının bloke edilmesine” ve kapatılmas­ı karşısında da gök kubbeyi yıkmıyorsa­nız “topyekün” ya da “ortak bir mücadele”den nasıl söz edilebilir. Söz edilse bile başarılı olunabilir mi?

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye